»

Nova metoda prepoznavanja spama

New Scientist - Pri New Scientist poročajo o novem načinu prepoznavanja spama, ki izkorišča prav spamersko izogibanje detekciji. Mešana ekipa iz International Computer Science Institute v Berkleyu, Kalifornija in iz University of California v San Diegu je razvila sistem, ki prepozna predloge, po katerih botneti ustvarjajo spamerska sporočila z namenom prelisičiti filtre. Uporaba in poznavanje teh predlog omogoči novemu sistemu, da izloči spam.

Da bi zamisel preizkusili, so namestili programsko opremo z nekaterih botov, generirali tisoč spamerskih sporočil in s pomočjo vzvratnega inženiringa poiskali predlogo. Njeno poznavanje je novim filtrom omogočilo stoodstotno uspešnost pri odkrivanju.

Že obstoječi filtri prav tako lahko dosegajo visoke odstotke prestreženega spama, a včasih med smeti pošljejo tudi kakšno legitimno sporočilo. Nov pristop v testiranju ni zabeležil niti enega samega lažno pozitivnega primerka. Podrobnosti bodo predstavili marca na simpoziju v San Diegu.

25 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev

Intel Pentium 4 670

Požrešnost sodobnih procesorjev

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Danes je Intel predstavil najnovejšega predstavnika procesorjev iz družine 6xx, ki bije na 3.8 GHz. Kot domnevajo na X-Bit labs, bo to zadnji in najhitrejši procesor, zgrajen okrog NetBurst arhitekture.

Rezultati ne prinašajo v svet procesorjev nobene novosti. Intel je končno prišel do prepada, čez katerega, pa če oddelek za marketing še tako hoče, inženirji ne morejo. Je dvojedrni procesor (8xx) zasnovan na isti arhitekturi res prava rešitev?

Test!

26 komentarjev

AMD spreminja podnožja

WinFuture.de - Kot smo že poročali, namerava Advanced Micro Devices (AMD) spremeniti podnožja za svoje procesorje. Na Winfuture.de so objavili novico, da bo AMD v sredini leta 2006 prešel na nova podnožja za svoje procesorje. Za namizne računalnike in enoprocesorske strežnike bomo tako dobili eno samo podnožje (danes poznamo s.754, s.940 in s.939), poimenovano M2. Za več procesorske sisteme bo na voljo podnožje F, s 1207 pini. Prav tako bo v prenosnih računalnikih podnožje 754 nadomeščeno s podnožjem S1, ki bo štelo 638 pinov.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali bo v prihajajočih procesorjih za nova podnožja, s kodnimi imeni Windsor, Orleans in Manila DDR2 pomnilniški krmilnik, še ni.

In vsi smo tako nestrpno čakali na s.939…

20 komentarjev

Test procesorjev z različnimi jedri proizvajalca AMD

Zmogljivost različnih jeder

vir: Lost Circuits
Lost Circuits - Dejstvo je, da se je v zelo kratkem času mnogo spremenilo na področju razvoja računalniške industrije. Procesorji niso nikakršna izjema – prav tako ne AMD, ki je v zadnjem času nanizal kar nekaj novih modelov in s tem morda povzročil nekaj zmede. Prav zato so pri Lost Circuits na test postavili aktualne AMD-jeve procesorje z različnimi jedri (Winchester, Venice, Clawhammer, Newcastle). Pognali so nekaj testov in prišli do zanimivih sklepov. Za zmagovalca so proglasili jedro Venice, ugotovili so, da je SOI velika prednost, omenili so težave s prihajajočo 65 nm tehnologijo. Več si lahko preberete tukaj.

Na novico nas je opozoril dr.J.

31 komentarjev

AMD Venice in San Diego sta tu!

