»

Intel z novim označevanjem procesorjev

X-Bit Labs - Intel je potihoma uvedel nov način označevanja procesorjev, ki naj bi neukim uporabnikom povedal več kot na primer I7-940. Zato so se odločili uporabiti način, ki ga poznamo že iz hotelov in apartmajev - z zvezdicami. Vsak procesor ima med eno in petimi zvezdicami, odvisno od funkcij, števila jeder, hitrosti, količine predpomnilnika in drugih karakteristik. Točno razvrstitev si lahko ogledate na njihovih straneh. Nekoliko bolje podkovanim kupcev kaj prida ne bo pomagala, saj s štirimi zvezdicami najdemo dvojedrne Intel Core 2 Duo E8000, medtem ko imajo štirijedrni Intel Core 2 Quad Q8000 zgolj tri. Prav tako so med najbolje označenimi (pet zvezdic) ultra varčni procesorji za prenosnike, kot je Intel Core 2 Duo SU9000, ki s svojo hitrostjo ne blestijo ravno. Kaj točno hoče Intel s tem doseči in poenostaviti, ni najbolj jasno.

29 komentarjev

Barcelona zagledala luč sveta

Opteron 2350

vir: AnandTech
AMD - Verjetno nas je velika večina nestrpno pričakovala današnji dan, saj je danes AMD uradno predstavil prve primerke K10 procesorjev. Pri tem gre za štirijedrne Opterone, ki smo jih do zdaj poznali pod imenom Barcelona. Frekvenca novih procesorjev znaša 1,7 GHz za najšibkejši model z oznako Opteron 2344 HE ter 2 GHz za najmočnejšega, ki nosi oznako Opteron 2350. Vsako izmed štirih jeder novih procesorjev premore 128 kb prvonivojskega, 512 kB drugonivojskega in 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Vsega skupaj je kupcem na voljo devet novih procesorjev, od tega jih bo pet namenjenih za dvoprocesorske sisteme, medtem ko bodo procesorji z oznakami Opteron 83xx namenjeni strežnikom s štirimi ali več procesorji....

35 komentarjev

AMD predstavil procesorje Turion 64 X2

AMD - AMD je pred dnevi predstavil štiri nove procesorje za prenosne računalnike, z imenom Turion 64 X2. Gre za 64-bitne dvojedrnike, katerih poslanstvo je konkurirati Intelovim Core Duo dvojedrnikom za prenosne računalnike. Najšibkejši med novimi Turioni bo nosil oznako Turion 64 X2 TL-50 in imel frekvenco 1.6 GHz, poleg tega bo imel dvakrat po 256 KB drugonivojskega predpomnilnika, njegova poraba pa naj bi znašala 31 W.

Najzmogljivejši, z oznako Turion 64 X2 TL-60, tiktaka pri frekvenci 2.0 GHz. Imel bo dvakrat po 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 35 W. Cena slednjega znaša 354 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejšo različico potrebno odšteti 184 zelencev. Poleg omenjenih dveh, bosta kupcem na voljo še Turion 64 X2 TL-52 in TL-56 po ceni 220, oziroma 263 ameriških dolarjev.

Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

AMD predstavlja nove Turione

The Register - AMD je družini Turion mobilnih procesorjev dodal dva nova procesorja, ki spadata v 25W linijo proizvodov. To sta MT-37 in MT-40, ki preklapljata tranzistorje pri hitrosti 2.0 oziroma 2.2 GHz in sta opremljena s po 1Mb L2 predpomnilnika.

AMD pravi, da bo podjetje VoodooPC ponudilo dva igričarska prenosnika, zgrajena okoli novih procesorjev, cena procesorjev pa znaša 268$ za počasnejši in 359$ za hitrejši procesor, seveda za količine po 1000 procesorjev.

