»

Katera Linux distribucija je primerna zame?

Slo-Tech - Vsak, ki se znajde pred množico Linux distribucij si je gotovo že postavil vprašanje katera neki je primerna zame?

Bolj ali manj zanesljive odgovore na to vprašanje je mogoče poiskati na forumih, pogumnejši pa bodo morda pobrskali po seznamu Linux distribucij.

Da pa bi bila izbira čim lažja, so pri Zegenie Studios že pred nekaj časa pripravili Linux Distribution Chooser - kratek on-line vprašalnik, ki vam glede na vaše želje pomaga pri izbiri vašim potrebam in znanju najprimernejše Linux distribucije.

Izbira je trenutno mogoča med 14 različnimi distribucijami, da pa boste našli tisto res pravo, pa se bo treba preklikati čez nekaj vprašanj.

66 komentarjev

Kiberpipa, zdaj

Slo-Tech - Najbolj tehnološka ljubljanska klet tudi v tem tednu ne bo razočarala!

V torek, 10. aprila ob 19.00 bo legenda slovenskega boja proti virusom - Dalibor Cerar predaval o tem zakaj so Računalniški virusi - ogrožena vrsta in kakšne so druge grožnje, ki pretijo na internetu. Dalibor je že leta 1989 napisal svoj prvi antivirus (ki je odstranil vseh 9 takrat znanih virusov), od leta 1993 pa sodeluje s podjetjem F-Secure.



Sreda bo namenjena spletnim razvijalcem. Uroš Jurglič iz Parseka bo predstavil koncept ORM - Object Relational Mapping. Ta v sodobnih razvojnih ogrodjih in jezikih kot so Java, Python in Ruby omogoča, da se nam ni treba ukvarjati s tabelami v bazi, temveč neposredno...

0 komentarjev

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

Pipin odprti termin: Ubuntu

Kiberpipa - Iz Afrike z ljubeznijo, Ubuntu! Torek 3. maj ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu. Predava Matjaž Horvat.

"Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki pomeni "prijaznost do drugih". Distribucija Linuxa z enakim imenom širi duh Ubunta na področje programske opreme, zato je najbolj priljubljena med uporabniki Linuxa na namizju. Odlikujejo jo preprosta namestitev, učinkovita nastavitev, inovativne programske rešitve in široka skupnost uporabnikov, ki si zagotavljajo medsebojno podporo. Bo razviti svet začel prisegati na tehnologijo s črne celine?.


Vabljeni!

30 komentarjev

Pipin odprti termin: IPCOP

Slo-Tech - V torek 12. aprila ob 19.00 na Pipinem odprtem terminu Gašper Žejn (Kiberpipin krotilec storitvenih strežnikov) predava o namenski distribuciji Linuxa za domače usmerjevalnike.

IPCOP je namenska linux distribucija za usmerjevalnike. Ogledali si bomo zakaj je to distribucija, ki je kot nalašč za vašo domačo mrežo in kako lahko vaš (precej) stari računalnik spet pretvori v zelo koristno zverino. Podpira tudi IPSEC šifriranje, kar pomeni, da lahko z nekaj truda do domačega omrežja dostopate tudi z notebookom, ko boste na letovanju na Bahamih.

Vabljeni!

22 komentarjev

Bootchart in optimizacija zagonskega procesa GNU/Linux

Slo-Tech - Pipin odprti termin se bo zopet zgodil ta torek, 22. februarja, ob 19.00 v Kiberpipi. Tokrat bo na sporedu strokovnejša tema in sicer kako zmanjšati zagosnki čas operacijskega sistema Linux.

Žiga Mahkovec bo predstavil, kako poteka zagonski postopek v Linuxu, kako ga je mogoče izboljšati in kako lahko to počnemo s specializiranim orodjem Bootchart, katerega avtor je. Program uporabljajo predvsem izdelovalci distribucij, saj lahko z njim učinkovito iščejo ozka grla ob nalaganju sistema.Tukaj lahko vidite zagonske grafe vseh najbolj popularnih distribucij -- iz njih se jasno vidi kaj bi se dalo pri zagonu pospešiti.

Čas,...

38 komentarjev

POT: Kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

Kiberpipa - Prejšnji teden ste zelo dobro sprejeli načrtovani Pipin odprti termin, ki se odvija vsak torek ob 19. uri v prostorih Kiberpipe. Po razmeroma teoretičnemu uvodu si bomo ta teden pogledali bolj praktične napotke za povezovanje operacijskih sistemov Windows in Linux s pomočjo protokola Samba.

Poskus deljenja datotek med različnimi operacijskimi sistemi s pomočjo Sambe v domačem okolju je za marsikoga boleča izkušnja, ki jim da občutek, da so stvari nepotrebno zahtevne. Gašper Žejn bo v svojem predavanju predstavil orodja, ki pridejo priložene novim Linux distribucijam, in napotke, kako jih uporabljati. Predstavljeni bodo tudi razni načini, kako lahko naš sistem samodejno odkrije, kaj vse teče na omrežju in znotraj sistema samodejno predpripravi povezave, da je kasnejše povezovanje hitro in preprosto.

Gašper Žejn bo tako vodil predavanje, kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

9 komentarjev

Pipini odprti termini

Kiberpipa - V Sloveniji primanjkuje pravih srečanj uporabnikov Linuxa in ostalih odprtih izdelkov (Openoffice.org, Scribus, Cinelerra, ...), na katerih bi lahko delili izkušnje med seboj in se skozi predavanja udeležencev tudi seznanili s kakim novim trikom ali programom.

To praznino bomo v Kiberpipi zapolnili z rednimi tedenskimi odprtimi srečanji, na katerih bomo vsak teden organizirali predavanje, nato pa bo sledilo druženje med uporabniki in izmenjava izkušenj. Pipini odprti termini so namenjeni vsem, ki se srečujejo ali pa si šele želijo seznaniti z odprtimi tehnologijami, saj so idealno mesto da dobijo več informacij ter se "v živo" pogovorijo o problemih.

Kot uvod v Kiberpipina odprta srečanja bo v torek, 12.10.04, ob 19.00 uri Jure Čuhalev predstavil nekaj pomembnih korakov, kako se lotiti raziskovanja novega izdelka. Predavanje, ki ima v mislih predvsem kako se spoprijeti s prvim prehodom na Linux, vendar so postopki primerni za katerikoli odprtokodni program. Predznanje ni potrebno.

45 komentarjev

Mini-Linux distribucije

Linuxorbit - Ker je Linux izjemno prilagodljiv operacijski sistem, ga lahko poljubno okrnemo in ga stlačimo celo na disketo. Obstajajo celo primeri, ko so se nadobudni hekerji spravili tlačit Linux v čip, v katerem je v največ primerih shranjen BIOS. Vendar o tekih ekstremih kdaj drugič. Tokrat so na vrsti mini-Linux distribucije. Kot pove že samo ime, so to distribucije, ki jih lahko spravimo na navadno 1.44 MB disketo. Ker so temu primerno okrnjene, od njih ne smemo pričakovati ravno čudežev, lahko pa jih koristno uporabimo, če se kdaj pa kdaj kaj zalomi pravim distribucijam in potrebujemo orodje, ki distribucije a la RedHat Linux 7.x spet prepričajo k delovanju. Če vas zanima, kjer te mini distribucije lahko dobite, potem odklikajte na Linux Orbit.

0 komentarjev