»

H.266 (VVC) dokončan

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za telekomunikacije (Fraunhofer HHI) je sporočil, da so skupaj s partnerji (Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm, Sony) dokončali specifikacije novega standarda za kodiranje videa H.266/Versatile Video Coding (VVC). Naslednik H.265 (HEVC) ima boljšo kompresijo, kar naj bi se odrazilo v 50 odstotkov manjših datotekah oziroma potrebi po pasovni širini, ne da bi bila slika opazno slabša. Novi standard se lahko uporablja za enkodiranje vseh ločljivosti vse od SD do 8K. V praksi to pomeni, da bo ura posnetka v UHD (4K) merila okrog 3,3 GB.

HEVC se je kljub tehničnim prednostim med uporabniki sorazmerno počasi uveljavljal, kjer je bil nezanemarljiv dejavnik tudi nejasno licenciranje. Fraunhofer HHI pričakuje, da bo s H.266 situacija drugačna in da bo hitreje pridobil naklonjenost. Razlogi so očitni, predvsem čedalje več videovsebin v čedalje višji ločljivosti, ko internetne povezave že postajajo ozka grla. Moving Picture Experts Group (MPEG) poleg...

20 komentarjev

Nike predstavil nove samozavezljive superge

The Verge - Nike je najavil samozavezljive "pametne" športne copate Adapt BB, ki bodo v nasprotju s prejšnjimi podobnimi modeli prvi komercialni izdelek za širšo potrošnjo.

Ko je leta 1989 Nikov dizajner Tinker Hatfield za film Back to the Future II zasnoval ikonične samozavezljive copate, je bila tehnologija še daleč od točke, ki bi takšno obuvalo dejansko omogočala. Še leta 2011 je imela ekshibicijska replika Nike Mag samo lučke in ne avtomatskih vezalk, ki so prišle šele pred tremi leti. Prav tako 2016. so v omejeni seriji splovili tudi samozavezljive športne copate HyperAdapt 1.0, prihodnji mesec pa naposled na trg pride prvi takšen komercialen izdelek, košarkaške superge Adapt BB (BB za basketball).

Jedro teh copatov je univerzalni...

56 komentarjev

Resnična Resničnost, 15.12.2008

RTV Slovenija - Tokrat se bomo sprehodili čez skoraj dvanajst let ustvarjanja naše in vaše oddaje.
Ogledali si boste izbor najboljših vsebin iz Linux kotička in pregled nekaterih tujih računalniških oddaj. V internet kotičku vas bomo napotili k računalniškim oddajam na spletu. Seveda ne bodo manjkale niti igre. V studiu pa se nam bosta pridružila dva človeka, ki sta najbolj zaznamovala Resnično resničnost, Zvezdan Martič in Andraž Tori.

Resnična resničnost bo še zadnjič na sporedu v ponedeljek, 15. 12. 2008, ob 22.15 na 2. programu Televizije Slovenija.

27 komentarjev

Resnična Resničnost: Zaposlitev v IT

RTV Slovenija - Kadrov z izobrazbo s področja informacijskih ali digitalnih tehnologij je vedno premalo. A kakšne so pri nas dejanske možnosti zaposlitve v teh panogah? Kakšne zaposlitve omogočajo velika podjetja in kakšne majhna? Koliko je v Sloveniji možnosti sodelovanja v razvoju visokotehnoloških rešitev?
Obiskali smo tudi Zavod za zaposlovanje in se pozanimali, kako se je mogoče preusmeriti iz manj zaželenih poklicev v področje informacijskih tehnologij ter kako uspešne so tovrstne prekvalifikacije?
V oddaji gostimo nekaj uspešnih ljudi s področja IT, seveda pa ne bodo manjkale novosti, kjer morda najdete kaj za v spalnico, igre - tokrat 66% športne in rubrika Internet, kjer bo Kaja postregla z bookmarki za "brezposelne" geeke.

Resnična Resničnost prihaja na vaše male ekrane in ogromne LCDje v ponedeljek, 3.11.2008 ob 22:15 (Slovenija 2), ponovitev pa bo v torek, ob 13:05, prav tako na drugem programu nacionalne televizije.