4 komentarji

Pentium M adapter

Asus CT-479

vir: golem.de
Legit Reviews - ASUS je predstavil adapter CT-479, s pomočjo katerega lahko uporabite drage, a izredno hitre in varčne procesorje Pentium-M, ki so primarno namenjeni vgradnji v prenosne računalnike, na ploščah s podnožjem 478. Zaenkrat so podprte samo tri ASUS-ove matične plošče (P4P800-VM, P4P800-SE in P4C800 Deluxe), podpora na ostalih matičnih ploščah pa je odvisna predvsem od proizvajalcev, ki morajo izdati prenovljen BIOS.

Komplet sestavljata adapter in hladilnik, na katerem se bo sukal ventilator s 3000 obrati na minuto(30 dB), kar je po ocenah odločno preveč za hlajenje tega procesorja.

Adapter je zanimiv predvsem zaradi informacij, ki krožijo po medmrežju, saj naj bi Intel 24. julija zelo znižal cene Pentium-M procesorjem, kot odgovor na...

9 komentarjev

Turion 64 na poti

The inquirer - AMD je danes uradno predstavil novo linijo mobilnih procesorjev, poimenovano Turion 64. Procesorji so namenjeni neposrednemu boju z Intel Centrino proizvodi, torej jih bomo srečevali v prenosnih računalnikih. Zaenkrat še ni na voljo kaj dosti tehničnih podrobnosti, ve pa se, da bodo procesorji zaenkrat na voljo pri hitrostih 1.6, 1.8 in 2.0 GHz ter da bodo imeli na voljo 1 Mb L2 predpomnilnika. Edina izjema je najšibkejši model, ki bo uporabljal 512 KB predpomnilnika. Poleg novih procesorjev je AMD predstavil tudi novo poimenovanje le teh, s katerim verjetno kaj drugega kot še večje zmede na področju označevanja procesorjev ne bo dosegel. Čipi bi se naj imenovali ML-37, ML-34, ML-32, ML-30, MT-34, MT-32 in MT-30, zaenkrat pa ni na voljo natančnejše razlage, kateri čip se skriva pod katero oznako. Za več podrobnosti odsurfajte sem.

31 komentarjev

Bo AMD prevzel Intel-ovo novo poimenovanje procesorjev?

X-Bit Labs - Po tem, ko se je Intel odločil za novo poimenovanje procesorjev, z namenom narediti bolj razumljivo in enostavnejše razlikovanje med procesorji, se nam lahko nekaj podobnega obeta tudi v nasprotnem taboru - pri AMD-ju. Slednje je, če se podatki izkažejo za pravilne, verjetno prav posledica Intel-ove odločitve za prehod na novo poimenovanje, saj je AMD-jev "Performance-Rating" vedno služil kot neke vrste primerjava AMD-jevih procesorjev z Intel-ovimi. AMD zaenkrat še ni podal izjave o zgodbi, vendar pa se takšen korak zdi precej logičen. Kakršnekoli podrobnosti, kako naj bi nova imena izgledala, pa seveda (še) ni znano.

9 komentarjev

PR miti in legende

Design Technica - Zadnje čase lahko opazujemo AMD-jeve poizkuse, da bi se kar najbolj približali Pentium4 procesorjem. Zmogljivostno jim je to sicer uspelo, vendar pa je ljudi težko prepričati, da so 2 GHz Penetiumi4 enakovredni AMD-jevim 1.4 GHz Athlonom. Da bi AMD-jevci kar najbolj zmanjšali frekvenčno vrzel, so se odločili, da uporabijo staro in osovraženo metodo označevanja, ki se imenuje PR ali "performance rating". Ker ljudje enostavno ne morejo pozabiti svinjarij, ki so jih z označbami PR delala podjetja (primerljivost samo v pisarniških programih...), je bil AMD pri označevanju malce bolj previden, saj je vse svoje Athlon XP procesorje označil malce bolj skromno. Da pa ne boste mislili, da je AMD novinec pri označevanju procesorjev s PR, si preberite ta članek, kjer so opisani vsi proizvajalci, ki so se polastili te metode označevanja. Skupna lastnost vsem proizvajalcem, ki so se polaščali teh označb je bila, da so vsi po vrsti propadli ali pa so jih kupila druga podjetja. Ali se tudi AMD-ju...

0 komentarjev