»

Zbogom, Windows 7

Microsoft - Sprva se je zdelo, da ta dan ne bo nikoli napočil, a jutri bo ta žalostni dan za Windows 7. Vse mine in tako se jutri izteka brezplačna podpora za Windows 7, s čimer ta zelo priljubljeni operacijski sistem začenja romanje na smetišče zgodovine. Čisto umrl Windows 7 vseeno še ne bo, je pa za domače uporabnike to znak, da bo res treba nadgraditi, če se ne želijo izpostavljati nevarnostim nezakrpanih sistemov. Jutri bodo na voljo še zadnji popravki (patch Tuesday).

Microsoft je Windows 7 izdal pred dobrimi desetimi leti (22. oktobra 2009), zato sedaj podporo ukinja. Uporaba bo možna še naprej, a bomo tvegali, da nas prizadenejo kasneje odkrite in nezakrpane luknje, ranljivosti ali hrošči. Nadaljevanje prejemanja varnostnih popravkov bo mogoče v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Ta bo trajal tri leta (do 10. januarja 2023), v tem času pa bo Microsoft še dobavljal kritične in pomembne popravke. ESU je namenjen podjetjem, ki še niso uspela migrirati svojih sistemov na...

64 komentarjev

Microsoft upokojil Office Genuine Advantage

ZDNet - Microsoft je potihoma, brez velikega pompa ukinil storitev Office Genuine Advantage (OGA), ki je služila preverjanju legalnosti nameščenega pisarniškega paketa Office vse od verzije XP dalje. OGA je namreč preverjala veljavnost licence, preden je uporabnik lahko s spleta prenesel dodatke za Office. Sprememba je bila tako nenajavljena, da zanjo očitno ni vedel niti celoten Redmond, saj je bilo na njihovih spletnih straneh cel kup mrtvih povezav na teme, povezane z OGA.

Tri dni pozneje je Microsoft strnil vrste in njihov tiskovni predstavnik je dejal, da je program odslužil svojemu namenu, to je uporabnikov prikazati, ali je nameščena kopija legalna, zato so ga upokojili. Da pri priči razočaramo vse lastnike nelegalnih kopij pa povejmo, da ukinitev OGA ne vpliva na...

4 komentarji

Windows XP home - predčasno stara šara?

Ars Technica - Naslov novice je žal resničen. Uporabniki microsoftovih izdelkov za poslovne uporabnike (2003 server, XP Professional) bodo še 2 leti po izidu Windows Vista uživali tekočo podporo, nakar bodo prešli v fazo razširjene tehnične podpore, ki bo trajala vsaj še 5 let. Obe vrsti podpore vsebujeta vse posodobitve, varnostne popravke, servisne pakete, telefonsko podporo in možnost plačljive podpore. Po zaključku obeh obdobij bo Microsoft še 10 let nudil spletno podporo v obliki baze znanja, raznih FAQ-jev in podobno.

Drugače pa je z Windows XP Home, verziji za domače uporabnike. Ta izdaja bo namreč 1. 6. 2007 takoj prešla v fazo spletne podpore, kar med drugim pomeni tudi, da uporabnikom Windows XP ne bo več mogoče posodabljati njihovega sistema z varnostnimi popravki in ostalimi posodobitvami, ki so jih bili do takrat deležni.

Za uporabnike Home izdaje to pomeni, da bodo po izidu Viste, ki bo predvidoma oktobra, imeli le 2 meseca časa, da presedlajo na novejši sistem, preden podpora...

66 komentarjev

Konec podpore za piratske kopije MS Windows

The Register - The Register poroča, da je danes stopil v veljavo Microsoftov Windows Genuine Advantage (WGA) program, katerega naloga je preprečiti posodabljanje piratskih kopij operacijskega sistema Windows.

Uporabniki se bodo morali pridružiti WGA programu za preverjanje avtentičnosti operacijskega sistema, v kolikor želijo prejemati nadgradnje programske opreme. Za registracijo je potrebno obiskati Microsoft Download center, Windows Update ali Microsoft Update, kjer bo ActiveX programček preveril avtentičnost nameščenega sistema in veljaven ključ shranil za bodoče posodabljanje. Lastniki piratizirane kopije Windows OS bodo še naprej prejemali varnostne posodobitve preko avtomatskih posodobitev, ker Microsoft ne želi nepotrebnega širjenja nesnage po spletu.

117 komentarjev

Microsoft OneCare, Windows Server R2 Beta 2, Exchange 2003 SP2

več strani - Kot poročajo na Betanews, je Microsoft začel s pošiljanjem povabila vsem beta testerjem, da preizkusijo OneCare, ki je še v razvoju. Gre za program, ki pomaga vzdrževati minimalni varnostni nivo vašega operacijskega sistema. Na začetku bi naj to čudo vsebovalo antivirus, požarni zid, možnost izdelave varnostne kopije, prav tako bo skrbel za dobro kondicijo vašega računalnika.
O tem, ali je vaš operacijski sistem izpostavljen kakšni nevarnosti, vas bo opozarjal z ikono, ki bo lahko zelene, rumene ali rdeče barve. AntiSpyware, ki je trenutno v razvojni fazi in je te dni doživel nekaj novosti, vsaj za zdaj ni vključen.

Prav tako je na voljo že Windows Server 2003 R2 Beta 2. Na Redmondmag so spisali nekaj novosti, ki zadevajo R2, prav tako je priloženih nekaj slik, priporočajo pa tudi, da se le-tega namesti in preizkusi na testnih in ne produkcijskih računalnikih.

Posodobitev pa naj bi v prihodnje doživel tudi Exchange 2003. Gre za Service Pack 2, naslednika Service Pack1.

6 komentarjev

Microsoft opozarja na Internet Explorer 7

Slashdot - Eweek poroča, da Microsoft zaradi neizbežnega približevanja izida prve beta različice brskalnika Internet Explorer 7 že opozarja razivjalce spletnih strani, naj le-te preverijo če bodo na novem brskalniku pravilno delovale.

Čeprav trenutno še pravzaprav ni veliko informacij, kaj bo novi brskalnik sploh vseboval, bi se naj le-te pojavile kaj kmalu, če lahko verjamemo Garyu Shareu, direktorju Microsoftovega oddelka za internetne platforme in varnostne produkte. Priporoča tudi, da naj razvijalci sledijo IEBlogu, kjer bi naj informacije o novem brskalniku dobili direktno od tehnične ekipe.

Ali je upanje, da se bo nov brskalnik držal standardov, prazno?

61 komentarjev

Microsoft Baseline Security Analizer v2.0

Microsoft - Že dolgo je tega, kar je izšla prenovljena različica Microsoftovega orodja za pregledovanja osebnega računalnika.

S tem orodjem lahko namreč pregledamo, če imamo nameščene najnovejše popravke za operacijski sistem in ostale, pogosto uporabljane Microsoftove produkte, kot so Office, SQL in Exchange.

Prav tako orodje pogleda nastavitve, katere bi lahko zmanjšale varnost sistema, kot so recimo prazno geslo, dovoljenje za dostopanja do SQL baze, izpostavitev nepotrebnih aplikacij preko IISja, omogočen guest račun, program pregleda tudi nastavitve požarnega zidu in Automatic Updates in ostalo. Pri tem nam pri odkritem nenameščenem popravku ponudi povezavo do popravka ali do članka, kjer...

31 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev