»

V Nemčiji želijo uzakoniti pravico do širokopasovnega internetnega priključka

vir: Heise
Heise - V Nemčiji te dni v zveznem parlamentu poteka razprava o novem zakonu o telekomunikacijah (Telekommunikationsgesetz, TKG), kjer je ena izmed bolj vročih tem predpis o obveznem zagotavljanju širokopasovenga dostopa do interneta za vsa gospodinjstva. Georg Nüßlein, pristojen za IT-vprašanja v skupini CDU/CSU, pravi, da je tako določilo nujno zaradi "vidne odpovedi trga".

CDU/CSU si prizadeva, da bi 1. januarja 2012 predpisana minimalna hitrost znašala 16 Mbit/s. Nekateri v vrstah stranke pa želijo po štirih letih to mejo dvigniti na 50 Mbit/s. Tudi SPD je naklonjen uvedbi minimalne pasovne širine, a opozarjajo na problem državnega intervenizma, izkrivljanja tržnega položaja in nevtralne tehnologije. SPD tudi predlaga uzakonitev varovanja...

48 komentarjev

Telekom brezplačno povečuje hitrost DSL dostopa do interneta

SiOL - Telekom Slovenije je najavil začetek reklamne kampanje Pospešujemo Slovenijo, s katero bodo med drugim večini uporabnikov SiOL-a brezplačno in brez dodatnih pogojev trajno povečali hitrost dostopa do interneta. Zaradi nadgradnje central bodo od junija postopno povečevali hitrost svojim naročnikom. Kdor uporablja ADSL s hitrostjo dva megabita na sekundo, bo imel po novem štiri megabite na sekundo, uporabniki paketa internet in televizija pa variabilno hitrost do 10 megabitov na sekundo, odvisno od obremenitve in kapacitete linij.

Telekom Slovenije ocenjuje, da se bo hitrost povečala 90 odstotkom vseh uporabnikov. Zvišanje ne bo veljalo za uporabnike optičnega omrežja, naročnike paketov Trio 10 M in Trio 4 M, uporabnike tehnologij EMX, miniMSAN/SHDSL, naročnike paketov Pizzicato, naročnike pet- in dvomegabitnih paketov na VDSL brez televizije ter uporabnike, ki imajo...

222 komentarjev

Hitrejši satelitski internet

vir: Heise
Heise - Konec prejšnjega leta je Eutelsat v orbito poslal svoj drugi satelit, namenjen zagotavljanju širokopasovne povezave do interneta nad Evropo. KA-SAT bo uporabnikom ponujal večje hitrosti dostopa do interneta, kakor so to zmogli starejši sateliti.

Prenos podatkov proti uporabniku bo potekal z 10 megabiti na sekundo, medtem ko se bodo v obratni smeri pretakali s štiri megabiti na sekundo, je na CeBIT-u pojasnil tiskovni predstavnik Eutelsata Thomas Fuchs.

Klasični paket s hitrostjo 6/1 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 4 GB prenosa podatkov bo stal mesečno 30 evrov, medtem ko bo paket z 10/4 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 25 GB stal 100 evrov mesečno. Obstajajo še štiri druge tarife....

55 komentarjev

Velika Britanija ponuja poceni računalnike za dostop do interneta

BBC - V Veliki Britaniji se začenja projekt Race Online 2012, v okviru katerega želijo več kot devetim milijonom Britancem, ki še nimajo internetne povezave, ponuditi poceni računalnik in dostop do interneta. Od teh naj bi jih bilo okoli polovica socialno ogroženih, zato jim država ponuja poceni rešitev.

Računalniki bodo stali 98 funtov (120 evrov) in bodo imeli vse potrebno za dostop do interneta. Imeli bodo naložen odprtokodni operacijski sistem, raven zaslon, tipkovnico, miško, skratka vse nujno. Za dostop do interneta so izpogajali posebno ponudbo, tako da enomesečni širokopasovni dostop stane devet funtov, tromesečni pa 18 funtov. Paketi so naprodaj v več kot 60 centrih po vseh državi. Upajo, da jih bodo do konca leta prodali vsaj osem tisoč.

Na ta način želi Velika Britanija doseči, da bo imel...

22 komentarjev

Evropa izstrelila prvi satelit za izključno internet

BBC - Včeraj ob 19.39 uri po srednjeevropskem času so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani z raketo Ariane 5 izstrelili satelit Hylas-1, ki bo namenjen izključno zagotavljanju širokopasovnega dostopa do interneta približno 350.000 uporabnikom. Ko se bo po nekaj tednih dokončno namestil v geostacionarno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, bo začel delovati v pasu Ka in omogočal dostop do interneta prebivalcem v odročnejših predelih Evrope. Pokrival bo 22 držav zahodne in osrednje Evrope.

Izgradnja in izstrelitev celotnega projekta Hylas bosta stali predvidoma 120 milijonov evrov. Prvo sta izvajali portsmouthsko podjetje EADS Astrium in bangalorski Antrix, drugo pa ESA. Na isti raketi so v orbito sicer poslali še...

