»

OpenOffice.org 2 odslej samo pod LGPL

WikiNews - Sun Microsystems je doslej svoje odprtokodne projekte izdajal pod dovoljenjem SISSL. Ker se licenca zunaj Suna ni prijela in ker odkprtokodna skupnost teži k zmanjšanju števila odprtokodnih licenc, so se odločili SISSL "upokojiti" in vse projekte pod to licenco odslej izdajati izključno pod LGPL. Najbolj znan izdelek, ki ga bo doletela ta sprememba, je zagotovo druga generacija pisarniške zbirke OpenOfice.org. Mimogrede, drugi Sunov odprtokodni paradni konj, OpenSolaris, ostaja pod dovoljenjem CDDL.

2 komentarja

OpenOffice 2.0 Beta 2

AnandTech - Dočakali smo že drugo beta različico OpenOffica 2.0. Izdana je bila v pondedeljek in je tako prehitela OpenOffice.org konferenco, ki se bo dogajala pri nas konec naslednjega meseca.

Med najpomembnejši novi lastnosti spadata popolnoma predelani vmesnik ter izboljšana podpora drugimim formatom, vključno s tistimi iz Microsoft Office. Prav tako so dodali novi modul za podatkovne baze, ki vklučuje podporo za OASIS OpenDocument XML format datotek.

Bomo končno dobili dostojno alternativu Microsoft Officu?

41 komentarjev

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev

OpenOffice 2.0 je na poti

Slashdot - V petek je izšla razvojna različica prihajajočega pisarniškega paketa Openoffice.org 2.0, ki obeta marsikatero "novost" v tem paketu. In kaj se potencialnim uporabnikom obeta?

Poleg lepšega izgleda, saj Openoffice sedaj uporablja gradnike samega operacijskega sistema, so končno upoštevali dolgotrajno prošnjo in izboljšali funkcijo štetja besed, za katero sedaj ne potrebujete kriptičnih dodatkov ali pa skoka k prijatelju, ki ima nameščen Microsoft Word. Precej je izboljšana tudi podpora konkurenčnemu paketu, od koder izvira tudi Microsoft Word, saj bo vključena polna podpora AutoShapes, ki se v Openoffice imenujejo CustomShapes, pa tudi Calc zmore od sedaj obvladati tabele s 65 tisoč vrsticami. Dodanih je bilo kar nekaj novih prehodov za predstavitve in s tem omogočena boljša podpora datotekam tipa pps.

Vsekakor pa je meni osebno najljubše dejstvo, da se različica 2.0 zažene hitreje.

Če ste po srcu avanturisti, lahko Openoffice 2.0 Beta preizkusite tudi sami. Preizkusna izdaja...

45 komentarjev

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev

Preizkus nove odprte pisarne

PC Linux Online - OpenOffice.org se je po različici 1.0 nad pričakovanji razširil po svetu in tudi pri nas, kjer je slovenska različica bila tudi večkrat nagrajena. Po nekaj nadgradnjah je zdaj napočil čas, da se začnejo aktivne priprave na izdajo druge velike različice proste pisarniške zbirke. Tako imate priložnost, da preizkusite prve zametke razvojne različice 1.9.m49 (680_m49). Nove razvojne različice izidejo dvakrat na mesec in so namenjene le razvijalcem. Toda konec koncev ste lahko to tudi vi. Klik!

Beta-različica OOo 2.0 naj bi izšla še letos, februarja kandidat za izdajo in marca končna različica.

9 komentarjev

Knjiga 'Hitri vodnik po OpenOffice.org' na voljo pod licenco GNU/FDL

Slo-Tech - Prvega julija so Robert Ludvik, Aleš Medic in Iztok Zajc, avtorji priročnika Hitri vodnik po OpenOffice.org izdali prosto dostopno elektronsko različico knjige, ki je pred tem že izšla v papirnati obliki pri založbi Pasadena.

Knjiga, ki je v PDF formatu, je na voljo za prenos iz spletne strani http://sl.openoffice.org/, njena velikost pa je 2,5 Mb.

Ker je knjiga izdana pod licenco GNU/FDL, avtorji za prenos ne zaračunavajo nikakršnega nadomestila.

16 komentarjev

Zakaj je Microsoft Office boljši kot OpenOffice.org

Slashdot - Verjetno ga ni korenjaka, ki bi s trezno glavo trdil, da je OpenOffice.org boljša pisarniška zbirka kot Microsoftova. Bo že držalo, da v nekaterih pogledih je, v splošnem pa tega ne moremo trditi. A Microsoft se očitno zaveda, da mu prosta pisarniška zbirka preti kot huda konkurenca, saj marsikomu zadostuje za vsakdanje delo.

V ta namen so napisali kratek dokument, ki "dokazuje", da je OpenOffice.org mala malica za Redmondsko pisarno. Dokument napada skoraj vsako prednost odprte zbirke, tudi to, da je brezplačna, prosta in združljiva z Microsoftovo. Med drugim omenja, da so uporabniki Microsoftovega Offica tudi bolj varni pred virusi. Klik!

Očitno se Bill in Steve že pošteno potita, da organizirata takšne akcije.

64 komentarjev