»

Ameriška višja šola potrdila desetletno virusno okužbo in krajo občutljivih osebnih podatkov

Zapečateni računalniki v učilnici, kjer so najprej odkrili okužbo.

Slo-Tech - Rektorat ameriške višje šole City College v San Franciscu je potrdil obsežno in vsaj desetletno okužbo njihovega informacijskega sistema z virosom, ki naj bi kradel občuteljive osebne podatke in jih v nočnih urah prenašal na strežnike v Rusiji in na Kitajskem. Sumijo, da so bili odtujeni prijavni podatki za spletno bančništvo, e-poštna in facebook gesla, ter drugi podatki, ki bi lahko koristili za potrebe kraje identitete. Razkritje je toliko bolj občutljivo, ker gre za eno največjih višješolskih inštitucij v državi, z letnim vpisom blizu 100 tisoč študentov in ducat campusi širom San Francisca.

Dolgotrajnost okužbe naj bi bila v veliki meri posledica sorazmerno slabega odnosa vodstva do informacijske varnosti, kar se...

13 komentarjev

Spletno pretvarjanje v porastu

smh.com.au - The Sydney Morning Herald v svojem članku piše o novi nevarnosti, ki preži z interneta in je dobila zagon s popularizacijo strani za ustvarjanje spletnih profilov, katerih najbolj znan primer je Facebook. Praksa, ki jo označujejo kot space faking ali spletno pretvarjanje po naše, pomeni, da nekdo na splet naloži fotografije neke druge osebe, dopiše osnovnih nekaj podatkov in se nato pretvarja, da je to profil dotičnega. Ker so ljudje običajno zaupljivi in pogledajo le sliko ter mogoče še nekaj prijateljev, ki jih oseba ima, se je na ta način z lahkoto mogoče infiltrirati v skupine kot nekdo drug.

Cilja sta dva. Tako je mogoče zbrati mnogo osebnih podatkov, kar omogoča krajo identitete, ki je kaznivo dejanje, ali pa nekomu samo res zagreniti življenje. Spet drugi pa se pretvarjajo, da so zvezdniki in ustvarijo lažne osebne strani, odgovarjajo na pošto oboževalcev ipd. Do pred kratkim je celo obstaja stran FakeYourSpace.com, ki je za 99 centov na mesec uporabnikom na lastnih straneh...

6 komentarjev

Izgubljeni osebni podatki 25 milijonov Britancev

BBC - Pred kratkim so iz britanskega davčnega urada HM Revenue & Customs v National Audit Office poslali dva diska z osebnimi podatki 25 milijonov oseb. Po treh tednih so ugotovili, da diska nista prišla na cilj.

Izgubljena diska vsebujeta podatke o vseh prejemnikih otroškega dodatka, osebne podatke vseh družin z manj kot 16 let starimi otroci ter imena, naslove, rojstne podatke, številko zdravstvenega zavarovanja ter bančne podatke o 25 milijonih posameznikov.

Če so podatki prišli v napačne roke - policija zaenkrat sumi, da so se zgolj izgubili - grozi 25 milijonom Britancev kraja identitete in zlorabe bančnih računov.

Finančni minister Alistair Darling je že priznal napako, vodja davčnega urada Paul Gray pa je odstopil.

33 komentarjev

Odkrili velik krog kradljivcev identitet

PC World - Med preučevanjem različice precej razširjenega in tudi nevarnega ugrabitelja brskalnika (browser hijack), ki sliši na ime CoolWebSearch, so strokovnjaki podjetja Sunbelt Software slučajno odkrili veliko krajo identitet, pri kateri so zlobni osebki uporabili to orodje.

Tako ta različica programa spremeni računalo v spemerski pripomoček, še hujše pa je dejstvo, da poleg tega pošlje na server, ki je po prvih podatkih lociran v ZDA, kup osebnih podatkov in datotek, med katerimi so se znašli osebni podatki za uporabo na E-Bayu, načrte neke družine za počitnice in kup osebnih gesel, uporabniških imen, telefonskih številk... Celotno zgodbo si lahko preberete na spletni strani Pc World, obenem pa tistim, ki tega še niste storili priporočam branje članka Nadloge interneta - Spyware, ki vsebuje veliko informacij na temo zaščite pred takšnimi dogodki.

35 komentarjev

Nova članka

Za konec še vsebina škatle

Slo-Tech - Slo-Tech se počasi prebuja iz zimskega spanja. Po dolgem času imamo nov članek (pravzaprav kar dva). Prvi je včerajšnji članek o spywareu, drugi pa današnji test grafičnih kartic s 7800 GTX na čelu. Senitel se je razpisal o tem, zakaj se vam danes še ne splača utaboriti pred računalniško trgovino v čakanju na pošiljko grafičnih kartic, ki stanejo približno 140.000 SIT, pa tudi o tem zakaj starejše grafične kartice še niso za odmet. Oboje je vsekakor vredno branja.

41 komentarjev

Microsoft Windows AntiSpyware Beta1

Slo-Tech - Microsoft je uradno izdal svoj program za odstranjevanje t.i. spyware. Program velikosti 6 MB lahko brezplačno prenesete z njihove strani.

Po namestitvi in prvem zagonu programa morate še določiti nekaj osnovnih stvari, kot na primer ali se naj program avtomatsko posodablja, ali hočete sodelovati pri izboljšavi tega programa in podobno.

Pri samem pregledovanju računalnika je možno nastavljati določene parametre, kot je preiskovanje pomnilnika, preiskovanje določenih pogonov in datotek, in t.i. deep scan, vklopiti pa je mogoče tudi ti. real-time zaščito.

Po opravljenem pregledu program izpiše vse sumljive programe, med katerimi pa se znajdejo tudi P2P programi in celo programi kot...

39 komentarjev

Microsoftov Anti-Spyware

Slo-Tech - 16. decembra 2004 je Microsoft naznanil prevzem podjetja Giant Software Company, ki izdeluje programsko opremo za ustavitev nadležnega spyware-a, ki pa je do sedaj bilo precej neznano.
Zanimiv članek lepo opisuje, zakaj Giant AntiSpyware je in bo najboljši program za odstranjevanje zalege na računalnikih, saj po nekaterih testih ta program močno prekaša vse ostale na trgu, vključno z dobro znanima Ad-Aware in Spybot-om. Soustanovitelj prevzetega podjetja, s katerim se je avtor članka pogovarjal le nekaj dni pred prevzemom, pravi da je ključna prednost v primerjavi s konkurenco, real-time zaščita.

Očitno le ni tako čudno, da se je gigant iz Redmonda odločil za akcijo.

24 komentarjev

Avstralska policija bo lahko uporabljala spyware

Slashdot - Kot poroča Slashdot so v Avstraliji sprejeli Surveillance Devices Act.

Zakon avstralski policiji omogoča, da na podlagi sodne odredbe na računalnik osmljenca namesti spyware, s katerim lahko le-tega nadzorujejo.
Glede na to, da veliko spyware programja izkorišča Microsoftovo tehnologijo BHO (Browser Helping Objects), lahko pričakujemo, da bodo policisti najbolj uspešni pri uporabnikih Internet Explorerja.

Bodo sedaj kriminalci pričeli uporabljati Mozillo?

26 komentarjev