»

Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Sergey Aleynikov s svojo odvetnico Sabrina Shroff

New York Times - Sodišče na Manhattnu je 40-letnega programerja Sergeyja Aleynikova iz Goldman Sachsa zaradi kraje lastniške izvorne kode obsodilo tatvine poslovne skrivnosti in prenašanja ukradenega blaga, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 10 let. Aleynikov je bil aretiran lani, ko je na nemške strežnike prenesel izvorno kodo sistema za trgovanje z visoko frekvenco na Wall Streetu.

Trgovanje z visoko frekvenco je posebna vrsta trgovanja z vrednostnimi papirji, ki se vrši izjemno hitro in ob podpori zapletenih algoritmov, ki izkoriščajo najmanjše razlike med nakupno in prodajno ceno ter cenami na različnih borzah (temu pravimo arbitraža). Aleynikov se je po prihodu iz Rusije leta 1990 kot računalniški...

16 komentarjev

Microsoft dobil patent za z GPU pospešeno enkodiranje videa

Slashdot - Microsoftu je bil odobren patent Accelerated video encoding using a graphics processing unit (št. 7.813.570), za katerega so vlogo predložili 22. oktobra 2004. V njem je orisan koncept uporabe grafičnega procesorja (GPU) za enkodiranje videa. To opravilo so klasično sicer izvajali centralni procesorji (CPU), a ga lahko moderni grafični procesorji izvedejo hitreje zaradi paralelizacije. Končni uporabniki so tehnologiji dobili na razpolago šele z DirectX 10 in Windows Visto leta 2007, nadaljevalo pa se je z Nvidiino implementacijo GPGPU-ja v obliki arhitekture CUDA in AMD-jevim GPU-pospeševanjem. Prvi z GPU pospešen program za enkodiranje videa je bil Elementalov Badaboom. Sedaj podeljeni patent zaobjema vse te rešitve.

57 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...



Veselo branje!

12 komentarjev

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

X-Bit Labs - Kljub temu da so dnevi AGP-utorom šteti, naj bi se po informacijah s spletne strani X-bit labs nekateri proizvajalci grafičnih kartic, temelječih na nVidiinih grafičnih čipih, razmišljali o izdelavi AGP-različic nekaterih kartic serije GeForce 7, konkretno 7600 GT in 7900GT AGP. Prvi naj bi nasledil popularno GeForce 6600 GT AGP, drugi pa bi prevzel krono najzmogljivejše AGP-grafične kartice. Kot je znano, je nVidia pred časom predstavila GeForce 7800 GS za AGP.

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

20 komentarjev

Geforce 6800 GS

Geforce 6800 GS

vir: AnandTech
AnandTech - Pri Nvidi-ji so trgu ponudili novo – staro kartico, z imenom Geforce 6800 GS, odgovor ATI-jevem Radeonu X800 GTO in X1600 (ki ima še priti).

Kaj je novo in kaj staro? Gre za dodobra preizkušeno arhitekturo NV4x0, nova pa je kombinacija hitrosti bitja jedra in RAM-ov. Na to smo se navadili že z jedri NV25 in R250, torej ne gre za dah jemajočo pogruntavščino.

Jedro bije 425, RAM pri 500 MHz (GDDR3). Nekdo je torej preprosto ugotovil, da je potrebno izdelati kartico, ki ima frekvence podobne modelu 6600 GT (500/500 MHz), vendar ima tudi 12 cevovodov (Pixel Pipes) in 256-bitno pomnilniško vodilo, tako kot navadni Geforce 6800. Na papirju je kartica zelo podobna močnejšemu modelu, 6800 GT. Vendar z nižjo ceno.

Na karticah je namreč uporabljeno jedro NV42 (110...

