»

Dvojedrni Sempron

DigiTimes - Po tem, ko je Intel pred časom predstavil dvojedrne procesorje Celeron se je za podoben korak odločil tudi AMD. Na kitajskem trgu so namreč predstavili dvojedrnega Semprona 2100+. V 65-nanometrski tehnologiji izdelan procesor ima frekvenco 1,8 GHz vsako imed jeder pa premore 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. V navezi s poceni matičnimi ploščami z AMD-jevimi veznimi nabori z integrirano grafiko RS780 oziroma 690G naj bi bil omenjen dvojedrni Sempron pravi prodajni hit na Kitajskem, saj je za sam procesor potrebno odšteti vsega 55 ameriških dolarjev. Zaradi tega so že se pojavile govorice o pocenitvi Intelovega dvojedrnega Celerona.

Več o tem na DIgiTimes.

9 komentarjev

AMD načrtuje nove dvojedrne procesorje

Ars Technica - AMD je naznanil, da bo prekinil proizvodnjo obstoječih dvojedrnih procesorjev. Najprej je konec prejšnjega leta prekinil proizvodnjo serije X2 4x00+, v prvi četrtini tega leta pa se bodo poslovili tudi modeli X2 6400+ black edition, X2 6000+ 89W, X2 6000+ 125W ter X2 5600+.

Obstoječe procesorje bodo nadomestili s procesorji na novi arhitekturi, prva dva bosta AMD 6250 in 6050, frekvence pa še niso znane. Zaenkrat vemo le, da bosta procesorja imela 1 MB drugonivojskega (na jedro) in 2 MB tretjenivojskega (deljeno) predpomnilnika ter bosta predvidoma izdana v drugi četrtini leta.

Izvorna novica

50 komentarjev

Grafične kartice za običajne smrtnike v drugi četrtini 2007

DigiTimes - DigiTimes poroča, da lahko v drugi četrtini tega leta pričakujemo izid najnovejših grafičnih kartic s podporo DirectX10 za nižji in srednji cenovni razred. Iz nVidiinih tovarn bodo tovornjaki peljali čipe G80 in G84, AMD pa bo nekje v istem času (če ne bo prišlo do ponovnih prelaganj) kupcem ponudil R600, R610 in R630. Malce kasneje, v drugi polovici tega leta, se pričakuje tudi prve igre, zasnovane za novi DirectX, poleg tega so obljubljene posodobitve starih naslovov, kot na so primer Flight Simulator X, Company of Heroes in EVE Online. Medtem ko čakate na človeške cene, preberite izvorno novico.

10 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev

AMD bo v procesorje integriral PCIe

The inquirer - Pravzaprav krmilnik za PCIe, če smo natančni. Po integraciji krmilnika za delovni pomnilnik se nam tako obeta še integracija krmilnika za PCIe, kar bi nedvomno pomenilo precej velik korak k znižaju latenc na PCIe vodilu, kar posledično pomeni hitrejše delovanje vsega, kar se zanaša na prenos podatkov preko PCIe. Končno je tako postalo jasno, zakaj se bo uporabilo vseh 1207 nogic na procesorjih, ki bodo izdelani za socket 1207, ki je napovedan za drugo četrtletje 2006. Intel bo zgledu verjetno sledil, čeprav se še ne ve kdaj, novica pa je na voljo tule.

18 komentarjev

AMD obtožuje Intel

The Register - AMD je vložil protimonopolno tožbo, v kateri obtožuje Intel nedovoljenih ukrepov, s katerimi naj bi Intel preprečeval podjetjem sodelovanje z AMD-jem. Sodišču v Delawaru so predstavili seznam 38 podjetij, na katerih naj bi Intel izvajal pravno sporne postopke za zaščito svojega tržnega deleža. Tako naprimer navajajo obtožbo, po kateri je Intel plačal NEC-u nekaj milijonov dolarjev, da ta ne bi sklepal pogodb z AMD-jem. Intel naj bi z istim namenom plačeval milijonske zneske tudi Dellu in Toshibi.

Tale tožba najbrž ni preveč prijetna za Intel, kateremu so dokazali kršitve protimonopolnih zakonov že na Japonskem. Celotna novica je na voljo tule, na domači strani podjetja AMD pa je na voljo uradna objava, ki vsebuje povezavo na celotno besedilo pritožbe v pdf formatu.

23 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev