»

Tudi Microsoft Windows Phone zbira podatke

vir: CNet
CNet - Kakor smo ugotovili, da si Applov iOS in Googlov Android shranjujeta lokacijo telefona in nekatere druge podatke, počne nekaj podobnega tudi Microsoft Windows Phone. Telefoni z nameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom v Redmond pošiljajo podatke o serijski številki aparata (unique ID), podrobnosti o vseh vidnih brezžičnih omrežjih (Wi-Fi) in točne zemljepisne koordinate, pridobljene z GPS. Kako pogosto se ti podatki posredujejo v Microsoft, tamkajšnji tiskovni predstavnik ni mogel povedati.

Za razliko od Appla in Googla pa Microsoft podatkov ne shranjuje tudi lokalno na telefonu, kar so bili glavni očitki Applu in...

11 komentarjev

XP-jem dodatnih šest mesecev

Slashdot - Microsoft se je uklonil pritiskom uporabnikov, ki Viste nekako niso hoteli sprejeti za svoje in še vedno vztrajajo pri Windows XP, tako da je podaljšal življenjsko dobo slednjih še za šest mesecev. XP-je bo tako v okviru programa OEM (tj. z novim računalnikom po diskontni ceni) moč kupiti do konca junija 2008, medtem ko bodo škatlaste (retail) ploščke prodajali še dlje - v deželah v razvoju celo do sredine 2010.

Microsoftova odločitev pravzaprav ni presenetljiva, saj smo bili v zadnjem času priče mnogo uporabnikom, ki so kljub nakupu Viste z računalnikom od prodajalcev zahtevali vrnitev (downgrade) na XP-je. Microsoft pravi, da razume, da nekateri uporabniki potrebujejo več časa za preskok. Več.

233 komentarjev

Kokoš ali jajce?

Slashdot - Da je obstoječe razmišljanje o datotečnih sistemih krepko za časom, zastarelo in predpotopno, je jasno kot beli dan. Pojavljajo se raznorazne rešitve, kako opustiti idejo o lokaciji shranjenih datotek. In Microsoft in Apple se že prepirata, čigava ideja je boljša in katera se je pojavila prej. Nažalost pa nihče ne omeni, da je rešitev prvi ponudil Suse 9.3 (Beagle), kot samostojni izdelek pa Google (Google Desktop).

Naj se kar prepirajo, glavno je, da uporabnike čakajo boljši časi.

31 komentarjev

Tokrat uradno, Tiger

jabuk.net - Apple je danes uradno najavil izid nove različice operacijskega sistema Mac OS X 10.4 Tiger. Na voljo bo 29. aprila, se pravi čez 17 dni. Kot je znano, so novosti Spotlight, Dashboard, xCode 2.0, Automator, Core Image, Core Data in številne druge. Prav tako se je stran proizvajalca ovila v nenavadno črnino, ki predstavlja nov operacijski sistem. Povezava!

Redmond start you photocopiers!

11 komentarjev

Google Desktop Search in PGP

Slo-Tech - Pred kratkim je Google izdal iskalnik za osebne računalnike poimenovan Google Desktop Search. Iskalnik išče datoteke po disku, med elektronsko pošto ter v medpomnilniku (cache). Uporabna zadeva? Vsekakor. A kot kaže tudi nevarna.

Eden izmed uporabnikov poštne liste PGP-USERS namreč poroča o eksperimentu, ki dokazuje, da uporaba programa PGP in Google Desktop Search-a ne gresta skupaj.

GDS namreč indeksira in v svoj pomnilnik doda vse dokumente, ki si jih uporabnik ogleda, tudi tiste, ki so zašifrirani (indeksira jih po tem, ko vnesete geslo), enako stori tudi z vsemi spletnimi stranmi, tudi tistimi, ki so zaščitene z geslom in uporabljajo SSL dostop. Celoten indeks pa GDS shrani na znano, nešifrirano in enostavno dostopno lokacijo na trdem disku, ki je seveda lahko dostopna tudi - hekerjem.

Test je potekal takole:
uporabnik je najprej ustvaril datoteko pptf.txt, jo zašifriral s PGP 8.1 in jo popolnoma izbrisal iz račnalnika (z 32-kratnim prehodom); na disku je ostala samo...

32 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev