»

Analiza pobeglega Service packa za Visto

engadget - Že nekaj časa se je govorilo, da Microsoft dela na servisnem paketu za Windows Vista, a podrobnejših informacij ni in ni hotelo biti. No, zgodilo se je to, kar se ponavadi zgodi: zgodnja različica servisnega paketa je pobegnila iz njihovih razvijalskih logov ter prišla v roke fantom pri APC Magazineu.

Trenutne ugotovitve kažejo, da se v srcu operacijskega sistema ni prav dosti spemenilo. Build number se je povečal za 1, verzija jedra pa je ostala enaka, čeprav so se pojavile špekulacije, da bi naj s SP1 dobili kernel 6.1, ki bo domoval v strežniških različicah operacijskega sistema.
Tako razen kupa popravkov večjih novosti ni, še najopaznejši dodatek je možnost izdelave t.i. recovery DVDja v primeru, da uporabnik nima več na voljo Windows Vista DVDja.

Med popravki sta v paketu tudi najodmevnejša doslej, ki sta izšla prejšnji teden ( prvi, drugi) in popravita nekaj največjih napak. Pospešita namreč hitrost kopiranja datotek v Raziskovalcu, ter uredita nekaj problemov z...

27 komentarjev

IE7 končno v naše mlinčke

Washingtonpost - Microsoft namerava jutri izdati Internet Explorer 7 kot popravek z visoko prioriteto. To pomeni, da bo vse, ki imajo nastavljeno avtomatsko nameščanje popravkov jutri po restartu pričakal svež IE7™.

Ob tem velja omeniti da se je od julija malce povečal odstotek uporabnikov Internet Explorerja kljub veliko na novo odkritih ranljivosti v njem.

Le kako je Microsoftu uspelo v petih letih narediti tako malo.

121 komentarjev

Deset let Windows 95

Slashdot - Danes me daje prav posebna nostalgija, takšna računalniška. Pred desetimi leti na današnji dan so namreč izšli Microsoftovi Windows 95. Res je, operacijski sistem, ki je star že deset let, še vedno teče na kakšnem zaprašenem mlinčku in služi svojemu namenu. Washington Post je objavil članek, s katerimi so 24. avgusta pospremili izdajo Windows 95, ki je bila tedaj pravi medijski spektal. Microsoft je samo za reklame porabil 300 milijonov dolarjev, ko so naprimer zakupili dnevno naklado britanskega Timesa, izobesili stometrski plakat v Torontu in osvetlili Empire State Building v v barvah novega sistema. Klik!

23 komentarjev

Internet Explorer 7 le za XP

Slashdot - Microsoft je potrdil, kar smo pravzaprav že pričakovali. Prihajajoč brskalnik Internet Explorer 7 bo moč namestiti le na najnovejše Windows, tj. različico XP. Razloga, zakaj stari dinozavri, ki še vedno uporabljamo Windows 2000, ne bomo mogli uporabiti novega IE, sta po Microsoftovih besedah dva. Prvi je stadij, v katerem je trenutno podpora Windows 2000 (extended support), drugi pa povsem tehnične narave. IE7 bo vseboval nekatere varnostne popravke in izboljšave, ki se naslanjajo na funkcionalnosti drugega servisnega paketa za Windows XP, zato pod drugimi različicami ne bi delovale. Slashdot.

120 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Iz Microsoftovih logov

Slashdot - Skoraj osem let po prvem primeru napada LAND sta Windows XP SP2 in Windows Server 2003 še vedno neodporna nanj, poroča Slashdot. Na napako je pred tednom dni Microsoft opozoril srbski inženir Dejan Levaja, a od Microsofta ni dobil odgovora, zato je ranljivost javno objavil. Omeniti velja, da so pred tovrstnim napadom varni vsi računaniki za požarnimi zidovi, a žal je jih je premnogo v rokah neodgovornih administratorjev, ki niti za tako najosnovnejšo zaščito ne znajo ali nočejo poskrbeti.

Na Slashdotu še poročajo, da se lahko novega datotečnega sistema WinFS nadejamo tudi v Windows XP, kar je zelo presenetljivo po avgustovski odločitvi, da WinFS ne bomo videli v Longhornu (nasledniku Windows XP), ki ga lahko pričakujemo v letih 2006 (klient) oz. 2007 (strežniška različica). Ne pozabimo, da bomo v Windows XP deležni tudi Avalona iz Longhorna. Več o tem.

22 komentarjev

RoboCop je dobil brata - spoznajte RoboGrunta!

Slo-Tech - O uporabi robotov v vojaške namene se je že govorilo in v zadnjih letih je videti vse več poskusov uporabe robotov, čeprav zaenkrat v vlogi enostavnejših sond, izvidniških letal itd. Govori se tudi o novi generaciji robotov za nadzor, ki jo bodo poslali v Irak nekje marca in bo dopolnila človeške sile pri nadzoru, izvidniških nalogah in podobnih akcijah - Slashdot.org.

Vendar vse to pa ni nič proti temu, kar je v pripravi.

Oglejte si naslednjo "prezentacijo" in presodite. Zaenkrat je zadeva seveda narejena s CG-opremo (tako kot RoboCop), vendar imajo verjetno kje v kakšni garaži tudi že ustrezno strojno opreme, če delajo take "promo" filme ...

79 komentarjev

Internet Explorer se izkaže pri pokvarjeni kodi

Slashdot - V spletnem dnevniku Microsoftovega programerja Larrya Ostermana, programerja pri Microsoftu že od časov DOS-a 4.0, so na Slashdotu zasledili zapis o obnašanju različnih spletnih brskalnikov, ko se le-ti spopadejo s pokvarjeno ali drugače nepravilno napisano HTML-kodo.

"Testiranje" je potekalo tako, da so brskalnikom dali različno "pokvarjeno" HTML-kodo in opazovali, kaj se zgodi. Na seznamu preizkušenih brskalnikov so se znašli Microsoft Internet Explorer, Mozilla, Opera, Lynx in Links.

Rezultati preizkusa so pokazali, da so se vsi brskalniki, razen Internet Explorerja, v takih primerih sesuvali iz večih razlogov, med katerimi so bila najpogostejši: nanašanje na neveljaven kazalec (NULL pointer reference), "buffer overflow"-napake ter splošno dolgo trajanje pri poizkusu obdelave narobe napisanega ukaza.
V primeru, da želite to poskusiti doma, je priložil tudi povezave do orodij, katera je uporabil za testiranje.

Hja, tako je, ko se Microsoft odloči testirati konkurenco.

12 komentarjev

Nova varnostna luknja v Internet Explorerju

Slashdot - Kot verjetno veste, Internet Explorer, ali krajše IE, ni ravno najbolj varen internetni brskalnik. To dokazuje tudi najnovejša varnostna luknja. Ta je precej nevarna, saj omogoča ZlimOsebkom™ izkoriščanje luknje z uporabo %01 znaka za uporabniškim imenom in pred @ v internetnem naslovu. Vse skupaj je precej bolj podrobno opisano na domači strani danskega varnostnega podjetja Secunia. Ker pa bralcem želimo le najboljše, vam predlagamo da si namestite Mozillo ali pa Opero če želite, da se vam podobne nevšečnosti ne dogajajo. Klik! za novičko in opis luknje, tu pa še eWeekova novička.

54 komentarjev