»

Bela hiša želi uvesti zaupanja vredne spletne identitete

CBS News - Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal, da bo Ministrstvu za trgovino podelil mandat sprovesti projekt za spletno varnost, v okviru katerega bodo uvedli enotno spletno identiteto, ki jo bo prejel vsak Američan.

Trgovinski minister Gary Locke pojasnjuje, da gre za pomemben projekt, saj bo zvišal zaupanje potrošnikov v internet. Poudaril je, da internet trpi zaradi pomanjkanja zaupanja in da svojega polnega potenciala ne bo mogel uresničiti, dokler se uporabniki na njem ne bodo počutili bolj varne.

Vse to bodo poizkušali uresničiti z Nacionalno strategijo za zaupanje vredne identitete v spletne prostoru (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace, NSTIC), katere

37 komentarjev

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Google Desktop - nova grožnja zasebnosti?

Slashdot - Google je z novo različico izdelka Google Desktop poskrbel za dobršno mero razburjanja predvsem pri tistih, ki jih skrbi varnost zasebnih podatkov. Problematična je funkcija, ki so jo poimenovali Search Across Computers. Nova funkcionalnost izdelka omogoča iskanje dokumentov po več različnih računalnikih v lasti nekega posameznika, podpira torej oddaljeno brskanje po zgodovini obiskanih strani, MS Office dokumentih, tekstovnih in PDF datotekah. Krasno? Niti ne.

Negativni odzivi se nanašajo predvsem na način, na katerega Google to omogoča. Za uporabo potrebujete namreč Google uporabniški račun, seveda pa je potrebno Google Desktop pravilno nastaviti na vseh računalnikih, kjer želite uporabljati oddaljeno iskanje. Nato pa programska oprema prenese kopije dokumentov na strežnik, s katerega so dosegljive za iskanje. Tako se na Googlovih strežnikih lahko znajdejo kopije vaših dokumetov kot so naprimer računi, davčna napoved, dnevniki spletnih klepetov, elektronska pošta,...

21 komentarjev

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

ZDNet - Google in Sun sta sklenila sodelovati pri razvoju in promociji programja, med drugim OpenOffice.org, Jave, OpenSolarisa ter Google Toolbara. Za začetek boste ob prenosu JRE dobili tudi Google Toolbar, Google pa bo poskrbel za promoviranje OpenOffica, v katerem pa bo, če se bodo mravljice strinjale, po novem tudi nekakšna različica Google Toolbara. In vse to je le začetek. Obe podjetji se tako z zduženimi močmi še bolj neposredno podajata v zelje Microsoftu.

15 komentarjev

Google Talk

Google - Tako, sedaj je tudi Google predstavil svoj program za spletno klepetanje, imenovan Google talk. Program omogoča poleg tekstovnega komuniciranje tudi pogovarjanje preko mikrofona in slušalk.

Posebnost Google Talk pa je, da zanj potrebujemo Gmail račun. Tako program ne podpira konkurenčnih protokolov, kot npr. MSN, yahoo, icq...

Čemu imam naenkrat občutek, kot da mi teče po hrbtu topla voda...[>:D]

108 komentarjev

Google SMS v beta fazi testiranja

SearchEngineWatch - Med vsemi Googlovimi storitvami je po novem dostopen tudi Google SMS, ki je bil do sedaj na voljo le za testiranje v Google Labs. Gre za storitev, ki omogoča iskanje s pomočjo mobilnega telefona ali podobne prenosne naprave (npr. v ZDA izjemno popularni Blackberry). Google nam pri takšnem iskanju rezultate dostavi v obliki SMS sporočil, testiranje pa je zaenkrat na voljo le v Združenih državah Amerike in na Otoku. Če vas zanima kaj več o splavitvi, ki se je zgodila le dan po Yahoojevi predstavitvi podobne storitve, preberite izvorno novico.

Pa pazite, da svoji ljubljeni ne boste pošiljali preveč intimnih sporočil, v nasprotnem primeru vam zna AdSense poslati kakšno Durexovo reklamo.