15 komentarjev

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

Odkritje inteligentnih nezemeljskih bitij do 2020?

Slashdot - 479 članov, 482428 obdelanih paketov in 411.953 let procesorskega časa. Marsikomu ti podatki ne povedo ničesar, nam Slo-Techovcem pa so lahko v ponos, saj kažejo napredek, ki ga je naša SETI ekipa naredila tekom let. Kljub našemu prispevku in prispevku drugih k projektu SETI, pa poleg trume bakterij, ki naj bi naseljevale okoliške planete, še vedno nismo našli inteligentnih nezemeljskih bitij. Po poročanju te strani naj bi le-te odkrili do leta 2020, celotna trditev pa zopet temelji na predvidevanjih - bolj natančno na Drakovi enačbi in Moorovemu zakonu. Seveda pa moramo ta predvidevanja jemati s kar precejšnjo mero rezerve, saj se je človeštvo že tolikokrat opeklo z raznimi predvidevanji o tem, kdaj bo zmanjkalo nafte, pa tudi z malce bolj butastimi, kot je na primer napovedovanje konca sveta. Pa tudi če pridemo v stik s kako nezemeljsko civilizacijo, je vprašanje, koliko časa bo potrebnega, da pošljemo odogovor. Poleg tega nikjer ne piše, da se morebitne nezemeljske...

46 komentarjev

Dober Dan:"Želite malo podatkov?"

SiOL - Dve japonski podjetji sta razvili poseben sistem, ki nam bo omogočal prenos podatkov na naš dlančnik kar ob stisku roke, kmalu pa morda še pri ostalih dotikih [>:D] . Sistem naj bi omogočal hitrosti do deset megabitov na sekundo! Seveda pa to ni nič novega, saj so take poskuse opravljali že kar nekaj časa, vendar pa niti približno ne pri takih hitrostih. Sedaj pa hitro na branje!

Sedaj imate lahko širokopasovnico tudi na dlani.[:D]

1 komentar

Satelitski internet v VB

The Register - Torej, Britanska ISPja sta se odločila svojim strankam ponuditi enosmerno satelitsko povezavo z internetom za razumno ceno, ki se bo gibala od 20 do 30 funtov mesečno za neomejen dostop. Hitrosti dolvleke™ preko Eutelsat's Opensky sistema bodo segale do 1,5 megabita, medtem ko se bo za gorpoteg™ še vedno uporabljala klasična telefonska linija. Cena opreme in namestitve naj bi znašala okrog 200 funtov.

Konkurenčno podjetje Isonetric Broadband pripravlja prav tako enosmerni satelitski paket s hitrostjo 30 funtov ter 1 megabitno hitrostjo dolvleke™. Tudi tu še vedno potrebujete klasično telefonsko linijo ter kurite impulze za upload. Začetni stroški naj bi pri tem podjetju znašali okrog 300 funtov.

Pa naj še kdo kaj reče čez Telekom, ki vam za 10 prešernov (30 funtov) nudi dolvleko z 2 mbps ter gorpoteg s četrtino megabita.

7 komentarjev

Kreditni digitalec!

vir: ZDNet
ZDNet - No ja, skoraj. Podjetje Logitech je namreč na trg lansiralo nov izdelek, ki so ga poimenovali "Pocket Digital". Gre za digitalni fotoaparat v velikosti malenkost večje kreditne kartice. Zadevica premore 1.3 milijona pikslov, shrani pa lahko več kot 50 fotografij. Njega mere so 89 x 57 x 10 mm, cenovno pa rangira okoli 130 zelencev. Slika? Spodaj! [:D] Kliken! - upam, da vas ne moti nemščina.

3 komentarji

Satelitski internet

Slo-Tech - Novica by Koci:
Za vse, ki vas zanima ali že obstaja satelitski internet, naslednja novica:
Pravega dvosmernega prenosa podatkov preko satelita še ni. Ta trenutek obstaja le enosmerni prenos, pri katerem je potrebno podatke, ki jih računalnik pošilja na internet, pošiljati preko običajnega modema. Kljub temu so prve dvosmerne povezave s sateliti že zelo blizu. Na satelitu Astra so namreč že začeli s testiranji dvosmernih satelitskih povezav in kot pravijo izvajalci, naj bi bile po predvidevanjih na voljo uporabnikom nekje v začetku prihodnjega leta. Podrobnosti o tem najdete na www.web-sat.com, njihov zastopnik za Sovenijo pa je podjetje Iskra Antene.
Vprašanje, ki verjetno zanima večino, je vprašanje dejanske hitrosti prenosa podatkov. Po dosedanjih podatkih naj bi ta od uporabnika do satelita, torej z vašega računalnika na satelit znašala 16 kB/s, v obratni smeri pa do 4 MB/s. Vsekakor zavidljiva hitrost, ki bo verjetno premamila marsikaterega uporabnika. Seveda, ko bo satelitski...

4 komentarji