X-Bit Labs - Kot je bilo pričakovati, je AMD danes potihoma splavil novo revizijo jedra K8 svojih procesorjev Athlon 64 in Sempron, imenovano Venice oz. San Diego. Čeprav oba uporabljata dvokanalno podnožje S939, se prvi ponaša s standardnimi 512 KB predpomnilnika L2, medtem ko se drugi kiti kar s celim megabajtom. Na X-bit labs so že objavili prvi test, kjer so si med drugim ogledali tudi, kako se novo jedro navija. Rezultati so zelo spodbudni, saj so pri privzeti napetosti 1,4 V in brez kakršnega posebnega hlajenja dosegli stabilno frekvenco 2,712 GHz z nekoliko višjo napetostjo 1,58 V pa skoraj 2,9 GHz, točneje 2,880 GHz.

Kot kaže je AMD končno le uspel zmešati dobro delujočo 90-nanometrsko formulo SOI, tako da od sedaj naprej vsem navijačem in SSE3-navdušencem ostajata le še dve, zelo očtni, izbiri: Venice in San Diego!

Adijo Newcastle in Winchester, pozdravljena Venice in San Diego ;-)

48 komentarjev

Na Hrvaškem ukradeni AMD procesorji?

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja naj bi na hrvaškem prodajali ukradene AMD procesorje. Novinar Teo Valič trdi, da se da v nekaterih trgovinah kupiti AMD Athlon XP 2600+, 2800+, 3000+ in 3200+ po nenavadno ugodnih cenah. Naprodaj naj bi bili za kakih 20 dolarjev ceneje (približno 5 slovenskih tisočakov), trgovina, ki so jo povprašali, pa za njih daje enoletno garancijo.

AMD zaenkrat še ni podal uradnega komentarja.

Niso bile garancije na procesorje včasih samo kak teden ali dva?

20 komentarjev

Dvojedrni procesorji v 2005

Slo-Tech - Zelo vroča tema v naslednjem letu bodo vsekakor dvojedrni procesorji. Izraz "dvojedrni" pravzaprav pomeni, da bomo imeli dve jedri na eni sami procesorski ploščici in preprosto povedano je to le malce bolj napredna oblika dvoprocesorskih sistemov, saj omogoča paralelno procesiranje s samo enim procesojem (torej ne potrebujemo osnovne plošče za dva procesorja), poleg tega pa lahko obe jedri tudi neposredno dostopata do registrov drugega.

AMD in Intel ter tudi VIA so napovedali in tudi že demonstrirali svoje dvojedrne procesorje. Na Xbitlabs so napisali zanimiv članek, ki govori o specifičnih implementacijah "dual-core" procesorjev AMD, Intel in VIA. Poleg tega pa lahko izvemo tudi še...

25 komentarjev

AMDju prepovedano reklamiranje

The Register - Nizozemske oblasti so so AMDju prepovedale izvrševanje njihove oglaševalske akcije za procesor Athlon 64, ker bi naj le-ta bila zavajajoča.

Namreč kampanija potencialnim uporabnikom sporoča, da jim ne bo več treba skrbeti zaradi virusov in to zaradi Enchanced Virus Protection Technology. Kar pa moti Reclamecode Commiseie, ki je kriv za prepoved, pa je dejstvo, da ta zaščita deluje samo na operacijskem sistemu Windows XP z nameščenim Service Pack 2.
Tako so s pojasnilom, da AMDjeva kampanija zavaja uporabnike, preprosto prepovedali oglaševanje produkta v državi.

35 komentarjev

Athlon 64 3000+ pod drobnogledom

X-Bit Labs - Ob takšnih ponedeljkovih večerih, ko se na IT-sceni ne dogaja mnogo, je čas, da si ogledamo kakšen test. To pot so si Rusi ogledali, kaj nam AMD ponuja za dobrih dvesto dolarjev. Ugotovili so, da se Athlon 64 3000+ kljub prepolovljeni velikosti drugonivojskega predpomnilnika napram 3200+ (oba tečeta pri 2 GHz) z njim uspešno kosa, saj zaostaja za borih pet odstotkov po moči. Pentiuma 4 2,8 GHz, ki stane približno enako, pa...

34 komentarjev