»

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Seagate Savvio 15k

Techgage - Seagate, eno od vodilnih podjetij na področju izdelave trdih diskov, je v preteklem tednu napovedalo novega člana v svoji družini diskov, Savvio.

Ti trdi diski so v prvi vrsti namenjeni strežnikom, nov član družine z imenom Savvio 15k, pa postreže na vseh področjih z zelo impresivnimi podatki, vključno s tem da je narejen v velikosti 2,5 palca. Gre namreč za doslej najhitrejši trdi disk. Hitrost vrtenja plošč znaša 15.000 vrtljajev v minuti, dostopni čas pa znaša vsega 2,9 milisekunde. Po primerjavi naj bi bil do 10% hitrejši od 3,5" diskov s 15.000 vrtljaji in kar 35% hitrejši od diskov z 10.000 vrtljaji v minuti.



Zmanjšanje fizične velikosti diska se predvsem pozna na zmanjšanju porabe...

18 komentarjev

Igre med poukom

Daily Tech - Ameriški univerzitetni profesor David Williamson Shaffer, strokovnjak na področju pedagogike, pravi, da so trenutne učne metode, ki jih prakticirajo v ZDA, zastarele. Po njegovem mnenju so bile oblikovane v času industrijske revolucije in se od takrat niso bistveno spremenile, tako da bi jih bilo treba bistveno posodobiti, da bi se skladale z informacijsko dobo, v kateri živimo.

Med drugim predlaga, da bi naj študentom med predavanji dovolili uporabo interneta, IM-ja in iPodov ter celo igranje izobraževalnih iger. Trenutna oblika učenja naj bi otroke pripravila predvsem na delo v standardnih, zacementiranih okvirih, kar pa je velika slabost na delovnih mestih, ki zahtevajo dosti inovativnosti. Tudi vi googlate med predavanji?

39 komentarjev

Boginja zmage se je odločila za jabolko

vir: Reuters
Reuters - Tako se bodo iPod Nani od sedaj naprej lahko sporazumevali s športnimi copati omenjenega* proizvajalca. V določene modele športnih copat je namreč že vgrajen senzor. Z nakupom športnega paketa za 29 zelenecev se Nanu doda sprejemnik.



V kombinaciji obeh je tako možno nadzorovati več stvari: razdaljo, čas, hitrost in porabljene kalorije. Seveda so nadaljnje možnosti zelo široke: prenos podatkov na splet, primerjave, analize, tekmovanja...

Zraven si lahko omislite še ključavnico za fizično preprečitev odtujitve vašega iPoda.

* Nike je v grški mitologiji boginja zmage.

12 komentarjev

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev

Seagate s petletno garancijo

Seagate - Med prepričevanjem svojega diska, naj vendarle zdrži več kot pol ure pod napetostjo, brez da bi se predčasno ugasnil med delom, sem z veseljem prebral sledečo novico. Diskovni velikan Seagate se je odločil podaljšati garancijo, ki jo daje na svoje diske. Od sedaj naprej imajo vsi diski, ki so bili kupljeni po prvem juniju letos, petletno garancijo. Seagatu seveda vse pohvale, saj si je s to potezo gotovo pridobil kakšnega kupca, upamo pa lahko, da bodo kmalu sledili še ostali proizvajalci.

15 komentarjev

Seagate, Hitachi in Maxtor ...

Slo-Tech - ... so iz prodaje začeli umikati trde diske s kapaciteto med 40 in 80 GB, kar pomeni da umikajo prav najbolj prodajane. Razlog za umik proizvodov je slaba kvaliteta diskovja, narejenega na Kitajskem. Diski so imeli namreč slabe sektorje in so se čudno obnašali pri formatiranju. Največ, kar 15.000 teh pogonov je odšlo na Tajvan. Edini izmed štirih velikih proizvajalcev trdih diskov, ki ni imel nobenih težav, je Western Digital, saj ta nima tovarne na kitajsekm. Klik!

Hvala ReSpEcTu za novičko.

3 komentarji

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Seagate Baracuda ATA V

Hardware Zone - Zanimanje za SATA očitno narašča in temu primerno je na trgu vedno več diskov s podporo temu novem standardu. Seagate Barracuda ATA V Plus je odlični predstavnik prvih SATA diskov, ki so primerni za masovno prodajo. Kljub temu, da so to eni izmed prvih, premorejo večje hitrosti kot ATA133 diski. Tako kot ostali diski tega tipa ima tudi ta 8 MB predpomnilnika in plošče, ki se vrtijo pri 7200 obratih v minuti. Kapaciteta, ki jo premore, pa je 120 GB, kar bi moralo zadoščati skoraj vsakomur.

4 komentarji

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

Izkazalo se je za resnično...

več strani - Ja, takole... Odkrilo se je, da ima izjemne probleme samo 45 GB inačica diskov serije DTLA. IBM je te diske že umaknil iz proizvodnje ter prodaje (dobesedno so ustavili proizvodni trak) zaradi zelo očitnih problemov. Sami ne dajajo izjav ter ne priznavajo problema, češ da IBMov disk na njihovih ploščah dela lepo. Če je to res - zakaj so ga umaknili iz proizvodnih linij? Hkrati s to potezo je pri IBMu izšel novi 40 GB disk, imenovan IBM Ericson 40 GB, ki naj bi bil zamenjava za odstranjenega DTLA 45 GB. Ta model naj bi bil 10-15% hitrejši in naj bi bil "manj občutljiv na problematične osnovne plošče", tako pravi Aplikon. Ampak problem je, da sploh ni rečeno, da so osnovne plošče problematične. Problematični so diski, še posebej 45 GB model. Ne vem, točno kje se zalomi, najbrž tudi nikoli ne bomo, saj IBM to "aferico" zelo prikriva. Klical sem tudi v Mlacom ter se pogovoril z Urošem. Rekel mi je, da so opazili, da se 45 GB modeli kvarijo očitno več od ostalih. Pri ostalih diskih naj...

38 komentarjev