»

GeForce 7600 GT in GS marca

VR - Zone - Po serijah GeForce 7800 in 7300GS, nVidia načrtuje, da bo predvidoma sredi marca, nekaj dni po CeBitu izdala novo serijo grafičnih kartic, GeForce 7600GT in GS. Prva naj bi imela 12 pixel cevovodov, šibkejši model, 7600GS, pa 8 pixel cevovodov.

Frekvence jedra in pomnilnika še niso poznane, najverjetneje pa bo šlo za višje frekvence, kot pri GeForce Go 7600 (grafična kartica za prenosne računalnike), ki tiktaka pri frekvencah 450 MHz GPU in 1000 MHz RAM. Tudi ostale specifikacije grafičnih kartic 7600GT in GS še niso znane.

Izvorna novica na VR-Zone: klik!

2 komentarja

Novi Forceware gonilniki

Tweak Town - Končno smo dobili tako težko pričakovano 8x.xx serijo nVidiinih gonilnikov za grafične kartice. Sicer še beta verzijo so testirali na strani TweakTown, bili pa so navdušeni, saj prinašajo mnogo novosti. Končno lahko za SLI sistem uproabite grafični kartici različnega proizvajalca (npr. Leadtek ter XFX 7800GTX), SLI vklapljate ter izklapljate kar v operacijskem sistemu, sprememba pa ne zahteva ponovnega zagona, gonilniki pa so optimizirani tudi za vedno bolj popularne dvo-jedrne procesorje. Ker so gonilniki še vedno v beta stadiju ,imajo mnogo napak, ki si jih lahko ogledate na koncu prve...

11 komentarjev

Nvidie G70 ultra ne bo

The inquirer - Pri enem izmed vodilnem proizvajalcu čipov za grafične kartice Nvidia, so se odločili preklicati prihajajočo G70 Ultra. Za to namero so se vodilni odločili najverjetneje iz marketinških razlogov.

Nvidia ve, da ATI ne bo zmogel izdelati veliko R520 XT čipov s frekvenco 600/1400MHz in zato nima smisla izdelovati še hitrejšega čipa. G70 Ultra naj bi bil baziran na navadnem G70, le da z višjimi frekvencami.

Novejši čip naj bi bil izjemno blizu R520 XT, ampak dokler se 7800GTX dobro prodaja, nima smisla izdelovati še hitrejših kartic. Poslovneži menijo, da je bolje prodati veliko GTX in GT serij, kot pa izdati omejeno in hitrejšo serijo Ultra.

R520XT utegne tako postati zmagovalec v zadnji generaciji, saj je sedanja naloga pri NVidii, da nadgradi 512 megabajtne verzije. Glavni problem pri ATI firmi je, da ne more izdelati na tisoče 520 čipov pred decembrom. S tem pa si bo 7800GTX utrdila prestol v sedmi generaciji. Izvorna novica.

Čemu smo potem polnili naše prašičke?

4 komentarji

SLi v objemu Shuttlovih ohišij

Shuttle XPC SN26P

X-Bit Labs - Shuttle je podjetje, poznano predvsem po izdelavi majhnih in všečnih ohišij, v katera priložijo še napajalnik in matično ploščo. Prejšnji teden so predstavili nov produkt, XPC SN26P, katerega posebnost je v tem, da lahko sprejme dve kartici, ki delujeta v SLi načinu.

Kot je obče znano, današnji GPU-ji zaradi energijske požrešnosti (kljub temu, da se je nVidia odrezala in rešitve okrog G70 porabijo (malo) manj, kot tiste zgrajene okrog NV40) sprostijo precej toplote, ki jo je potrebno odvesti. Če le ne gre za vulgarno ohišje, pač pa za dostojen kos železa ali aluminija na mizi in pravilno uporabo...

50 komentarjev

Geforce 7800 GT

Geforce 7800 GT

vir: Guru 3D
AnandTech - Danes je nVidia predstavila novega člana v družini grafičnih kartic, Geforce 7800 GT. Kot se da sklepati že iz imena, gre za okrnjeno verzijo zastavonoše, 7800 GTX. Namesto arhitekture 24x8, ima kartica 20x7 cevovodov (pixel, vertex). Srce ji tiktaka pri 400 MHz, torej za 50 MHz nižje kot pri zmogljivejšemu modelu, prav tako je frekvenca pomnilnika s 600 spuščena na 500 MHz (1000 DDR).

Kartica se odreže bolje kot 6800 Ultra, in tako lahko pričakujemo padec cen celotne družine, zgrajene okrog NV4X. V testu ugotavljajo, da so nove kartice že tako zmogljive, da je potrebno zelo resno razmisliti o nakupu novega monitorja. 7800 GT z lahkoto prebavi vse igre na ločljivosti 1600x1200, zato je...

29 komentarjev

Znane podrobnosti o Geforce 7800 GT

The inquirer - Nvidia pripravlja novo grafično kartico iz 7800 serije - tokrat je to GF 7800 GT, katere predvideni datum uradne predstavitve določen za 11. avgust.

Procesor nove grafične kartice bo opremljen z 20 cevovodi tekel pri 400 MHz, medtem ko bo pomnilnik nihal pri taktu 1GHz. Seveda bo pomnilniško vodilo 256 bitno, kar omogoča teoretično prepustnost 32Gb/sekundo. Kartica bo na voljo na PCIe vodilu, zaenkrat tudi še ni znano, ali bo sploh kdaj na voljo izvedba za AGP. Ostale podrobnosti tukaj.

21 komentarjev

Širokozaslonsko igranje

Igra Mafia na treh monitorjih

vir: Matrox
Slo-Tech - Pred leti je Parhelia, zadnja Matroxova grafična kartica, za tisti čas spodobno zmogljivostjo poganjati zahtevne 3D igre, obljubljala veliko, tudi Surround Gaming, večzaslonsko igranje. Na kartico smo lahko enostavno priključili tri monitorje in uživali na večji igralni površini. Kljub temu, da je bilo, v primerjavi z običajno rešitvijo, torej igranjem na enem monitorju (1024x768), večzaslonsko igranje izjemen napredek in doživetje, večje popularnosti in razširjenosti ta rešitev ni prinesla. Kljub naprednim funkcijam, je bila Parhelia ravno na meji zmogljivosti poganjati aktualne igre v večzaslonskem igranju. Tudi cena ob izidu je bila visoka, saj je Matrox od kupca želel okrog 130 tisočakov. Predvsem pa oddelku za marketing ni uspelo prepričati širše populacije, da bi si kupila še dva monitorja za popoln igralski užitek.



Matrox potem ni...

15 komentarjev

Na voljo 7800GTX grafične kartice proizvajalca Chaintech

Slo-Tech - Na TrustedReviews so sporočili, da je Chaintech danes na police trgovin postavil prvi model grafične kartice z novim nVidiinim grafilčnim srčkom G70. Chaintechov model se imenuje AE78GTX in je trenutno najzmogljivejša grafična kartica na tržišču. Ima 256 bitno pomnilniško vodilo, skupaj s 256 MB DDR3 pomnilnika. Jedro grafičnega procesorja tiktaka pri 430 MHz, pomnilnik pa pri 1200 MHz. Poleg tega lahko dve taki zverini sparimo v SLI načinu. (Kdor si to lahko privošči, seveda).


Kartica ima tudi CineFX 4.0 motor in poseduje drugo generacijo UltraShadow II tehnologije, ki še povečata zmogljivosti v najnovejših in najzahtevnejših igrah, ki vsebujejo kompleksne prizore in večkratne izvore svetlobe. Nova generacija tehnologije glajenja robov imenovane Intellisample 4.0, ki v celoti podpira DirectX 9.0c (senčilniki tretje generacije), pa poskrbi za hitrejšo in mehkejšo 3D sliko.

80 komentarjev

Prve slike GeForce 7800 GTX

Slo-Tech - Pred dobrim tednom so na Computerbase objavili domnevne specifikacije novega grafičnega procesorja, s kodnim imenom G70 - serija 7800. NVidia bo ponujala tri modele, GeForce 7800, 7800 GT in 7800 GTX. Izdelani bodo v 0,11 mikronski tehnologiji. Jedro bo bilo pri 430 MHz, pomnilnik pa pri 700 MHz (1.4 GHz DDR). Ne ve pa se še, za kateri model veljajo ti podatki.

Najmočnejši model očitno ne bo več poimenovan Ultra, poleg tega pa bo samo ta imel možnost SLi povezave. Pri še vedno aktualni seriji (6600, 6800) lahko v SLi način vprežemo tudi grafične kartice srednjega razreda.

Pojavile so se tu že slike najmočnejšega modela. Preseneča dolžina kartice in pa način...

33 komentarjev

Prebujenje izumiteljev demokracije

Slo-Tech - Demos kratos se je končno izkazal v materni državi demokracije, saj je bil zakon, sprejet pred dobrim tednom, ki je Grkom enostavno prepovedal igranje vseh oblik računalniških igric, določen za neustavnega. Prvostopenjski sodnik je prepovedal pregon domnevnih "kršilcev", za dokončno ukinitev zakona bomo morali pa še počakati. Klik! Hvala, Thomas!

1 komentar