»

Linux v šolah pol cenejši od Alternative

Vnunet - Agencija Becta (British Educational Communications and Technology Agency) je izdala poročilo, iz katerega je razvidno, da lahko šole, ki uporabljajo odprtokodne alternative komercialni programski opremi, razpolovijo stroške v sektorju IT. Poleg tega je poročilo ovrglo legendo o dragi podpori odprtokodnih rešitev, saj je strošek zanjo lahko manjši celo za 60 odstotkov.

Na novico nas je opozoril gfighter.

65 komentarjev

Red hat požel še eno zmago Linuxa

Tech World - Red Hat je naznanil nekaj namestitev Linuxa velikih razsežnosti v Evropi, vključno s pogodbo o namestitvi Linuxa na več kot 8000 računalnikov za največjo nemško zavarovalnico LVM Versicherungen.
Pogodba z njo, ki je bila naznanjena v ponedeljek, je eden največjih uspehov za Linux. Po Red Hatovih poročilih, naj bi z Unixa na Linux prešli še BPU Banca, ki je sedma največja italijanska banka z 8000 računalniki in Statoil, največje norveško naftno podjetje.

Slednje že od vsega začetka ni uporabljalo Oken, po besedah direktorja, zaradi pretežkega nadgrajevanja in krpanja. Po zelenih terminalih so prešli na IBM-ove računalnike kasneje pa na njihov lastni Linux, izdelan po knjigi Linux From Scratch, ki je delal točno to kar so želeli. Sedaj so se odločili za Red Hat Linux, ker so opazili, da delajo sami tisto, kar delajo distributerji Linuxa, in ker je njihov sistem postal pretežak za upravljanje.

BPU Bianca bo s selitvijo na Linux in Intel prihranila 50% stroškov za strojno in...

74 komentarjev

Najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja Linux

LinuxDevices - Po besedah proizvajalca najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja različiča Linuxa, vam je sedaj na voljo za 99€.

Picotux je le malo večji od standardnega mrežnega priključka RJ45, ponuja pa 55 MHz procesor ARM7, 8 MB pomnilnika RAM, že omenjeni mrežni priključek, serijski priključek, 2 MB pomnilnika flash in deluje na napetosti 3,3 V. Vse skupaj poganja uClinux (2.4.27 kernel). V razvoju je tudi brezžična izvedba, ki temelji na standardu 802.11b. Glede uporabnosti rešitve v praktične namene pa se prepustite domišljiji ...

19 komentarjev

Microsoft trdi, da je varnost Linuxa mit

Vnunet - Predstavnik Microsofta v Veliki Britaniji, Nick McGrath, je pred dnevi medije obvestil o grozni napaki, ki jo dela strokovna javnost v zvezi s poudarjanjem pregovorno varnega Linux okolja v primerjavi z Windows okoljem. Predvsem izpostavi dejstvo, da v svetu Linuxa nihče ni odgovoren za napake, ki se pojavijo v jedru. Tako Red Hat ne more sprejeti odgovornosti za te napake, saj sam ne programira jedra, ampak pripravlja le distribucijo. (Pri tem pozablja, da Red Hat sprotno popravlja odkrite napake in ima lasten sistem za zagotavljanje kakovosti za stranke, ki takšno podporo potrebujejo.)

Prav tako ga moti kopica dejstev, ki nimajo nič z varnostjo Linuxa. Prepričan je, da Linux ni pripravljen za t.i. mission-critical naloge, pri katerih si ne moremo privoščiti niti sekundnega izpada. To argumentira z dejstvi, da ni enotnega sistema za prijavo (Microsoft ima .Net Passport) in pomanjkanje enotnega razvojnega okolja.

Vsekakor je vrhunec prispevka njegova omemba dejstva, da...

129 komentarjev

Ste že mislili, da bo SP2 zares izšel, ane?

Google - Kot že neštetokrat, se je Microsoft spet zlagal pri napovedi o izidu drugega paketa popravkov za Windows XP. Dva dni nazaj smo napovedali, da naj bi se to zgodilo jutri (torej včeraj), a si je Microsoft ponovno vzel nekaj dni oddiha. Delo naj bi bilo končano že celo pred dvema dnevoma, po najnovejših informacijah pa pri Microsofotu zatrjujejo, da bo paket na voljo "kmalu", oz., bodo obljubljeni datumi za javno dostopnost paketa ostali nespremenjeni.

Jim verjamete?

27 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Microsoft ukinil spletne sobane

Slashdot - Ta teden je splet pretresla novica, da Microsoft oziroma bolj natančno njegov del - MSN ukinja nemoderirane spletne sobane (oz. kanale, kakor bi jim rekli na IRC-u). Uraden razlog je, da bodo zaščitili otroke pred pedofili ter ostalimi nadlegovalci ter omejili število nezažljenih reklamnih sporočil. V isti sapi pa še dodajajo, da bodo odslej moderirane sobane na voljo samo v zameno za plačilo. Kljub temu, da so jih uporabniki takoj obtožili, da jim gre samo za denar, so to akcijo pozdravile razne organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem takšnega početja.

Čeprav s(m)o mnogi mnenja, da ta akcija ni vredna pretirane skrbi, je vseeno čutiti določeno mero nelagodja v spletnih skupnostih, saj bodo tej akciji morda sledili še drugi ponudniki chat storitev. Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da se bodo uporabniki preprosto preselili na manj kontrolirane alternative in bodo tam še bolj izpostavljeni nevarnostim.

8 komentarjev

Ohišje - bomba

mini-itx.com - Da, Chris Adams je razmontiral in onemogočil kar pravo bombo ameriških zračnih sil. Vanjo je stlačil matično ploščo mini formata, 800 megaherčni procesor in 512 MB pomnilnika ter 3,2 GB disk in CD-R/RW. Vse skupaj hladita dva sistemska ventilatorja, 120 mm zrakomlat za matično ploščo in hladilnik za procesor. Lahko bi rekli, da je to nevarna modifikacija. Na modifikacijo pa nas je opozoril Gejmer.

5 komentarjev