»

Windows Vista preložen

Slo-Tech - Microsoft je v svojem obvestilu za javnost zapisal, da kljub optimističnim napovedim Windows Viste, naslednika pet let starega operacijskega sistema Windows XP, ne bomo dočakali letos. Kot razloge za zakasnitev navajajo dodatna varnostna testiranja, s katerimi bodo poskušali še izboljšati varnost v sistemu. Prve kopije bodo lahko veliki kupci (podjetja) dobili novembra letos, domači uporabniki pa bomo morali počakati do januarja 2007, če bo šlo vse po načrtu. X-Bit Labs in Yahoo.

Druga pomembna novost, okrog katere se dviga veliko prahu, je nov Internet Explorer 7, ki ga bo prinesla Vista. Če gre verjeti Business Weeku, bo Internet Explorer spet ločen od Raziskovalca (Windows Explorerja), s katerim ga je Microsoft prvič zlil z IE4. Za to potezo naj bi se pri Microsoftu odločili zaradi varnostnih prednosti, ki jih prinaša.

135 komentarjev

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

The inquirer - Preden poklikate svojo najljubšo trgovino z računalniško opremo, naj vas pomirim. Beseda starejši se nanaša na DVD pogone, ki so bili izdelani pred več kot šestimi leti.

Kot poroča Inquirer, je Microsoft oznanil, da prihajajoči operacijski sistem Vista ne po podpiral DVD pogonov, izdelanih pred letom 2000. Po besedah razvijalcev pri Microsoftu, naj bi bil razlog v regijski zaščiti, ki nima ustrezne programske podpore ali pa je ta slabo napisana. Kot pravijo uradni viri, odločitev naj ne bi imela za uporabnike večjih posledic, saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar.

Tokrat se z njihovo odločitvijo strinjam...

86 komentarjev

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Nova beta verzija Viste

Neowin - Nekateri redki izbranci so dobili možnost namestitve nove beta verzije Windows Vista operacijskega sistema. Novosti je kar nekaj, najpomembnejši sta zagotovo vgrajen AntiSpyware program za čiščenje nesnage in pa WIndows Media Player enajste generacije. Novost je tudi nov Start gumbek, ki ni več pravokoten oz. približek tega lika, temveč krožen (senčenje da vtis krogle). V novicah poročajo še, da Instant-off sedaj končno deluje.



Na internetu pa se je seveda že pojavil pomembnejši del, slike prenovljenega vmesnika, izvorna novica pa se nahaja tako na Neowin kot ActiveWin.

315 komentarjev

Windows Monad shell - res podrobno

Ars Technica - Eno izmed področij, kjer Linux operacijski sistemi nedvomno imajo velikansko prednost pred Microsoft Windows je ukazna lupina, ki je v slednjem daleč od kakšne resne uporabnosti. Microsoft je že pred nekaj časa objavil namero, da to korenito spremeni - in tako se je lotil izdelave ukazne lupine Monad (zastonj beta verzijo lahko dobite tukaj), ki naj bi ponujala funkcionalnost, podobno tisti kot jo poznajo uporabniki Linux sistemov.

Na Arstechniki so pripravili obsežen, 13 stranski opis Microsoftove ukazne lupine, kjer je novost natačno predstavljena z vseh zornih kotov. Rezultat? Avtor članka je nad MS-jevo pogruntavščino kljub nekaj pomanjkljivostim navdušen. Očitno je Microsoft s to aplikacijo zadel v črno.

55 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

Windows Vista se bo nalagala hitreje

CNet - Microsoft je prišel do spoznanja, da dalj časa kot je njihov operacijski sistem naložen na računalniku, počasnejši je. Zato so sklenili, da bodo v svoj prihajajoč sistem vgradili dve novosti.

Prva bo t.i. Degunker - odmaševalnik, ki bo avtomatsko defragmentiral sistem, preverjal programe v "pladnju", ipd ... Druga stvar pa bo t.i. SuperFetch, ki naj bi poskrbel, da se bodo najpogosteje uporabljani programi zaganjali hitreje (zaradi tega bo vse ostalo delovalo počasneje).

Sistem nas baje ne bo opozarjal, da postaja počasnejši, ampak bo sam na podlagi zagonskega časa le-to ugotavljal in sprožil potrebne procese za svojo pohitritev.

Obljubljajo, da bo sistem nekaj tednov po namestitvi dejansko hitrejši kot takoj po sami namestitvi.

No, pa da vidimo...

125 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Windows Vista beta 1

andrej - V začetku tedna smo izvedeli, da se bo nov Microsoftov operacijski sistem, ki smo ga poznali pod kodnim imenom Longhorn, imenoval Vista. Tri dni pozneje je Microsoft sklenil pokazati, kaj nam pripravlja poleg novega imena, seveda. Vsi naročniki MSDN so dobili možnost prenosa 2,4 GB težkega paketa, v katerem se skriva prva beta prihajajočega sistema, in paketa z Internet Explorerjem 7. Microsoft je že postavil uradno stran, na kateri je strnil nekaj novosti.

O beti že poroča večina spletnih strani, naprimer PC Mag, CNet, Tom's Hardware. Kakorkoli že, navadni smrtniki bomo morali na počakati na drugo beto, ki bo, če bo šlo vse po načrtih, izšla v začetku prihodnjega leta in bo vključevala bistveno več dobrot kot zdajšnja.

Iskanje v Visti

vir: Microsoft

Nov meni Start

vir: Microsoft

287 komentarjev

Windows Vista

Microsoft - Pri Microsoftu so včeraj javnosti razkrili, kako se bo imenoval operacijski sistem, ki bo na prodajne police prišel v drugi polovici leta 2006. Odočili so se, da bodo uporabili ime Windows Vista. Dostopna je že tudi uradna stran, na kateri se bodo v prihodnje nahajale dodatne informacije o samem operacijskem sistemu.

Pogledate si lahko tudi kratek enominuten video posnetek (zapis .wmv) predstavitve novega imena.

107 komentarjev