»

Windows Server Longhorn Beta 3 je tu

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je Microsoft izdal prvo javno dostopno verzijo prihajajočega operacijskega sistema, ki je prvotno namenjen strežnikom. Med najbolj opaznimi novostmi vsekakor spada nova možnost pri namestitvi poimenovana ServerCore, katero uporabniki nekaterih drugi strežniških okolji že poznajo. Gre za možnost namestitve osnovnih komponent za delovanje strežnika za določeno nalogo (npr. DNS, DHCP, Domain Controller i.d.) pri tem pa se na strežnik ne namesti grafični vmesnik. Tak strežnik lahko urejamo na daljavo, hkrati pa iz varnostnega stališča prinaša izboljšave, saj manj nameščenih komponent predstavlja manjše tveganje.

O tem in še drugih, novih ali prenovljenih, komponentah...

118 komentarjev

Longhorn vse bližje

E-week - Microsoft novinarjem neprenehoma dostavlja nove informacije glede njihovega prihajajočega operacijskega sistema, Longhorn, katerega končna različica je napovedana za konec prihodnjega leta.

Tokrat je potrdil čas prihoda prve testne različice novega sistema. Tako bo letošnje poletje na voljo Longhorn Beta 1 za delovne postaje ter Longhorn Beta 1 za strežnike. Tako se bodo razvijalci programske opreme in tudi skrbniki sistemov lahko začeli navajati na novo okolje ter morebiti predlagali spremebe v funkcionalnosti sistema.

Sočasno je Microsoft tudi omenil, da obstaja velika možnost, da bo poleg različice za delovne postaje in strežnike na voljo tudi različica za domače strežnike, kjer naj bi bili med drugim shranjeni uporabniški računi, datoteke, dokumenti.

60 komentarjev

Longhorn šele v letu 2007. Voda na čigav mlin?

OSNews - V zadnjih tednih se je nakopičilo vse več govoric, da Longhorna ne bo niti v letu 2006 ( 1 | 2 | 3), ampak je zdaj potisnjen že v leto 2007. Apple, Novell, Red Hat, Mandriva, Linspire in čistokrvni odprtokodneži z Debianom (Ubuntom) na čelu bodo imeli tako še precej časa, da se pripravijon na Prihod. Nekateri izdelki omenjenih izdelovalcev celo že zdaj ponujajo (npr. Mono v SuSE Linuxu) oz. bodo zares kmalu ponudili (npr. OS X 10.4 Tiger) tehnologije, ki jih bo Microsoft predstavil šele v Longhornu. A vendar je Longhorn posebno poglavje, ki lahko zaznamuje celoten potek razvoj programja v prihodnosti. Komu zvoni?

178 komentarjev

Želite prvi okusiti Xandros Desktop 3.0?

MadPenguin.org - Xandros, komercialni distributer Linuxa, ki zelo spominja na nek drug operacijski sistem, zbira preskuševalce razvojne različice prihajajočega Xandros Desktopa 3.0. Nova različica naj bi izšla še letos, podjetje pa poskuša poiskati čim več prostovoljcev z različno strojno opremo in z različnimi izkušnjami, ki bi pripomogli k izboljšanju sicer komercialne distribucije. Prijava.

1 komentar

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev

Longhornovi konceptni filmi

Bink.nu - Microsoft nam že od izida operacijskega sistema Windows XP govori, kako bo njihov prihajajoči operacijski sistem, trenutno imenovan Longhorn, spremenil delo z operacijskim sistemom. Govorijo o izboljšanih temeljih operacijskega sistema, mnogih novih knjižnicah za programiranje, medsebojno komunikacijo med programi, računalniki, uporabniki, datotečnem sistemu, ki deli podatke na podlagi tega kaj predstavljajo, ... Kdor temu ni verjel, se lahko prepriča, saj Microsoft že nekaj časa pripravlja in izdaja kratke konceptne filme, kjer prikazujejo te nove tehnologije v pravih, uporabnih aplikacijah.

Tako najdemo v teh filmih vse, od tega kako pacient komunicira z zdravnikom, do tega kako lahko delavci na terenu prejmejo delovni nalog, načrt mesta, območja, ... Filmi so narejeni v zapisu Windows Media Video (.wmv), zato potrebujete ustrezen predvajalnik.

Filmi, ki so vsekakor vredni ogleda

57 komentarjev

Ximian Connector za Microsoft Exchange Server pod GPL

Slashdot - Potem ko je Novell pod licenco GPL izdal SuSE-jev YaST, je enaka čast doletela tudi Ximian Connector, ki je dodatek za Evolution, preko katerega lahko odjemalec komunicira z Microsoft Exchange Serverjem. Marsikatero podjetje je oviral prehod na Linux (oz. prosto/odprto programje) na delovnih postajah zato, ker so za poštni strežnik uporabljali Microsoft Exchange in se jim plačevanje za Connector, da bi lahko z Evolutionom komunicirali s strežnikom, ni izšlo. Tako so ponavadi ostali pri Outlooku.

Ob tej priložnosti je Novell za tretje četrtletje napovedal izid nove različice orodja za skupinsko delo, Evolution 2.0, ki bo imel Connector že vključen. Klik!

Majhen korak za Novell, velik skok za Linux ...

9 komentarjev

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

Windows Longhorn Server trenutno spet bo

OSNews - Pri tako dolgotrajnem razvoju, kot ga zahteva projekt Longhorn, ni nič nenavadnega, če snovalci razvoja v določenem trenutku razmišljajo drugače, kot čez nekaj trenutkov. Zato Microsoftu ne smemo preveč zameriti, če si tu pa tam premisli, ali bo Longhorn na voljo tudi v strežniški izvedbi ali ne. Zatorej se nikar ne razburjajte, četudi so si v Redmondu še tretjič premislili; po najnovejših nagnjenjih Windows Longhorn Server, ali kakorkoli se bo že imenoval, bo. Klik!

6 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev