»

Nov članek: tlačenje kita na disk z Gstreamerjem

Mami, lej k sem na televiziji!

Slo-Tech - Gstreamer je odprtokodno ogrodje za razvoj multimedijskih aplikacij, ki vzame pod svoje okrilje vsa področja obdelovanja in predvajanja multimedijskih vsebin - od vsebnika do zaslona. Od (sicer maloštevilnih) drugih se razlikuje po osnovni ideji - gradniki se kar zlagajo eden ob drugega in tako tvorijo cevovod za obdelovanje, prekodiranje ali prikazovanje slike ter zvoka.



David Klasinc je zaplaval v vode obdelovanja videa s poskusom ovekovečenja svojega obličja na YouTubeu in pri tem po poti še napisal kar nekaj smernic za uporabo GStreamerja.

Veliko užitkov pri branju.

7 komentarjev

Kiberpipa ima novo pipco in videoposnetke

Slo-Tech - Na koncu sezone Pipinh odprtih terminov še nekaj za tiste, ki ste predaleč od Ljubljane, da bi se terminov udeleževali.

Skoraj ob vsakem dogodku se pod komentarji pojavlja vprašanje ali bo na voljo video. No, v Kiberpipi se trudimo redno objavljati videe, a poleg velikih časovnih zahtev za obdelavo je bil problem tudi v tem, da je bila naša pipa v svet le 2mbps. Do nedavnega. Zdaj je malo močnejša, zato v tej novički podajamo nekaj zanimivih videov za katera je bilo kar nekaj povpraševanja v komentarjih. Zahvala za nov uplink gre pa Kissu.

Linux on Xbox in Linux on Linksys, oboje je odpredaval Jens Kuhnel. O Kdevelop je govoril David Klasinc, Andraž Tori (znan tudi kot jaz) pa o Teoriji digitalnega videa. Nekaj lahko izveste tudi o okolju Gstreamer in orodju za pretvorbo med Flash in XML Swfmill , oboje je odpredaval Daniel Fischer, pa še Antene za brezžična omrežja WiFi o čemer nas je razsvetlil Aleš Košir.

In za poslastico še okrogla miza o programskih patentih, ki je potekala...

24 komentarjev

Okrogla miza o programskih patentih

Slo-Tech - V sredo, 25. maja ob 15.00 bo na Hevreki potekala mednarodna okrogla miza o programskih patentih v EU. Okroglo mizo bo vodil Brane Šalamon.

Vabljeni ste v družbo:
- g. Stefan Pfab, Evropski patentni urad
- g. Rudi Bric, Združenje za infromatiko in telekomunikacije/GZS
- g. Janez Kuec-Mezek, Urad za intelektualno lastnino
- g. Samo Zorc
- g. Andrej Plahutnik, Urad za varstvo konkurence
- g. Thomas Warwaris, Foundation for free information infrastructure
- g. Andrej Mertelj, Sekcija KODA.SI
- g. Andraž Tori, Kiberpipa
- g. Jure Koren, Društvo LUGOS


Še vedno pa se išče slovensko programsko podjetje, ki bi direktivo na okrogli mizi zagovarjalo. Več informacij lahko dobite na www.patenti.si.

267 komentarjev

Pipin odprti termin: Gstreamer in flash2xml

Slo-Tech - Torek 10. maj ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu govoril programer in ustvarjalec Daniel Fischer.

Razvil je framework Pakt, ki omogoča mrežno krmiljene grafike, in množico elementov Warsaw, ki združujejo knjižnice za manipulacijo slik, videa in računalniškega vida. Warsaw in Pakt sta zgrajena na odprti multimedijski platformi GStreamer.

Daniel prihaja iz nemškega Weimarja in uporablja prostokodne tehnologije video procesiranja v realnem času za gradnjo interaktivnih in reaktivnih inštalacij in performansov. V zadnjem času se ukvarja tudi z zanimivim projektom flash2xml/xml2flash, ki se loteva ustvarjanja animacij flash na drugačen način od ustaljenih.

...

7 komentarjev

POT: Brezžična omrežja

Slo-Tech - V torek, 26. aprila, na predvečer dneva upora, bo na Pipinem Odprtem Terminu ob 19.00 predstavljena ena bolj odmevajočih družbenobuditeljskih tehnologij zadnjih let - brezžična omrežja wi-fi. Predaval bo Rok Papež:

Dandanes mrežni kabli niso več v modi. K prenosniku obvezno sodi brezžični vmesnik, ki se skozi množico standardov povezuje na dostopne točke. K zahtevnosti povezave še dodatno pripomorejo različni varnostni standardi, ki jih redno zamenjujejo varnejše različice. Predavanje bo odgovorilo na pogosta vprašanja začetnikov glede izbire brezžične mrežne kartice, na podporo katerih protokolov morajo pazit in kako vse skupaj usposobiti pod prostim operacijskim sistemom Linux. Vabljeni!

11 komentarjev

Pipin odprti termin: Kdevelop

Slo-Tech - Torek, 5. april 19.00, Kiberpipa, Pipin odprti termin. Tokrat predavanje namenjeno programersko ustvarjalnim, razvijalcem in nasploh vsem, ki že ali pa še mislijo programirati (GUI) aplikacije v Linuxu. David Klasinc predstavlja integrirano razvojno okolje Kdevelop.

Kaj je KDevelop? Ali je Qt tudi v resnici 'kjut'? Rapid Application Development, orodja RAD, je to samo mit ali se kaj podobnega najde tudi v GNU/Linux okolju? Pogledali si bomo razvoj programske opreme v GNU/Linux okolju. Najvec pozornost bomo posvetili KDE razvojnemu okolju KDevelop.

Vabljeni!

24 komentarjev

Pipin odprti termin: Linux na access pointih in xboxu

Slo-Tech - Ta torek, 15. marca ob 19.00 se je v Pipinem odprtem terminu zgodila zamenjava. Na sporedu ne bo predavanja o urejevalniku Vi, temveč bo predaval Jens Kühnel.

Jens je verjetno najbolj znan po tem, da poseduje uradne licence za učenje tako Microsoft kot Red Hat in SuSe rešitev. V prostem času pa se ukvarja z marsičem drugim, je tudi eden od notarjev Thawte.

V torek bo tako v Pipinem odprtem terminu predstavil dve temi: Linux na usmerjevalnikih domačih brezžičnih omrežij (predvsem WiFi dostopne točke podjetij Linksys, D-Link, ipd) ter Linux na konzoli XBox. Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku, zato tudi napovedi v angleščini.

Linux on SoHo routers: Many people who install DSL-WLAN-Routers have no knowledge, that the routers they have actually come with Linux OS preinstalled. I will show you how you can install your own Linux on a Linksys router.
Many routers enable you to additionally add one or two serial ports. In the presentation I will show you what you need and what...

20 komentarjev

POT: Odprta koda - za koga in zakaj?

Slo-Tech - V torek 18. januarja ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na POT: Odprta koda - za koga in zakaj?, predava David Klasinc (na Slo-techu poznan kot BigWhale):

Džipl, fri in open surs, ... In še mali milijon podobnih besednih zvez, kratic in malo morje ostalih traparij. Kaj to sploh je? Tokrat prosto programje malo drugače, na precej bolj poljudno znanstveni način, govora bo o tem kaj je komu namenjeno in zakaj je to tako. Predstavljene bodo prednosti, slabosti in pasti prostega programja. Dejstva na eni, dejstva na drugi strani. Odgovorili bomo tudi na tista najbolj bizarna in trapasta vprašanja, ki se vam utegnejo poroditi.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

57 komentarjev