17 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Omejevanje GMaila?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi Hotmail blokiral (zavračal) elektronsko pošto, ki prihaja iz GMaila, prav tako pa tudi vabila za vključitev v GMail, Yahoo pa naj bi GMailova sporočila uvrščal med spam. Enake težave naj bi imel z nekaterimi večjimi ponudniki dostopa do interneta tudi Orkut, ki je ravno tako povezan z Googlom.
Glede na številne kritike GMaila bi se komu celo utegnilo zdeti, da ponudniki brezplačnih elektronskih naslovov skrbijo za zasebnost uporabnikov interneta, vendar pa so v ozadju bolj verjetno poskusi (nepoštenega) omejevanja konkurence. Yahoo je namreč pred kratkim ravno zaradi GMaila povečal velikost svojih poštnih predalov iz 6 Mb na 100 Mb, Microsoftovemu Hotmailu pa so se ob najavi GMaila ravno tako pošteno zatresle hlače.

47 komentarjev

Orkut: novo socialno omrežje

InfoWorld - Zadnjih nekaj dni se po spletnih časopisih ter logih širijo informacije o novem spletnem socialnem omrežju Orkut, ki ga je razvil Orkut Buyukkokten, inženir pri Googlu. Osnovna ideja je, da vzpostavite osnovno bazo uporabnikov, ki nato povabijo zraven prijatelje in ti svoje itd.

Nato opazujete interakcije med ljudmi, prijateljske vezi ali recimo, kdo koga pozna. Prav tako služi kot mesto za iskanje novih prijateljev. Ideja sicer ni nova, saj podobna storitev, Friendster, že obstaja. Vseeno bo zanimivo opazovati, če se bo Orkut prijel tudi pri nas. Več informacij v tem prispevku.

In zdaj lahko le čakam, kdaj me bo kdo povabil zraven ...

6 komentarjev

Google Toolbar

Google - Iščete slikice Britney Spears, informacije o kvantnih procesorjih, sestavine koktejla Tequila Sunrise? Prepričan sem, da vam na misel najprej pade Google. Fantje (morda tudi kako dekle? -- alien-w) pri Googlu pa se dobro zavedajo, da se da še bolje poskrbeti za vaše probleme, zato so spravili skupaj "Google Toolbar". Ta orodna vrstica močno pripomore k hitrejšemu iskanju po tem spletnem brskalniku. Z nekaj kliki si namreč lahko uredite, da vas bo ta vrstica vedno pričakala na vrhu vašega brskalnika (žal zaenkrat samo IE), kar vam prihrani precej časa in truda ob iskanju.
Najnovejšo različico si povlecite od tukaj.

9 komentarjev

DoubleClick prijaznejši do zasebnosti

Wired News - Wired news je v članku DoubleClick to Open Cookie Jar obelodanil, da oglasno podjetje DoubleClick pripravlja t.i. "cookie viewer", ki bo uporabnikom omogočal, da se seznanijo s tem, v katere kategorije jih je DoubleClick uvrstil na podlagi njihovih brskalnih navad.

DoubleClick namreč preko zakupljenega oglasnega prostora spremlja brskalne navade obiskovalcev tistih spletnih strani, ki mu prodajajo oglasni prostor. Na podlagi tega podatka DoubleClick obiskovalcem prikazuje ustrezne oglase.

Ker je njegovo oglaševalsko omrežje precej veliko je tudi zbranih podatkov veliko, posledično pa je tudi velika zaskrbljenost zaradi ogrožanja on-line zasebnosti.

Predstavniki DoubleClicka niso želeli povedati kdaj bo njihov "pregledovalnik piškotkov" nared, so pa obljubili, da bodo podatke uporabljali samo v roku treh mesecev po zbiranju ter da bodo javno objavili svojo politiko uporabe podatkov.

Ni kaj, izgleda da se na področju spletnega oglaševanja oziroma spletnega sledenja postavljajo novi...

0 komentarjev

Ažurnost strani...

Jaz - ...je danes na psu... Luni je te dni bolj malo za svojim računalnikom, saj ima delo, jaz sem pa šele sedaj prišel iz šole. Pa še zobarja imam ob pol šestih . Ah, bomo pa izkoristili pač tisti čas, ki ga imamo skupaj.

4 komentarji