»

Ponovni pogled na Microsoftov Surface

Ars Technica - O Microsoftovi Površini smo že pisali, ko so pri Microsoftu potrdili obstoj zadeve. Tokrat so mizo dobili v roke pri Arstechnici ter jo malo bolj podrobno pregledali.

Kot smo že pisali, gre za v mizo vgrajen računalnik z velikim na dotik občutljivim prikazovalnikom. Poleg dotika je naprava sposobna zaznavati tudi predmete označene s posebnimi domino stickerji. V prihodnosti bo še dobila sposobnost prepoznavanja preko RFID oznak. V ozadju teče dokaj tipičen računalnik s Core 2 Duo, 2 GB glavnega pomnilnika, grafično kartico od podjetja AMD ali nVidia ter Windows Visto. Vmesnik na Visti je zasnovan podobno kot Media Center ter ga brez uporabe tipkovnice in miške ni možno izključiti....

17 komentarjev

Citizendium - konkurenca Wikipediji

Ars Technica - Ars technica - 27.3.2007 je začela obratovati beta verzija strani, ki jo je ustvaril eden izmed ustanoviteljev Wikipedije, Larry Sanger. Glavni motiv za novo stran naj bi bilo nezadovoljstvo nad nezanesljivostjo Wikipedije. Podobno kot starejša sestra je tudi Citizendium brezplačen in neprofiten, s to razliko, da vse prispevke piscev pred objavo preverijo strokovnjaki na danem področju.

15 komentarjev

Članek o zgodovini računalništva

Colossus

vir: BBC
Slo-Tech - Danes zjutraj se je na Slo-tech skoraj skrivoma prikradel nov članek o zgodovini računalništva. Izpod peresa Dunje Rosina (vodje Kiberpipinega računalniškega muzeja) in po napornem peer-reviewju moderatorjev, je verjetno članek neverjetno točen in kvaliteten, da o njegovi dolžini in temeljitosti sploh ne govorimo.

Torej vsi, ki vas zanima zgodovina čarunalnikov in še vedno ne veste, da je bila prva programerka ženska, ter, da so Commodorji nastali iz pisalnih strojev, se zapodite v branje. Ostali pa tako ali tako že vse veste.

22 komentarjev

Vse najboljše, ENIAC

News.com - Februarja praznuje šestdesetletnico en prvih elektronskih digitalnih računalnikov, ENIAC. Računalnik se je uporabljal do leta 1955, predvsem za potrebe vojske, saj je med drugim opravljal izračune, potrebne za izdelavo vodikove bombe.

ENIAC je bil pravi monstrum, tehtal je namreč 27 ton ter zavzemal 167 m2. Med drugim ga je sestavljajo 17.468 elektronk, 7.200 didod, 1.500 relejev, 70.000 uporov in 10.000 kondenzatorjev. Poraba? Malenkostna, le 150 kW električnega toka. Podatke se je vnašalo s posebnimi luknjanimi karticami. Opravil je lahko takrat revolucionarnih 5.000 preprostih računskih operacij na sekundo. Za računanje je...

42 komentarjev

Per-Pixel Lighting

Jaz - Tako, objavili smo prvi članek v seriji ( upajmo [:D]) o tehnologijah, povezanih z grafičnimi karticami. Avtor tega mojstrskega dela je Senitel, naš lokalni guru za grafiko in programiranje. Če vas torej zanima, kaj sploh pomenijo vsi ti izrazi, s katerimi vas bombardirajo proizvajalci grafičnih kartic, si le oglejte njegov članek. Govori o precej vroči tehnologiji senčenja, ki bo menda povsem spremenila računalniško grafiko in jo približala tisti, ki jo vidimo na filmskem platnu!

6 komentarjev