6 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Predzadnja oddaja Resnične resničnosti pred poletnim premorom bo obarvana znanstveno: posvetili se bomo astronomiji, seizmologiji, meteorologiji in še kakšni logiji. Sodobnih znanstvenih raziskav, pa tudi ljubiteljskega brkljanja po hišnem laboratoriju namreč brez računalnikov in primerne programske opreme ni.

Sprehodili se bomo po laboratorijih in observatorijih in preverili, kako se računalniki v praksi uporabljajo za merjenje potresov, opazovanje zvezd ali pa napovedovanje vremena. Da je tudi med prosto programsko opremo na voljo precej odličnih astronomskih programov, boste izvedeli v Linux kotičku. Sodobni teleskopi in mikroskopi so dandanes le podaljšek računalnika: kako jih krmilimo s PCjem ali pa le sliko prikažemo na zaslonu namesto v okularju, bomo pokazali v strojnih nasvetih. Manjkali pa ne bodo niti internetni kotiček z najbolj zanimivimi spletnimi povezavami s področja znanosti, pregled najnovejših iger in novice iz sveta računalništva.

Oddaja bo na sporedu v...

13 komentarjev

Resničnost: Simulacije

USB igračke iz prejšnje oddaje

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Tudi v Bondovem letu Resnična resničnost ne počiva. Letos jo boste lahko prvič uzrli v torek, 9. januarja, ob 18.10 na prvem programu nacionalne televizje.

V oddaji se bomo posvetili simulacijam. Pogledali bomo, na kakšnih simulatorjih se izobražujejo slovenski piloti in kapitani, pozanimali se bomo kako je s čipi za pospeševanje fizike in razkrili kako simulacije uprabljajo v Slovenski vojski. Izvedeli bomo tudi kako uporabiti projektorje za potapljanje v simulacijske izkušnje in preizkusili najpopularnejšo slovensko računalniško igro vseh časov.

Sogovorec v studiju bo Boštjan Troha, direktor slovenske igričarske tvrdke Zootfly.

27 komentarjev

Brezplačne oddaje na internetu

Slashdot - Počasi, a vendar se svari premikajo naprej tudi na področju brezplačnih oddaj, ki so na voljo preko interneta.
Tale povezava predstavlja najboljše oddaje trenutno - večina jih je namenjana pravim geekom in igričarjem, obravnavajo pa najrazličnejše tematike - od računalništva na splošno, preko varnostnih zagat do iger in ostale tehnologije.

Vse oddaje je možno tudi prenesti na računalnik, nekatere pa je dovoljeno celo spreminjati po lastnih željah. V kolikor ste željni novih spoznaj, odsurfajte semle in se naglejte.

8 komentarjev

Nerezani video intervjuji iz Cebita 2005

Slo-Tech - V oddaji Resnična resničnost na TV Slovenija smo se tokrat odločili za drzno potezo.

Na spletu smo objavili video materiale, ki jih nameravamo v oddaji uporabiti šele prihodnje mesece. Gre za nerezane intervjuje iz Cebita 2005 o vrsti različnih tem: gorivne celice, kodek MPEG4 AVC, samodejna analiza in kategorizacija glasbe, strojno pospeševanje tehnologije sledenja žarku (raytracing), nanotehnologije ...

Skratka kup zanimivih stvari za tiste, ki od nacionalne televizije hočete nekaj več. Sveži intervjuji so v obliki Realvideo dostopni na domači strani, zraven pa še tisti iz prejšnjih oddaj in seveda celotna aprilska oddaja. Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

111. Resnična resničnost

Slo-Tech - Če nimate koledarčka, ki bi vam povedal kdaj so 'tisti dnevi v mesecu', naj vas spomnimo! Oddaja Resnična resničnost je na sporedu danes (ponedeljek 11. april) ob 20.30 na drugem programu nacionalne televizije.

Ker je štoparski vodnik po računalništvu dejal, da se v Hannovru dogaja največji vaški semenj na svetu - Cebit, smo se podali na 1000 km dolgi štop. Tam smo srečali na tisoče romarjev, med drugim tudi slovenski Gama System, ki se na spiritualni gathering računalniške smetane podaja že vrsto let. Radovednost nam ni dala miru dokler nismo izvedeli koliko to stane in zakaj se podjetjem sploh splača tja.

Nato so nas pri Samsungu slikali s fotofoni in razodeli...

11 komentarjev