»

Microsoftov Micro-Warez?

Tecchannel.de - Na nemški strani tecCHANNEL so odkrili, da so pri Microsoftu pri pripravi določenih zvočnih datotek v Windows Media Playerjevem vodiču ("\WINDOWS\Help\Tours\WindowsMediaPlayer\Audio\Wav\" ) uporabljali t.i. "warez" različico programa Sound Forge.

Kako pa so to dokazali? Kreker "Deepz0ne" je program priredil, tako da v vse datoteke shranjene z "popravljeno" različico zapiše tudi njegov "podpis". Podpise lahko najemo v datotekah: wmpaud1.wav, wmpaud2.wav, ... do wmpaud9.wav, kar se tudi zelo lepo vidi v šestnajstiškem urejevalniku: Na tecchannel.de pravijo, da so že kontaktirali oba vpletena, - Microsoft in Sony, za pojasnilo, a se ni oglasila še nobena stran. Klik za nemško in klik za angleško.

28 komentarjev

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

The inquirer - Medtem ko se nekateri lahko že hvalijo z najnovejšimi Athloni, ki so primerljivi z 2 GHz Pentiumi4 (oznaka 2000+), so oči uprte v hitrejše procesorje, ki jih AMD namerava izdati čez mesec ali več. Že v tej četrtini nas utegne razveseliti različica 2200+, ki bo delovala s frekvenco 1800 MHz, kar je za 0.18 mikronsko tehnologijo, s pomočjo katere bo procesor narejen, že skoraj neverjetno. Različica 2200+ se ne bo bistveno razlikovala od svojih prednikov, saj bo vsebovala tako ukaze SSE, MMX in 3DNow, kot tudi vse dobrote, ki jih prinaša jedro Palomino. AMD si veliko obeta tudi od procesorja Athlon XP 2500+, ki pa ga bomo na prodajnih policah videli šele v drugi četrtini tega leta. Znano je, da bo različica 2500+ že zgrajena na 0.13 mikornskem jedru, ki pa še ni natanko določeno, saj še ni znana količina L2 predpomnilnika. Glede na Intelove posege bo gotovo še višja, kot je bila do sedaj. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bodo vrzel med različico 2200+ in 2500+ zapolnile različice...

5 komentarjev

AMD odklenjevalnik

I Am Not A Geek - Proizvajalci procesorjev ne marajo, da navdušenci navijajo procesorje, saj na poceni način pridobijo procesor take hitrosti, za katerega bi v trgovini morali (logično) plačati več denarja. Ravno to gre proizvajalcem procesorjev najbolj v nos, saj so prikrajšani za nekaj denarja. Intel se je odločil, da overclockerji niso zanje, zato so svojim procesorjem zaklenili mnogokratnik in pustili odprto FSB frekvenco, AMD pa se je odločil za malce bolj prefinjen način. Overlcokerji bodo lahko njihove procesorje navijali brez kakšnih omejitev, vendar se bodo morali izkazati pri barvanju L1 mostičkov, kar že tako ali tako predstavlja manjši izziv. Da bo mera popolna, se velika večina navdušencev odpravi na barvanje L1 mostičkov z navadnim grafitnim svinčnikom, vendar grafit počasi popusti in postopek je treba čez čas ponoviti. No, nekateri proizvajalci so v vsem tem videli možnost zaslužka, zato so izdali posebno prevodno pasto, ki tekom časa ne popusti. Tak primerek so testirali na IANG in...

1 komentar

Intelovi prodajni dosežki

The Register - Intel je izdal nekakšen pregled prodaje za tretjo četrtino tega leta (Q3). Na grafu lahko vidimo, da kljub smrti procesorjev Pentium III le-ti še vedno prevladujejo na prodajni lestvici. Tako bo še do oktobra, potem pa se bo začel tisti pravi pohod procesorjev Pentium4. Do nedavnega je zmagoviti pohod slednjih onemogočala ravno njihova zasnova, saj Pentium4 procesorji s 423 nožicami niso kompatibilni z najnovejšimi P4 procesorji s 478 nožicami.

0 komentarjev

RDRAM napada

The Register - Zahteve po RDRAM-u rastejo iz dneva v dan. Kingston je napovedal, da naj bi se zahteve po RDRAM-u ta mesec povečale kar za 400 %. Kingston bo tako prodal 4 do 5-krat več RIMM modulov kot jih je junija, v tretji četrtini tega leta (Q3 2001) pa namerava prodati kar za 9 do 10-krat več modulov kot v drugi četrtini tega leta (Q2 2001). Razlog za povečano prodajo zagotovo tiči v večji popularnosti Pentiumov 4 (Intel Pentium 4 procesorjem priloži tudi RIMM modul, pa tudi drugače delujejo P4 zaenkrat samo z RDRAM-om), ki jim je Intel pred kratkim kar pošteno spustil cene. Kako se bodo taki "pospeški" prodaje teh modulov poznali pri celotnem tržnem deležu RDRAM-a zaenkrat še ni znano, gotovo pa bomo te podatek izvedeli v končnih poročilih prodaje (gotovo konec tretje četrtine).

0 komentarjev

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev

Slike AMDjevega Palomina

Overclockers Australia - Na forumu Avstralskih overclockerjev sem našel prve slike AMDjevega novega procesorja družine Athlon, Palomina. Slike so bile posnete na predstavitvi za zaprtimi vrati, posneli pa so jih novinarji nemške računalniške revije Tecchannel. Za demonstracijo so uporabili Gigabytovo GA-7DX matično ploščo, ki temelji na čipovju AMD 760. Testni primerek je tiktakal pri 1533 MHz (11,5 × 133). Zanimivo je, da bo AMD najverjetneje začel s prodajo Palominov v drugi četrtini tega leta, a samo v večprocesorski verziji, za katero je namenjeno čipovje 760MP. Na Cebitu so pokazali tudi tak delujoč sistem. Enoprocesorske Palomino sisteme pa lahko pričakujemo v tretji četrtini tega leta. Ja, saj res... Tole je še zanimivo. Na Palominu je 5 L1 mostičkov, ki pa so lasersko prerezani, torej nič navijanja brez dobrega HB svinčnika.

Stran na forumu najdete tukaj, originalni članek, ki pa je na žalost v nemščini, pa tukaj....

0 komentarjev

VIini Southbridgei

VIA Hardware - Na Viahardwareu sem zasledil specifikacije prihajajočih nVidinih Southbridgeov.
  • VT8233 - AC'97 zvok, 6 USB 1.1 priključkov, HomePNA, 10/100 Base-T priključek, 2 ATA 100 kanala in IO APIC. Masovna produkcija se je že začela.
  • VT8233C - Specifikacije so enake zgornjemu (VT8233), vključuje pa 3Comov komunikacijski del. Inžinirski primerki naj bi se pojavili v tej četrtini, masovna produkcija pa se bo začela v drugi četrtini tega leta.
  • VT8235 - 8/16bitni V-link, 6 USB 2.0 priključkov in integriran DSL ali brezžični vmesnik. Inžinirski primerki se bodo pojavili v tretji četrtini tega leta.
  • VT8237 - LDT-PCI vodilo (LDT pomeni Lighting Data Transport in je hitro AMDjevo podatkovno vodilo), 6 USB 2.0 priključkov, integrirani DSL ali brezžični vmesnik, ostale specifikacije pa so enake kot pri VT8233. Prvi inžinirski primerki bodo luč sveto ugledali koncem leta 2001.

3 komentarji