»

Cuil, novi iskalnik

Gizmodo - Cuil (izgovorjava cool), novi internetni iskalnik, ki naj bi iskal po več kot 120 milijardah straneh, naj bi zatresel hlače velikemu Googlu. 120 milijard strani je kar trikrat več, kot jih zmore Google, vsaj tako pravi nekdanja uslužbenka Googla, Anna Patterson. Poleg nje sta od Googla prebegnila še dva uslužbenca, celoten projekt pa naj bi slonel na 33 milijonih dolarjev kapitala. Nov iskalnik zadetke poda v obliki revije, strani pa preišče bolj podrobno in s tem da bolj relevantne zadetke na iskan niz. Več.

Mnogi so že poskušali, uspelo pa ni še nikomur. Google še vedno vlada.

33 komentarjev

AFP toži Google zaradi novic!

Google News - Francoska tiskovna agencija AFP je sprožila 17,5 milijonov dolarjev vredno tožbo proti Googlu. Ta na svoji strani Google News prikazuje novice z velikega števila spletnih virov, tudi z AFP, ki ponuja novice le naročnikom. Kljub opozorilom Google ne upošteva njihovih zahtev po prenehanju objave novic, zato so vložili tožbo.

Res pa je, da Google News ne prikazuje cele vsebine, pač pa samo pomanjšane slike, naslove s povezavami do virov in kratko besedilo.

10 komentarjev

Operacijski sistem prihodnosti: Google?

OSNews - Molly Wood, urednica spletnega časopisa CNET.com, razmišlja o prihodnosti računalništva in si želi, da bi iz katerega koli dela sveta dostopila do svojih podatkov in programov. Rešitev vidi v Googlu, ki bi po njenem mnenju lahko postal dobavitelj programske opreme in diskovnih kapacitet za podatke. O tem je začela razmišljati, ko je spoznala, da Google razvija velike količine raznovrstne programske opreme in najema priznane razvijalce z različnih področij programske opreme. Zanimivo!

50 komentarjev

Orodja za odkrivanje rootkitov v Oknih

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bodo javnosti kmalu ponudili program Strider GhostBuster, namenjen odkrivanju skritih datotek in programov v operacijskem sistemu Microsoft Windows. Tako imenovani rootkiti so bili doslej znani predvsem v okoljih Linux (kjer jih odkriva chkrootkit). Delujejo tako, da skrijejo datoteke ali procese, tako da jih uporabnik z običajnimi orodji in obstoječimi protivirusni programi ne vidi oziroma zazna. To tehniko so v zadnjih mesecih že pričeli uporabljati programi za beleženje tipk, prikazovanje oglasov in nadzor računalnikov na daljavo.

Če ne želite čakati na Microsoftove razvijalce, lahko že sedaj uporabite orodji SysInternals RootkitRevealer, ki izpiše vse skrite datoteke (tudi sistemske dodelitve), ter F-Secure BlackLight (pozor: beta), ki izpiše samo datoteke, ki so dejansko sumljive in omogoča tudi njihovo preimenovanje.

Še zanimivost s sejma CEBIT: v živo lahko spremljate, kako pri podjetju Kaspersky odkrivajo nove škodljive programe.

6 komentarjev

Microsoftovi Študentski Dnevi - tokrat v Mariboru

Slo-Tech - V ponedeljek, 21.3.2005, od 18.00 naprej, bodo v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za Elektrotehniko, računalništvo in Informatiko v Mariboru, potekali 2. Microsoftovi Študentski dnevi, ki so namenjeni vsem, ki jih zanimajo Microsoftove tehnologije.

Tokrat bo poudarek predvsem na osnovah platforme .NET, zato še posebej vabljeni študenti nižjih letnikov.

Program: 18.00 – 18.20: Priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
18.30 – 19.15: Osnove .NET – Sašo Zagoranski, FRI
19.30 – 20.15: Windows Forms – Miha Lesjak, FERI
20.30 – 21.15: ASP.NET – Jernej Kržic, FRI
21.15 – wx.yz: Druženje ob pijači, picah ... v restavraciji Akademija.

Udeležba je brezplačna, prijavite se na kodirnici

5 komentarjev

Google novači tudi med Microsoftovci

Slashdot - O tem, da je Google privabil v svoje vrste nekaj razvijalcev Mozille, smo že poročali, svojo najnovejšo "trofejo" pa so " uplenili" kar v Redmondu.

K podjetju, ki je znano predvsem po internetnem iskalniku in ponujanju 1GB velikih poštnih predalov, je namreč prebegnil Marc Lucovsky, nič več in nič manj kot eden od "očetov" vitalnih delov Windows NT. Google o svoji pridobitvi še molči, krožijo pa že špekulacije, da bo Lucovsky, ki je v svojem blogu že povedal nekaj krepkih na račun politike prejšnjega delodajalca, sodeloval pri razvijanju Googlovega novega operacijskega sistema.

Ugibamo lahko, ali so prve podgane začele zapuščati ladjo, ali gre za trojanskega konja (oz. vohuna) ali pa si je Marc preprosto zaželel novega delovnega okolja.

53 komentarjev

Ben Goodger odhaja k Googlu

Mozillazine - Vodja razvoja Firefoxa, Ben Goodger, je na svojem spletnem dnevniku oznanil, da ne bo več zaposlen pri Mozilla Foundation, ampak pri Googlu. Predsednica Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ki se bo odslej ukvarjala le s projektom Mozilla, sporoča, da bo Ben kljub temu še vedno vodilni razvijalec priljubljenega brskalnika.

Omenimo še, da je število prenosov Firefoxa 1.0 ravnokar naraslo na 20 milijonov, kar lepo ponazarjata graf1 in graf2. ;)

Torej govorice o Googlovem brskalniku le niso bile iz trte zvite?

25 komentarjev

Longhorn - minimalne zahteve in nekaj slik

Namizje

vir: Neowin
Slashdot - Po internetu krožijo prve govorice, ki omenjajo povprečen sistem, na katerem bo tekel Microsoft-ov dolgo pričakovan operacijski sistem Longhorn. Omenjata se dva procesorja s hitrostmi med 4 in 6 GHz, 1 GB pomnilnika, do en terabajt skupnega prostora na disku in kar tri krat hitrejše grafične kartice od danes dostopnih. Prav tako so se na internetu pojavile prve slike Longhorna. Zaenkrat vse skupaj niti ne izgleda tako zelo zahtevno. [:D]

115 komentarjev

MSN proti Googlu

Forbes - Ste se že kdaj vprašali, kaj je glavno vprašanje, ki se mota po glavah vodilnih pri takšnih iskalnikih kot so MSN in Yahoo? Kljub splošni ljudski želji po bolj uporabnih rezultatih in manj plačanih in navidezno neplačanih rezultatih pa je ravno to tisto, kar najbolj tare poslovneže. Kako vam najlepše posredovati rezultate, da boste ob tem vsrkali čim več reklam in da vam ne bo nekega dne dovolj in boste odšli k nevsiljivi konkurenci?

Tako danes vse novičarske strani poročajo o tem, da so se pri MSN portalu odločili, da bodo do poletja zamenjali ponudnika reklam (!), ki jih bodo sedaj namesto LookSmart servirali fantje pri Overture. Tako nas preseneča tudi radikalna odločitev, da po novem ne bo prva stran polna reklam, ampak bo med njimi celo kakšen rezultat, ki bi bil lahko uporaben tudi po mnenju uporabnikov. Poleg tega pa nekje v zadnji vrstici še mimogrede omenijo, da bodo še izboljšali algoritme za vračanje rezultatov in arhiviranje spleta.

Še izvorna novička, v kateri...

5 komentarjev