»

Varnost v praksi (1. del) oz. kaj pomeni dobro geslo

Projekt9 - Ste prepričani, da je vaše geslo res tako dobro? Ste se prav ta trenutek nasmejali, ker je vaše geslo pravzaprav bedasto (abc123. asdfasdf, 123456, janeznovak1980,...). Ne bojte se, niste edini. V bistvu je vam podobnih več kot 90%. Pa kaj bi se obremenjevali, ne? Kdo bi pa ugotovil vaše geslo? Saj nima veze z vašim imenom.

Če ste tako prepričani, potem ni potrebe, da bi vam razlagali o tem, da bi geslo "123456" razbili v eni sekundi? Oziroma "abc123" v manj kot pol ure (časi so odvisni od računalniškega procesorja oz. procesorja grafične kartice). Znate prebrati naslednje besede: greg0r, m4rko, ml3ko, let@lo, mavr!ca?

Vse se začne z gesli, podatki, ki jih hranite za njimi pa NISO zaman "zaščiteni".

Tokrat vam na projekt9 predstavljamo malo šolo varnosti, pri čemer vam v prvem delu predstavljamo nekaj koristnih informacij o tem, kako izboljšati geslo, ter kako je Milan prišel do slik na vašem računalniku!

Članek lahko v celoti preberete tukaj.

32 komentarjev

Google testira Digg funkctionalnost

Googlov vmesnik, kjer je mogoče glasovati o straneh

vir: Google
Google - Večina bralcev je verjetno že seznanjena s konceptom spletne strani Digg.com, ki omogoča svojim obiskovalcev dodajanje povezav na spletne strani, ki jih potem uporabniki s pomočjo glasovanja označijo za vredne prve strani. Sedaj je po poročanju Slashdota s preizkušanjem podobnega koncepta začel tudi spletni iskalnik Google, ki je na svoji strani eksperimentalnih iskanj: Google Experimental Search, omogočil srečnim...

6 komentarjev

Evolucija mrežnega in revolucija brezžičnega

engadget - Evolucija
Vzpostavitev mrežne povezave preko obstoječe žične napeljave domačega, hišnega / stanovanjskega električnega omrežja, pri Netgearu ponujajo že dalj časa. 22 februarja so najavili prihod Powerline HD tehnologije, ki bo iz "starega" električnega omrežja iztisnila omenjenih 200Mbps.
Širši javnosti bo tehnologija in končni proizvodi dostopni na Hannoverskem CeBitu, ki bo potekal od 9 - 15 marca letos. Na prodajnih policah si jih bo moč prisvojiti malce kasneje.

Revolucija
Nasprotno razmišljajo pri nekaterih vodilnih tehnoloških podjetjih, ki bodo od vlade Združenih držav zahtevali še več Wireless frekvenc. Preučilo naj bi se katere valovne dolžine niso najboljše izkoriščene, tako civilne kot tudi vladne (vojaške, policijske...).

Kot ne-ljubitelju wireless tehnologij, so pri Netgearu v meni našli bodočo stranko. Samo še cena mora biti primerna in Sony ne sme imeti prstov vmes.

17 komentarjev

Prihaja Windows Server 2003 R2

Microsoft - Microsoft je objavil, da je dokončal svoj najnovejši strežniški operacijski sistem, Windows Server 2003 R2. Sistem temelji na Windows Server 2003 s prvim servisnim paketom in vključuje veliko pomembnih novosti, med katerimi so izboljšave DFSja in Active Directoryja, izboljšana podpora za NFS in SAN ter mnogo drugih novosti. Sistem bo naprodaj okoli februarja naslednje leto.

Kljub temu, da smo uporabniki pričakovali, da bo nova nadgradnja brezplačna, nas je Microsoft ponovno pustil na svojem kapitalističnem cedilu, saj bo potrebno za nov operacijski sistem odšteti približno toliko kot za dosedanjo različico Windows Server 2003. K sreči Microsoft že dalj časa ponuja večino svojih produktov tudi pod omejeno licenco, ki omogoča uporabo izdelka v preizkusne namene. Tako si lahko prenesete najnovejši strežniški operacijski sistem z Microsoftove strani.

17 komentarjev

Konec gesel

Bink.nu - Microsoft je na CeBITu objavil, da se pripravlja, da bo v prihajajočih oknih, s kodnim imenom Longhorn, preverjanje pristnosti uporabnika s pomočjo gesel opustil ter nadomestil s pametnimi karticami. Razlog za to naj bile predvsem odločitve nekaterih bank, da ne bodo ponujale spletnih storitev za njihove stranke, če ne bodo ti uporabniki resnično tisti, za katere se predstavljajo.

Pametne kartice omogočajo shranjevanje kompleksnejših, ter predvsem daljših gesel, kar zvišuje nivo varnosti. Daljše geslo pomeni, da mora zlobni uporabnik porabiti znatno več časa, da odkrije vaše geslo, kar je pri hitrosti današnjih osebnih računalnikov praktično nemogoče.

49 komentarjev

Microsoft bi samo malo pokukal

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft začel z novim programom, ki so ga poimenovali Genuine Advantage in vam omogoča, da Microsoft anonimno preveri, če imate legalno različico Oken. Če se izkaže, da imate, vam bodo podarili aplikacijo Photo Story 3, pripravljajo pa še kopico drugih dobrot kot so popusti pri drugih akcijah in ugodnosti pri spletnih storitvah.

Optimistične želje o 20.000 sodelujočih uporabnikov so se v enem mescu hitro izkazale za nepotrebne. Dobili so že preko 800.000 poročil. Podatki o tem koliko jih je legalnih in koliko ni zaenkrat še ni znano. Vendar že krožijo govorice, da bi bilo lahko to preverjanje v prihodnosti - obvezno.

Še posebej, ko bodo Microsoftovi finančni analitiki in delničarji ugotovil natančno kolikokrat po 103.164,00 tolarjev izgubi za vsako nelegalno kopijo.

18 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

PDA ki bere magnetne kartice?

Buy Korea21 - Ja, Korejci so se spomnili naresti tudi dodatek za PDA - takega, ki bere magnetne kartice. Morda boste potrebovali sliko, da si boste to predstavljali: To čudo je torej nekakšen podstavek, na katerega položimo dlačnik. Potem nam PDA lahko bere magnetne kartice in celo tiska. Kot sem z njihove strani razumel, je produkt WSC-M30 namenjen predvsem Compaqovim IPAQom. Zanimivo je tudi to, da lahko s pomočjo tega dodatka na dlančnik priklopimo brezžično omrežno kartico ali ostale podobne stvari...

2 komentarja