»

GNOME razmišlja o svojem operacijskem sistemu

Osnova bo obstoječi vmesnik GNOME Shell, temu pa mislijo dodati še nove in UX spolirane programe.

vir: GNOME
GNOME - GNOME-ov UX designer, Allan Day (sicer zaposlen pri RedHatu), je pravkar razgrnil načrte za naslednje leto in pol. Krovno ime za projekt bo "GNOME OS", izšel pa naj bi tam marca 2014. Kot pravi, se jim ideja lastnega OS-a preprosto zdi "najprimernejši način" za nadaljnji razvoj namiznega okolja GNOME. Kako točno bo izgledal, še ne morejo povedati, so pa predstavili njegove poglavitne poteze.

Za začetek mislijo implementirati novo okolje za razvoj aplikacij, z vgrajenim peskovnikom (sandbox) za posamezne aplikacije, tako da bi lahko ena verzija ene aplikacije mirno živela več let, neodvisno od dogajanja na sistemu. Potem bi razvijalcem ponudili neke vrste SDK, tj. komplet novih in boljših orodij za razvoj...

57 komentarjev

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mitchell Baker, predsednica in 'glavni krotilec plazilcev' pri Mozilli.

vir: Wikipedia
TechCrunch - Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z...

125 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Gnome 2.10

GNOME - Skoraj pol leta je minilo od izdaje zadnje različice odprtokodnega namizja Gnome. In razvojna ekipa je predstavila novo različico - Gnome 2.10, ki bo nasledila 2.8.

Gnome 2.10 vključuje vgrajen video predvajalnik, luščenje glasbenih CD-jev s samo enim klikom ter večjo podporo različnim večpredstavnim formatom. Razvijalci so popravili tudi vec tisoč hroščev ter s tem pripomogli k večji stabilnosti.

Spremenili so tudi t.i. "splash screen". Izbrali so ga s pomočjo razpisa, zmagovalca si lahko ogledate na tej strani, ostale sodeluječe pa tukaj.

Novi Gnome 2.10 si lahko prenesete iz uradne strani, kjer boste izvedeli tudi vse o novostih. Za najbolj nadebudne pa je na voljo tudi predstavitvena različica prihajajoče izdaje Ubuntu Linuxa.

34 komentarjev

Gnome 2.8

Gnome je poliglot

vir: GNOME
OSNews - Nekoliko z zamudo, a vendarle najavljamo, da je izšel Gnome 2.8, nova različica priljbuljenega namiznega okolja za Linux in sorodne operacijske sisteme. Kljub temu, da ni tako radikalnih novosti kot pri prehodu na prejšnjo različico (samo spomnite se "prostorskega" delovanja Nautilusa), se kljub temu najde kopica sadov šestmesečnega dela.

Novi Gnome odslej uporablja standardiziran način odpiranja datotek na podlagi tipov MIME, uvaja DNS-Based Service Discovery, Gnomovo inačico Applovega Rendezvousja, in prinaša izboljšano upravljanje pomnilniških naprav. Preglednejše je dodajanje vstavkov v pult, mnogi med njimi pa so izpiljeni, npr. poročilo o vremenu, koledar, stanje baterije,...

6 komentarjev

Povezovanje Mozilla Foundation in GNOME Foundation

Slashdot - Mozilla Foundation, ki se ukvarja z razvojem in promocijo programske opreme Mozilla in GNOME Foundation, ki razvija namizno okolje GNOME, želita tesneje sodelovati. Predstavniki obeh skupnosti so se zbrali na sestanku, kjer so razpravljali o skupnih načrtih obeh projektov. Govorili so predvsem o soočanju z Microsoftovima tehnologijama Avalon in XAML ter seveda tudi o prihodnosti novega paradnega konja Mozilla Foundation, Mozilla Firefoxa. Zapisnik sestanka.

0 komentarjev