17 komentarjev

Asus Extreme N7800 GT Dual

Slashdot - Se še spomnite Gigabyte 3D-1 ter Asus dual 6800GT grafičnih kartic? Od večine se namreč razlikujeta po dveh grafičnih procesorjih na eni kartici, ki sta povezana s SLI tehnologijo. Asus pa je izdelal novo revizijo 6800 GT verzije, saj na njej počivata dva G70 čipa. In dobili smo Asus Extreme N7800 GT Dual.

Kartico so testirali na Hot Hardware. Kartica pa ima tudi lep spominek iz preteklosti. Se spomnite zloglasne Voodoo5 6000? Ta kartica je nujno potrebovala eksterno napajanje, kar pri n7800 GT Dual sicer ni potrebno, a zraven kartice vseeno dobite 80 W napajalec, ki je z zadnje strani ohišja strani speljan na 6-pinski PCI Express prključek. Z njegovo uporabo lahko močno razbremenite...

16 komentarjev

G71

The inquirer - Boj med grafičnima velikanoma ATI-jem in Nvidio je oster in neusmiljen. Medtem ko se obe podjetji pripravljata na predstavitev novih grafičnih procesorjev, tu pa tam v javnost pricurlja kakšna informacija o specifikacijah novosti.

Tako nam Inquirer razkriva nekaj špekulacij na račun nove zverine iz Nvidie, ki nosi ime G71. Ker je v bitki za prestol najhitrejše grafične kartice potrebno poseči po marsikateri velikopotezni rešitvi, bo nova kartica opremljena z gromozanskim hlajenjem v stilu Radeona X850XT, ki zaseda še dve sosednji reži, poleg tega bi naj hladilniku v pomoč priskočile še štiri vroče cevi in 80 mm puhalnik. Takšno hlajenje je potrebno zaradi takta procesorja, ki bi naj na nekaterih inženirskih primerkih dosegal do 800MHz. Procesor, izdelan v 110 nm tehnologiji, bo opremljen s 512 Mb GDDR-3 Samusungovega pomnilnika, kapaciteta posameznega čipa pa še ni poznana. Špekulacije glede imena kartice namigujejo na 7800 Ultra, več podrobnosti pa zaenkrat še ni na voljo.

Bomo...

28 komentarjev

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja

ASUS Dual GeForce 6800 GT in G70

ASUS Dual GeForce 6800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Gigabyte je prvi izkoristil SLi povezavo tako, da je na eno grafično kartico namestil dva aktualna grafična procesorja, GeForce 6600 GT. ASUS seveda ni mogel stati križem rok in je tako na letošnjem CeBit-u predstavil prototip grafične kartice z grafičnima procesorjema - GPU GeForce 6 6800. Kot kaže, ne bo ostalo samo pri prototipu, saj v podjetju pospešeno testirajo podobno grafično kartico, tokrat z močnejšo izvedbo zadnje serije Geforcev, 6800 GT. GPU-ja sta povezana s SLi povezavo, vsak ima na voljo 256 MB 256-bitnega GDDR3 pomnilnika. Če je verjeti novici, naj bi bila kartica 1.7× hitrejša od enoprocesorske izvedbe.



Nvidia si zagotovo mane roke ob teh predstavitvah, saj močno prispevajo k ugledu...

21 komentarjev

Voltage mod pri Radeonu 8500

PC Stats - Radeon8500 je odlična kartica, ki pa na prvi pogled overclockerjem ne bo ravno najbolj všeč, saj se ne navija tako dobro, kot konkurenca. To so ugotovili tudi na PCStats, kjer so kartico iz začetnih frekvenc 275/275 lahko navili samo na frekvence 312/292. Kako naprej? Hja, če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda. Odgovor na to, kako povišati frekvenco, leži v čisto preprosti, a malce tvegani modifikaciji, pri kateri moramo samo prebarvati dva uporčka na kartici in tako dodati prepotrebno voltažo pomnilniku in grafičnemu čipu. Vendar pa tu naletimo na prvi problem, saj z nanašanjem grafita ne smemo pretiravati. Z vsakim potegom s svinčnikom namreč...

0 komentarjev