»

AMD izdal osem novih Athlonov II

Extremetech - AMD je včeraj potihoma izdal osem novih procesorjev Athlon II, ki bodo prišli prav predvsem sestavljavcem cenejših sistemov. Tako imamo sedaj po novem na voljo dva nova dvojedrnika, in sicer Athlon II X2 235e (2,7 GHz) za 69 dolarjev in 240e (2,8 GHz) za 77 dolarjev. Kdor želi tri jedra, lahko poišče Athlon II X3 400e (2,2 GHz) za 97 dolarjev, 405e (2,3 GHz) za 102 dolarja, 425 (2,7 GHz) za 76 dolarjev ali 435 (2,9 GHz) za 87 dolarjev. Dva izmed novincev pa imata štiri jedra, in sicer Athlon II X4 600e (2,3 GHz) za 133 dolarjev in 605e (2,3 GHz) za 143 dolarjev.

40 komentarjev

Novičke iz AMD-ja

Slo-Tech - Po podatkih iz AMD-jevega roadmap-a naj bi le-ta proizvodno procesorjev za podnožje Socket 939 zaključil čez približno leto dni. Procesorje temelječe na jedru Venice bodo prodajalci lahko naročili do konca drugega četrtletja letošnjega leta, procesorje s San Diego jedrom ter modele Athlon 64 X2 pa bo možno naročit do konca letošnjega leta, prav tako tudi januarja predstavljen procesor Athlon 64 FX-60. Do drugega četrtletja leta 2007 bo AMD zaključil s proizvodnjo in dobavo vseh s939 procesorjev.

Podnožje s754 pa bo AMD ohranil pri življenju vse do konca leta 2007, saj bodo procesorji Sempron za omenjeno podnožje kljub predstavitvi modelov za prihajajoče podnožje AM2 ostali v proizvodnji vse do omenjenega datuma. Izvorna novica na Daily Tech-u.

Poleg tega bo singapursko podjetje Chartered Semiconductor, ki je do sedaj izdelovalo IBM-ove procesorje za igralno konzolo Xbox 360, letos junija začelo z izdelavo AMD-jevih procesorjev. Več o tem v izvorni novici na X-bit labs.

41 komentarjev

X-bit labs popeljal na test 4 najnovejše procesorske hladilnike!

X-Bit Labs - Kolegi iz ruske strani X-bit labs so na test popeljali štiri najnovejše zračne hladilnike za procesorje na podnožju 939 - Titan Vanessa S- ter L-Type, Thermaltakeov Big Typhoon in Zalmanov CNPS-9500 LED. Uporabili so t.i. burn-in program S&M ter izmerili, kateri procesorski hladilnik se je najbolje odrezal v hlajenju na 2700MHz navitega procesorja AMD Athlon64 3000+ z jedrom Venice E3. Testirali so tako v zaprtem ohišju kakor brez njega, tako da so rezultati pričujočega testa karseda objektivni. Če vas zanima, kako se je obnesel zloglasen Zalmanov gorostas in ali je Thermaltakeov Veliki Tajfun za svojo ceno res najboljši hladilnik, vam branje testa toplo priporočam.

7 komentarjev

Posodobitev EM64T

The Register - Znano je, da Intelova razširitev ukazov za x86-64 ni v celoti kompatibilna z implementacijo podjetja AMD, manjkajo namreč določeni ukazi. Konkretno, manjkata dva ukaza, ki slišita na simpatični imeni LAHF in SAHF.

Vendar se je Intel odločil, da bo z novo revizijo jeder za procesorje ta dva ukaza dodal svojemu kompletu ukazov, znanim pod imenov EM64T. Tako je Intel oznanil, da lahko v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo revizijo jedra poimenovano G-1, ki bo vključevala manjkajoča ukaza. Prvi procesorji z novim jedrom bodo na voljo oktobra, za širšo uporabo pa novembra. Zaenkrat se kot kandidati za nadgradnjo omenjajo procesorji P4 z oznakami 521, 531, 541 in 551, medtem ko o posodobitvi ostalih izdeklov zaenkrat še ni govora.

11 komentarjev

Navijanje novega Semprona Palermo 3100+

X-Bit Labs - AMD je sočasno s predstavitvijo novega jedra Athlonov 64, imenovanega Venice, predstavil tudi izpopolnjeno jedro svojega low-end procesorja Sempron, imenovano Palermo. Palermo predstavlja novo E-revizijo jedra in je zgrajen v sodobnejši - 90-nanometrski tehnologiji, podpira strojno izvajanje ukazov SSE3, sede pa v podnožje Socket 754. Ker so se tudi prejšnji Semproni (revizije CG in D) za podnožje Socket 754 precej dobro navijali, so se na X-Bit Labs odločili popeljati na test novega Semprona 3100E+....

