»

Nove podrobnosti Twitter hacka

Slo-Tech - Mineva nekaj dni od odmevnega vdora v najvidnejše račune na Twitterju in tako podjetje kot mnogi preiskovalci ter vpleteni so postregli z nekaj več detajli. Zaenkrat še vedno kaže, da je šlo za kripto-potegavščino, saj ni videti, da bi jo zlikovci podurhali z zasebnimi sporočili Obame, Muska in drugih pomembnih oseb; toda na končne sklepe bo potrebno še čakati.

V noči s srede na četrtek po našem času se je Twitterju pripetil bržkone največji vdor v zgodovini socialnih omrežij. Mnogi računi vidnih svetovnih političnih, gospodarskih in medijskih osebnosti, kot so Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates in Jeff Bezos, so začeli bljuvati prevarantske objave, ki so imele namen od lahkovernežev izvabiti kriptokovance. Na koncu so nepridipravi dejansko pobasali za prek sto tisoč dolarjev plena, pri Twitterju pa so po dveh urah mahinacije le zaustavili - tudi s pomočjo prijemov, ki jih vidimo jako redko, kot je vsesplošno blokiranje preverjenih (verified) uporabniških računov. Ker je...

13 komentarjev

Internet Explorer 7 le za XP

Slashdot - Microsoft je potrdil, kar smo pravzaprav že pričakovali. Prihajajoč brskalnik Internet Explorer 7 bo moč namestiti le na najnovejše Windows, tj. različico XP. Razloga, zakaj stari dinozavri, ki še vedno uporabljamo Windows 2000, ne bomo mogli uporabiti novega IE, sta po Microsoftovih besedah dva. Prvi je stadij, v katerem je trenutno podpora Windows 2000 (extended support), drugi pa povsem tehnične narave. IE7 bo vseboval nekatere varnostne popravke in izboljšave, ki se naslanjajo na funkcionalnosti drugega servisnega paketa za Windows XP, zato pod drugimi različicami ne bi delovale. Slashdot.

120 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Varnostna luknja v večini brskalnikov

Neowin - Pred nekaj dnevi je skupina Shmoo odkrila varnostno luknjo v večini spletnih brskalnikov, vendar na začudenje javnosti ne v Internet Explorerju. Tako so v nevarnosti vsi uporabniki, ki uporabljajo brskalnike, temelječe na motorju Gecko (Mozilla, Firefox, Camingo), Safari ali Opero. Luknja omogoča napadalcem prikriti katerokoli domeno. Vzrok za luknjo je podpora IDN (IDN med drugim omogoča nelatinske znake v URL-naslovu -- naprimer arabske), katero imajo vsi zgoraj našteti brskalniki, razen Internet Explorerja, za katerega pa obstaja vložek oziroma "plug-in", s katerim postanejo ogroženi tudi njegovi uporabniki.

Dokaz varnostne luknje.

Trenutno ni bilo uradno še nobenega odgovora s strani razvijalcev spletnih brskalnikov, je pa zelo verjetno, da bodo popravki izšli v roku enega tedna.

101 komentar

Delež Internet Explorerja padel pod 90%

BBC - Onestat.com sporoča, da je po njihovi analizi tržni delež najpopularnejšega brskalnika padel pod 90%. V pol leta je Microsoftov brskalnik tako izgubil kar 5 odstotonih točk. Čedalje bolj viden delež uporabnikov mu kradejo brskalniki, zasnovani na Mozilli, skupaj že 7,35%. Med temi jih največ uporablja Mozilla Firefox, skupaj 4,58%, kar je več od Internet Explorerja 5. Firefox 1.0, ki ga je v dobrih dveh tednih preneslo 6 milijonov uporabnikov, uporablja manj kot 1,8% deskarjev. Opera je pristala na 1,3% uporabnikih.

90 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev

Longhorn - minimalne zahteve in nekaj slik

Namizje

vir: Neowin
Slashdot - Po internetu krožijo prve govorice, ki omenjajo povprečen sistem, na katerem bo tekel Microsoft-ov dolgo pričakovan operacijski sistem Longhorn. Omenjata se dva procesorja s hitrostmi med 4 in 6 GHz, 1 GB pomnilnika, do en terabajt skupnega prostora na disku in kar tri krat hitrejše grafične kartice od danes dostopnih. Prav tako so se na internetu pojavile prve slike Longhorna. Zaenkrat vse skupaj niti ne izgleda tako zelo zahtevno. [:D]

115 komentarjev

Začasni popravek za varnejši splet z Microsoftovim Raziskovalcem Interneta

OnlyNewz - Znana je nova varnostna luknja v vseh različicah Internet Explorerja od vključno 5.01 naprej. Luknjo v protokolu ITS, ki se uporablja npr. v datotekah s pomočjo za povezovanje na zunanje spletne strani (lahko pa tudi obratno!) s pridom izkorišča že nekaj virusov (Ibiza, BloodHound, BugBear.E). Urejevalcu strani omogoča, da izvede poljubno kodo na vašem računalniku z enakimi privilegiji, kot je zagnan Internet Explorer.

Ker to ni dobro (vsi namreč vemo, da velika večina uporabnikov Internet Explorerja uporablja administratorske privilegije), si lahko izberete vašo priljubljeno rešitev: bodisi onemogočite protokol ITS, bodisi lahko končno prebarvate plavolaso pričesko in nehate klikati po čudnih povezavah v elektronski pošti ali neposrednih sporočilih, lahko se trudite s posodabljanjam protivirusnega programa ali pa presekate gordijski vozel in zamenjate brskalnik. Kako to storiti si lahko v angleškem jeziku ogledate na tej strani. Več informacij pa lahko najdete na strani, kjer...

16 komentarjev

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev