»

Obletnica XP SP2 in napoved za SP3

Slo-Tech - Te dni mineva leto dni od izida zloglasnega Service Pack 2 (krajše SP2) za operacijski sistem Windows XP. Prinesel je veliko novosti, poleg popravkov tudi izboljšanje varnosti (Security Center), žal pa tudi nekompatibilnost z nekaterimi napravami in programjem.

Te dni pa so na plan prišle informacije o naslednjem servisnem paketu - kot poročata zdnet.com in silicon.com, bi naj Service Pack 3 bil nared drugo leto, po izidu Windows Viste, ki je trenutno prioriteta. Realno to porine izid SP3 vsaj do božiča 2006 ali kar do spomladi 2007.

Bo tudi XP dočakal toliko servisnih paketov kot 2000?

13 komentarjev

XP SP2 spet buri duhove

OSNews - Servisni paket za Windows XP je zunaj že nekaj časa, razprave o njem so tudi tukaj napolnile že kar nekaj MB, težko pa bi rekli, da so ga uporabniki sprejeli v podobnih odstotkih, s kakršnimi so samodržci kot Sadam Husein ipd. zmagovali na "volitvah". Še več, zaradi možnosti, da lahko marsikakšen prej delujoč program odpove poslušnost, si ga je po neki študiji omislila le približno četrtina uporabnikov.

Če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda, so očitno porekli v Redmondu. Če ste tudi vi med tistimi tremi četrtinami, ki vas SP2 še ni prepričal, vas od naslednjega torka, 12. aprila, dalje lahko reši le še fizični odklop iz interneta, primerno nastavljen zanesljiv požarni zid ali pa prehod na kakšen drug OS. Od tega dne se bodo namreč Windows XP kratkomalo požvižgali na morebitno blokado nadgradenj in vam, hočeš - nočeš, dol povlekli in namestili SP2. Novica je potrjena, kajpak primerno obdelana v oddelku za PR, tudi pri Microsoftu.

Kaj bodo na to porekli pravniki, pa bomo še videli.

...

67 komentarjev

Varnostne luknje v IE6/SP2

Slashdot - Secunia je ponovna objavila opozorilo o kritičnih varnostnih luknjah. Tokrat je na udaru Microsoft Internet Explorer 6. Kritične napake je mogoče izkoristiti v sistemih z nameščenim drugim skupkom popravkov za Windows XP. Težave se pojavljajo v Microsoftovi ActiveX kontroli, ki dovoli skriptnim jezikom pisati poljubne datoteke na disk. V povezavi z ostalima dvema luknjama pa je mogoče tudi poganjati poljubne ukaze.

Preizkus ranljivosti vam bo hitro povedal ali ste tudi vi ranljivi. Varnostno podjetje predlaga kot rešitev napake zamenjavo brskalnika. Microsoft je bil obveščen o napaki 21. oktobra 2004.

53 komentarjev

Luknja v požarnem zidu SP2 za Windows XP

PC Welt -

Nemška revija PC Welt poroča, da so odkrili novo luknjo v požarnem zidu, ki ga prinaša drugi servisni paket popravkov za Windows XP. V nekaterih primerih lahko vaše datoteke vidijo "vsi" internetni uporabniki, ne pozabijo pa tudi poudariti, da je imel podobno napako že Windows 95. V čem sta si torej zadnje Microsoftovo čudo tehnike in operacijski sistem s smetišča zgodovine podobna?

Do napake lahko pride, če imamo vklopljeno skupno rabo datotek in tiskalnikov (File and Printer Sharing) v domačem omrežju, na internet pa se povezujemo s klicnim dostopom. Uporabnikom, ki imajo samo en računalnik, torej ni potrebno pretirano skrbeti, saj je rešitev trivialna - izklopiti je potrebno skupno rabo datotek.

Podobno težavo je imel Microsoft pri Windows 95, ko je pozabil ločiti skupno rabo datotek v privatnem omrežju in internetu, kar so kasneje popravili. V Windows XP je stvar popravljena, kar lahko vidite, če z desno tipko kliknete na ikono vaše klicne povezave in tudi ikono domačega...

33 komentarjev

Windows XP Service Pack 2 Release Candidate 2 Preview

Neowin - Komaj se je malo hrup okoli beta različic Microsoftovega novega paketa popravkov za Windows XP malo polegel je tu že na voljo drugi kandidat za izdajo. Namenjen je predvsem sistemskim administratorjem in tehnični podpori, ki imajo sedaj še zadnjo priložnost, da sporočijo napake, ki jih najdejo. Predvsem pa, da se seznanijo z izdelkom preden ga bodo dobile v roke množice uporabnikov.

Spremembe tako vključujejo izboljšani požarni zid, zaščito pomnilnika in nadgradnjo okenskih komponent. Vsekakor si pred namestitvijo preberite opombe ob izdaji.

2 komentarja

Zmešnjava z SP2 za WinXP

ZDNet - Po tem ko je Microsoft - natančneje človek ki je odgovoren za Windows popravke in spletno stran - najavil, da bomo lastniki Windowsev XP še letos videli Service Pack 2 so točno to isto najavo umaknili in jo "malce" popravili. Letos bo izšla samo beta preizkusna različica Servisernega Paketka 2, medtem ko bo pravi SP2 zunaj šele sredi leta 2004.

Prav tako zamuja Longhorn, ki je sedaj predviden za konec leta 2005 oziroma bolj verjetno šele v začetku leta 2006. Več!

10 komentarjev