»

Pipin odprti termin: Openoffice 2.0

Slo-Tech - OpenOffice.org je odprtokodni projekt, s poslanstvom ustvariti vodilni mednarodni pisarniški paket, ki bo tekel na vseh glavnih platformah in bo zagotavljal dostop do vseh funkcionalnosti in podatkov preko XML oblike datotek in odprtih programskih vmesnikov. Pred kratkim je izšla nova različica 2.0, ki prinaša mnogo novosti.

Podrobneje jih boste lahko spoznali na predstavitvi Roberta Ludvika v Kiberpipi, v torek 29.11.05 ob 19h v okviru Pipinih odprtih terminov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi CD-ji z najnovejšo slovensko različico tako za Windows kot tudi Linux platformo.

5 komentarjev

Pipin odprti termin: Urejevalnik Vi

Slo-Tech - Po nedavni predstavitvi urejevalnika Emacs je seveda nujno, da se predstavi tudi njegov večni tekmec za hekerska srca - vi. Na pipinem odprtem terminu v torek, 29. marca ob 19.00 bo Tomaž Šolc (med drugim glavni pipin gasilec) pokazal kaj vse moramo vedeti o viju, da bi ga lahko resnično ljubili.

Vi je urejevalnik besedila, za katerega bi se lahko reklo, da izhaja iz kamene dobe računalništva. Zaradi za današnje čase precej nenavadnega uporabniškega vmesnika se ga novi uporabniki pogosto izogibajo. Kljub temu se vsaj osnovno znanje uporabe vi hitro izplača, saj je to urejevalnik, ki ga najdemo prav na vseh unixu podobnih sistemih. Poleg tega sodobne izpeljanke po zmogljivosti prav nič ne zaostajajo za ostalimi urejevalniki, skozi leta izpopolnjen vmesnik pa omogoča izkušenemu uporabniku hitro in učinkovito urejanje besedila.

Vabljeni!

25 komentarjev

Pipin odprti termin: Emacs never dies

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu urejevalnik zaradi katerega programerjem rastejo dodatni prsti. Urejevalnik zaradi katerega se z večnim rivalom vijem netijo svete vojne v hekerski deželi. Neobaročni urejevalnik, ki je vse razen kuhinjskega korita. V torek 22.3. ob 19.00, v Kiberpipi vas bo Uroš Trebec popeljal v skrivnostni svet Emacs.

Veliko je urejevalnikov besedil v odprtokodnem svetu, malo manj je takih, ki so zares dobri. Nekaj njih je legendarnih, a le eden je Emacs. Pravi "švicarski nož" med programi uporabniku ponuja ogromno, naprednim uporabnikom pa še veliko več.

Po POT bo potekalo drugo podpisovanje certifikatov Thawte. Vabljeni!

23 komentarjev

Pipin odprti termin: Linux na access pointih in xboxu

Slo-Tech - Ta torek, 15. marca ob 19.00 se je v Pipinem odprtem terminu zgodila zamenjava. Na sporedu ne bo predavanja o urejevalniku Vi, temveč bo predaval Jens Kühnel.

Jens je verjetno najbolj znan po tem, da poseduje uradne licence za učenje tako Microsoft kot Red Hat in SuSe rešitev. V prostem času pa se ukvarja z marsičem drugim, je tudi eden od notarjev Thawte.

V torek bo tako v Pipinem odprtem terminu predstavil dve temi: Linux na usmerjevalnikih domačih brezžičnih omrežij (predvsem WiFi dostopne točke podjetij Linksys, D-Link, ipd) ter Linux na konzoli XBox. Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku, zato tudi napovedi v angleščini.

Linux on SoHo routers: Many people who install DSL-WLAN-Routers have no knowledge, that the routers they have actually come with Linux OS preinstalled. I will show you how you can install your own Linux on a Linksys router.
Many routers enable you to additionally add one or two serial ports. In the presentation I will show you what you need and what...

20 komentarjev

Pipin odprti termin: Blogi

Slo-Tech - Tokrat v torek 8. marca ob 19.00 Domen Savič v Pipinem odprtem terminu (Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana, Slovenija, Evropa, Zemlja, Mlečna Cesta, Stvarstvo) predava o blogih.

Takole nekako: Kdo je blog? Kaj dela in kje živi? Kako je spremenil dojemanje interneta in sveta okoli nas in kaj nam je storiti? Od začetkov do sedanjosti, pogled v prihodnost bloganja, primeri, praksa in teorija. Kako lahko z blogom postanete slavni, kaj morate storiti, če hocete da vas odpustijo in zakaj je blog naslednik interneta...

Toplo vabljeni in še topleje vabljene!

27 komentarjev

Pipin odprti termin: Latex

Slo-Tech - V torek, 1. februarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na Pipin Odprti termin: LaTeX. Predava Igor Kolar.

LaTeX je urejevalnik besedila, posebej pripraven za pisanje matematičnih in drugih strokovnih dokumentov. V dvournem predavanju si bomo ogledali vse potrebno za udobno delo. Pogledali si bomo vse od osnovnega oblikovanja dokumenta do tabel, matematičnih funkcij in slik.
LaTeX se veliko uporablja predvsem po tehničnih fakultetah (za besedila matematičnih izpitov na primer) in za pisanje znanstvenih člankov.


"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana. Več o legendarnemu LaTeXu pa izveste na tej strani.

35 komentarjev