»

Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

ComputerWorld - Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni...

53 komentarjev

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta...

76 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev

Opera skladna z Acid2

OSNews - Naslednja novica bo nedvomno blagodejno vplivala na vse goreče privržence kulta Opere, pri čemer seveda ne mislimo na arije, temveč na internetne brskalnike [:D]. OSNews namreč poroča, da se je najnovejši build (8249) tega brskalnika uvrstil v elitni klub izdelkov, ki prestanejo test Acid2. No, da jim nekoliko ohladimo veselje, povejmo, da Opera ni prvi član tega ekskluzivnega kluba. Če gre verjeti Wikipediji, sta ta test že prej prestala Safari za Mac OS X in Prince XML (pretvornik iz XML v PDF), zelo blizu sta Konqueror in iCab. Članom Mozilline rodbine kljub trudu še nekoliko manjka do tega, medtem ko ta preizkus naj sploh ne bi bil glavni cilj razvijalcev prihajajočega IE7.

Sicer lahko omenjeni test vsakdo naredi tudi sam. Brskalnik je potrebno le usmeriti sem in rezultat primerjati z " pravilnim odgovorom".

29 komentarjev

Opera 9 Technology Preview 2

Opera software - Opera je včeraj izdala novo verzijo svojega istoimenskega spletnega brskalnika Opera. Gre za drugo Technology Preview verzijo, kar pomeni, da je namenjena prikazu novih tehnologij, ki bodo vključene v končno verzijo brskalnika, Opero 9.

Kot se za tehnološko najnaprednješi brskalnik spodobi, je novosti kar nekaj:
  • Podpora widgetom, majhnim AJAX aplikacijam in pripomočkom, ki vam olajšajo delo oziroma prikazujejo željene informacije
  • Bittorrent odjemalec, ki je sedaj optimiziran tako, da pred uporabo ni potrebno nikakršno nastavljanje
  • Nastavljanje in dodajanje novih spletnih iskalnikov prek vmesnika
  • Vmesnik za nastavljanje blokiranja željenih vsebin (na primer oglasov)
  • Izpopolnjen uničevalec neželjenih pojavnih oken
  • Možnost nastavitev za vsako stran posebej
  • Predogled v tabih odprtih strani

Več si lahko preberete tukaj, kjer je na voljo tudi prenos različic za Windows, UNIX in Mac platforme.

Velja pa še opozoriti, da je Technology Preview verzije priporočeno namestiti ločeno od stabilnih...

53 komentarjev

Opera po novem brez oglasov

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je objavilo novo različico priljubljenega alternativnega brskalnika . Opera 8.50 načeloma ne bi bila deležna naše posebne pozornosti saj ne prinaša večjih sprememb funkcionalnosti in odpravlja le varnostne napake in manjše hrošče.

Glavna novost je popolna odstranitev reklam in nasploh možnosti registracije. Avtorji so se popolnoma odrekli tako imenovanemu ad-ware modelu in naredili brskalnik freeware. Seveda je prva stvar, ki se jo vsi sprašujemo, kje bodo razvijalci dobili sredstva za nadaljni razvoj. Tu pa pride na plan njihov nov poslovni model, ki se zanaša na plačljivo tehnično pomoč, ki smo jo bili deleženi že prej, kot registrirani uporabniki. Za 30 dolarjev na leto tako dobimo profesionalno pomoč in topel občutek v sebi, da pomagamo pri financiranju razvoja brskalnika. Poteza je najverjetneje tudi...

76 komentarjev

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

Najhitrejši brskalnik je ... Opera!

Slashdot - Vojne brskalnikov za prevlado in nespregledljiva nasprotja med njihovimi uporabniki segajo že v čas, ko sta bila največjo bitko za uporabnike PC-jev Netscape in Microsoft. Prvega je povozil čas, slednji pa je preživel in se danes v okolju Windows bori predvsem z Mozillo, Firefoxom in Opero. Uporabniki slehernega bodo zatrjevali, da je najboljši. In kateri je res najboljši?

Na to vprašanje so si poskušali odgovoriti na HowToCreate, kjer so med seboj primerjali vse najbolj popularne brskalnike za Linux (Firefox, Mozilla, Konqeror, Opera, Epiphany), Mac OS X (Safari, Opera, OmniWeb, IE, iCab, Firefox, Camino) in Windows (Avant, Escape, Clue, Firefox, IE, Mozilla, Opera, Netscape). Primerjali so čas hladnega zagona (cold start), toplega zagona (warm start), hitrost renderiranja CSS, tabel, obdelave slik in skript in vračanja na obiskane strani (history).

Rezultati so nedvoumni: z Opero ne moreti zgrešiti na nobeni platformi in je trenutno najhitrejši brskalnik. Ne verjamete?

99 komentarjev

Linux, rešitelj Microsofta ?

CNBC - Ta naslov pa zveni hudo podobno tistim, ki jih najdemo v vsakodnevnem rumenem tisku. Toda, Hal Plotkin iz CNBC razmišlja v to smer ... če se bo Linux v prihodnjih letih razvil in postal konkurenčen Microsoftovim sistemom (s tem mislim na podporo, preprostost uporabe in razširjenost, da me Linuxovci ne začnete napadat), lahko to pomeni zaton Windows-a, ter s tem Microsoftove prevlade. Ker pa je Linux "open source" sistem, ni nobene ovire, da ga Microsoft ne vzame za svojega in začne distribuirat na sebi lasten način, ter tako ostane v igri za prevlado ali celo na prestolu (njihove izkušnje in moč govorijo njim v prid).Tule je en zanimiv citat iz tega članka: In 20 years of covering the company, I can't recall a single instance when Microsoft ever voluntarily ceded market share to a competitor. That is why I am betting on a toe-to-toe battle over Linux, with Microsoft having by far the biggest toes. If you don't believe me, ask Jim Barksdale. Zanimivo razmišljanje, ni kaj. Celoten...

11 komentarjev