»

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

Pipin odprti termin: IPCOP

Slo-Tech - V torek 12. aprila ob 19.00 na Pipinem odprtem terminu Gašper Žejn (Kiberpipin krotilec storitvenih strežnikov) predava o namenski distribuciji Linuxa za domače usmerjevalnike.

IPCOP je namenska linux distribucija za usmerjevalnike. Ogledali si bomo zakaj je to distribucija, ki je kot nalašč za vašo domačo mrežo in kako lahko vaš (precej) stari računalnik spet pretvori v zelo koristno zverino. Podpira tudi IPSEC šifriranje, kar pomeni, da lahko z nekaj truda do domačega omrežja dostopate tudi z notebookom, ko boste na letovanju na Bahamih.

Vabljeni!

22 komentarjev

Pipin odprti termin: Emacs never dies

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu urejevalnik zaradi katerega programerjem rastejo dodatni prsti. Urejevalnik zaradi katerega se z večnim rivalom vijem netijo svete vojne v hekerski deželi. Neobaročni urejevalnik, ki je vse razen kuhinjskega korita. V torek 22.3. ob 19.00, v Kiberpipi vas bo Uroš Trebec popeljal v skrivnostni svet Emacs.

Veliko je urejevalnikov besedil v odprtokodnem svetu, malo manj je takih, ki so zares dobri. Nekaj njih je legendarnih, a le eden je Emacs. Pravi "švicarski nož" med programi uporabniku ponuja ogromno, naprednim uporabnikom pa še veliko več.

Po POT bo potekalo drugo podpisovanje certifikatov Thawte. Vabljeni!

23 komentarjev

Bootchart in optimizacija zagonskega procesa GNU/Linux

Slo-Tech - Pipin odprti termin se bo zopet zgodil ta torek, 22. februarja, ob 19.00 v Kiberpipi. Tokrat bo na sporedu strokovnejša tema in sicer kako zmanjšati zagosnki čas operacijskega sistema Linux.

Žiga Mahkovec bo predstavil, kako poteka zagonski postopek v Linuxu, kako ga je mogoče izboljšati in kako lahko to počnemo s specializiranim orodjem Bootchart, katerega avtor je. Program uporabljajo predvsem izdelovalci distribucij, saj lahko z njim učinkovito iščejo ozka grla ob nalaganju sistema.Tukaj lahko vidite zagonske grafe vseh najbolj popularnih distribucij -- iz njih se jasno vidi kaj bi se dalo pri zagonu pospešiti.

Čas,...

38 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Primerjava Linux binarnih paketov

Slashdot - Medtem, ko lahko uporabniki Oken 'uživajo' o prečudovitih orodij, kot so InstallShield ipd., imamo uporabniki GNU/Linux distribucij na voljo binarne pakete, ki se znajo namestiti na sistem in ga tudi pripraviti do tega, da sprejme njihovo prisotnost čim manj boleče. Čeprav pravi Linuxaši prisegajo kar na izvorno kodo in PrevediSiSam™, bo koga drugega vseeno zanimala primerjava raznih paketnih oblik.

0 komentarjev

Slo-techova distribucija

Slo-Tech - Da, končno ste dočakali dan, ko bo Slo-Techova GNU/Linux distribucija prišla na plano! Nekaj mesecev nazaj se je v našem forumu porodila ideja -- od takrat se je pridno delalo na tem, da se jo spravi v svet. Testna distribucija je bila poleg našim testnim preizkuševalcem poslana še večjim podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvajanjem lastnih distribucij Linuxa. Mandrake, podjetje, ki naj bi šlo v stečaj, je v naši distribuciji, izgleda, videlo svojo rešilno bilko, saj bo novi Mandrake nosil ime Slo-Tech Mandrake 9.0.

Za grafično oblikovanje je poskrbel xbitex, naš novopečeni Impregnator™, s tesnim sodelovanjem z jetamom ter ali3nom. Verjamem, da boste v izdani Slo-Tech Linux distribuciji uživali, kot se le da. Končna različica bo izdana, natisnjena na CDje češke izdelave, konec meseca. Hvala vsem sodelavcem ter Slo-Techu za podporo. Tisti s širokopasovnimi povezavami boste lahko distribucijo vunpotegnili že kmalu. Žal bodo uporabniki navadnega klicnega dostopa na slabšem, ker...

15 komentarjev

WinAMP plugin

Slo-Tech - Tule dobite zanimiv plugin za winamp. Gre za vizualizacijo s pomocjo tipkovnice.. poskusite in videli boste kaj mislim. Edina pomankljivost je, da zraven nemorete pisati novic, SAj vKLapLJA iN iZklAPlLjA cAPS loCK...
Hvala Dare

30 komentarjev