»

Osnove navijanja

Hardware Hell - Bliža se čas novoletnih praznikov, ko imamo vsi nekaj več časa, ko so temperature najnižje in se pojavlja vse več in več vprašanj o tem, kako navijati in koliko. Ob takih vprašanjih pa pride prav tudi kakšen članek za začetnike. Članek je primeren tudi za osvežitev ali dopolnitev znanja, tako da ga ne odmislite kar takoj! Pisec članka predvideva, da imate kolikor toliko sodoben računalnik, tako da lahko večino dela opravite preko BIOS-a. Navijali boste procesor, pomnilnik in testirali stabilnost in pospešitve vašega mlinčka.

Navijanja naj vas nikar ne bo strah, saj ni tako nevarno, kot bi vam to radi povedali nekateri prodajalci. Glavna stvar, na katero morate biti pozorni, je temperatura procesorja, več pa izveste v članku na Hardware Hell. Klik!

Pa še "disklejmr": BaRtMaN ni odgovoren za morebitne poškodbe vašega kavnega mlinčka! [:D]

3 komentarji

Vodno hlajena kištica

Club Overclocker - Pri ClubOC so na test vzeli vodno hlajeno ohišje. Le-to je že na prvi pogled nekaj posebnega, saj ima na sprednji stranici estetsko modro ali svetlo zeleno "šipo", prav tako ima na stranici tudi že tovarniško vgrajeno okno. Nad celotnim ohišjem so navdušeni, še posebej pa jim je všeč enostaven vodni komplet. Za N.I.T.R.O. vodno hlajeno ohišje boste morali (ako si ga želite posedovati, seveda), odšteti 399 ameriških zelencev. Več o tem izveste tu.

0 komentarjev

Hladilnik s "toplotno pipo"

Club Overclocker - Na ClubOC so na test dobili zanimiv hladilnik s tehnologijo "toplotne cevi" oziroma s HeatPipe-om. Kaj to je za eno čudo? Tisti, ki Slo-Tech spremljate že dalj časa, veste, da je to tehnologija hlajenja, ki deluje na principu hlapenja tekočine, in da lahko na eni strani sistema proizvede precej nizke temperature, medtem ko pa na drugi zopet precej visoke. Za tiste, ki jih zadeva zanima, si preberite tole, kjer imate dokaj podroben članek o toplotnih ceveh.
Sedaj pa nazaj na temo novice. Kot sem rekel, so na ClubOC stestirali hladilnik s to tehnologijo in po navdušenju opisovalca sodeč, mora biti zadeva kar dobra. Je popolnoma bakrena in ima zelo preprost način pritrditve. Ime ji je: Cooler Master HHC-001 "Heat-Pipe".

6 komentarjev

Vesoljski hladilnik

Club Overclocker - Zen... hladilnik iz vesolja! No, v bistvu ne, prihaja namreč iz Japonske. Zadevica je posebna prav v vsem. Hladilnik nima samo navadnih reber, temveč ima v rebrih neke vrste tekočino. Zanimivo, inovativno. 2 ventilatorja skrbita za zadosten pretok zraka, vse skupaj pa je "oblečeno" v plastični pokrov. Sliši se super! Pa se tudi obnese tako? Preberite si test na ClubOC-ju. Še slika:

3 komentarji

Fan Grills

več strani - Kaj sploh je fan grill? Fan grill je v bistvu zaščitna mrežica ali kako drugo zaščitno sredstvo, na kakemu večjemu ventilatorju (npr. na napajalniku), ki ščiti vaše prste/mačka/kanarčka/... pred poškodbam, ki bi jih lahko zadal ventilator (logično). Mrežica, ki jo dobimo zraven napajalnika povsem zadovoljivo opravlja svojo nalogo. Problem je v tem, ker so te mrežice precej dolgočasne na pogled. No, za estetike so spet poskrbeli pri nekaterih podjetjih, kjer so izdali precej zanimive stvari. ClubOC si je ogledal dva industrijsko narejena grilla - "Radiation Symbol" grill in "Biohazard" grill. Ker pa je treba grill-e tudi vgraditi, sem vam poiskal tudi članek, ki obravnava vgrajevanje v ohišje.

4 komentarji

USB Hard drive

Club Overclocker - Še en kratek test iz ClubOC, ki govori o prenosnemu USB disku - Q-ju. Q lahko, kakor že ime pove vstavite v USB port na zadnji strani računalnika. Sicer Q ni pionir na svojem področju (nekaj podobnega smo videli že prej), vendar je po dolgem času spet prijetno videti nekaj nenavadnega. Q proizvajajo v treh izvedbah; 16, 32 in 64 MB izvedbi. Dobra stran Q-ja je majhnost in s tem odlična prenosnost, slaba stran pa je hitrost - Q je malenkost hitrejši od navadnega disketnika. Slabost je še cena, ki je vse prej kot nizka. 16 MB izvedba stane okrog 17 tisoč SIT, 64 MB izvedba pa stane okrog 50 tisoč SIT. Skratka preveč. Ostanite pri disketah in ZIP-ovkah.

2 komentarja

Hladilniki za pomnilnik

Club Overclocker - Na ClubOC so se spravili testirat hladilne površine za pomnilnik. Stvar niti ni tako zanimiva, ker so razlike v temperaturi, navkljub Arctic Siver termalni pasti, minimalne. Raje poglejmo, kaj pripomorejo ti hladilniki k stabilnosti. Najbrž že veste, da pomnilnik pri 150 MHz s svojim EMI delovanjem kar pošteno moti ostale pomnilniške enote, kot tudi ostale komponente, ter lahko v najhujšem primeru povzroči zmrzal vašega kavnega mlinčka. Če pa na pomnilnik prilepimo izmenjevalno površino, ki je iz kovine, s tem drastično zmanjšamo količino EMI, kar zna biti še en korak do še hitrejšega procesorja . Ane ane?

3 komentarji