13 komentarjev

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

X-Bit Labs - Natanko dva meseca in pol po prvih opisih Sempronov, smo le dočakali tudi članek o navijanju najhitrejšega in seveda najzanimivejšega med njimi, modela 3100+. Če na hitro ponovimo gre za 1,8 GHz, Socket 754 Newcastle s polovico od 512 kB L2 predpomnilnika izklopljenega, kar mu omogča stabilno delovanje že pri samo 1,4 V napetosti.

Na X-Bit Labs se zavedajo, da gre za najcenejšega predstavnika K8 arhitekture, zato so ga pretestirali na dveh matičnih ploščah. Prva je bila cenejša na VIA K8T800 veznem čipovju temelječa ABIT KV8-MAX3, druga pa nekoliko dražja na nForce 3 250 veznem čipovju temelječa EPoX EP-8KDA3+. Zaradi omejitve viinega K8T800 čipovja (nima PCI/AGP zaklopa) se je Sempronu 3100+ na ABIT-ki zataknilo že pri 9x230 MHz, tako da je bila končna stabilna frekvenca, res da pri privzeti napetosti, 9x229 MHz oz. 2,06 GHz. Pri tem moram omeniti, da je bil pri navijanju uporabljen navaden (P)ATA trdi disk, saj SATA diski pri poviševanju HTT frekvence na tem čipovju odpovedo...

12 komentarjev

AMD potihoma izdal nov procesor

X-Bit Labs - AMD je včeraj obogatil eno izmed njegovih družin procesorjev -- Sempron. Procesorjeva nazivna frekvenca je 3000+, medtem ko je delovna frekvenca enaka 2,0 GHz. Od modela 2800+, ki ima enako delovno frekvenco, se ločuje po povečani količini L2-predpomnilnika, ki ga je zdaj 512 KB. Prvi modeli bodo izdelani za podnožje Socket A in Socket 754, medtem ko lahko v prihodnosti pričakujemo tudi take za Socket 939. Procesor bo namenjen računalnikom, ki bodo stali manj kot 1000 dolarjev in naj bi bil resna konkurenca Celeronom D.

21 komentarjev

AMD Sempron je tu

več strani - Končno smo ga dočakali. V vsej svoji mogočnosti se je v obliki testov prikradel na nekatere računalniške strani. AMD Sempron (ponekod so ga na šaljiv način imenovali kar Sempr0n) je AMD poslal na trg z razlogom, da bi v nižjem cenovnem razredu pomedel z Intelovim Celeronom D. "Novi Duron" je zanimiv, ker je relativno poceni in je na voljo s primerki od 2200+ do 3100+ (po AMD-jevem PR-u). Cene se gibljejo od 36 pa do 126 zelencev, na voljo pa je tudi v mobilni različici. V večini preskusov so AMD-jevo noviteto vzporedili z Intelovim adutom. Na...

29 komentarjev

Athlon 64 3400+ naprodaj

X-Bit Labs -

Čeprav AMD še ni uradno napovedal Athlonov 64 3400+, so se le-ti že pojavali v nekaterih internetnih in tudi klasičnih prodajalnah, kar daje slutiti, da jih bo AMD uradno predstavil kmalu. Procesor tiktaka pri 2,2 GHz in ima cel megabajt drugonivojskega predpomnilnika ter podporo Cool'n'Quiet tehnologiji. Spravili ga boste v podnožje Socket 754, prek vgrajenega krmilnika pa podpira enokanalni pomnilnik PC3200. Cene se trenutno gibljejo med 440 in 533 dolarji. Uradnih informacij iz AMD-ja še ni. Več o tem.

10 komentarjev

AMD po Intelovih poteh?

X-Bit Labs -

Prekomerno in prepogosto menjavanje podnožij, vrst pomnilnika in podobne nečednosti so bile doslej v Intelovi domeni, medtem ko so se uporabniki AMD-jevih sistemov s ponosom hvalili o združljivosti nazaj in naprej. Vendar pa X-Bit Labs poročajo, da odslej položaj ne bo več tako rožnat.

Intel je jeseni leta 1999 na trg poslal Pentium III, ki je sprva "zahteval" RDRAM, ki je bil mnogo predrag, kar je bila voda na mlin AMD-ju. Intelu to seveda ni bilo povšeči, zato so se odločili podpreti še ljudski SDRAM. V roku enega leta smo dočakali nov procesor, ki naj bi po specifikacijah prekašal vse kar je bilo na trgu hitrejše od predhodnika. Spet se je zataknilo pri pomnilniko, AMD pa je prikjetno presenetil z novimi Athloni.

In kaj se dogaja zdaj? AMD skuša kupcem vsiliti drag registrirani ECC pomnilnik za Athlone FX-51. Naslednje leto bo AMD izdal še dve novi podnožji: Socket 754 in Socket 939. Slednja infrastuktura tako sploh ne bo združljiva s Socket 940.

Vse to za AMD ni značilno in jim...

3 komentarji