»

Boj za "papeške" domene

NetCraft - Medtem ko je bila pozornost medijev usmerjena v dimnik Sikstinske kapele in ugibanja o skrivnostnem konklavu, ko se Joseph Ratzinger verjetno še ni navadil, da se bo odslej podpisoval kot Benedikt XVI., internetni skvoterji niso počivali. Že pred konklavom je nekdo registriral šest možnih imen novega papeža, poleg Benedikta XVI. še Klementa XV., Inocenca XIV., Leona XIV., Pavla VII., in Pija XIII. Takoj po objavi "habemus papam" je pri registrarjih vsakomur dosegljivih domen (.com, .net, .info itd.) nemudoma prišlo do boja (ne boja, mesarskega klanja) po zahtevkih za vse možne variacije Benedikta XVI., ki se že tržijo na spletnih dražbah, kot sta eBay (izklicna cena 100.000 zelencev) in Sedo. Ker Vatikan nadzoruje svojo domeno .va, ni pričakovati, da bi se na teh domenah pojavila uradna stran novopečenega papeža, pač pa se znajo tam pojaviti ljubiteljske strani ali celo pornografija. Mimogrede, zahtevki po variacijah na Janeza Pavla III. so se začeli pojavljati že v letu...

8 komentarjev

Mozilla in derivati občutno povečali tržni delež

Mozillazine - 16,1 odstotka obiskovalcev strani, ki uporabljajo števce nemškega podjetja WebHits, se po sletu potepa z brskalniki, zasnovanimi na Mozilli. 9,4 odstotka jih uporablja Firefox, večino preostanka Netscape 7 oz. 6, medtem ko ima Mozilla le še 2,6 odstotka vsega deleža. Delež Explorerja je padel pod 80 odstotkov, saj ima 2,1 odstotka Netscape 4, 1,9 Safari in dober odstotek Opera.

Še precej večji delež uporabnikov Firefoxa je med uporabniki strani W3 Schools, ki pa gotovo ni merodajna. Precej bolj zanimiv je pregled deležev Firefoxa po nekaterih evropskih državah, ki ga je izmerilo francosko podjetje Xiti.

39 komentarjev

Mozilla Firefox 1.0.2 v vsej svoji mogočnosti je tu!

Mozilla.org - Že kar nekaj časa je preteklo od izida prejšnje različice enega najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov ta trenutek -- Mozilla Firefoxa, zato so se vrli programerji odločili, da nam ponudijo nekaj novejšega, boljšega. Tako so poskrbeli, da bomo lahko s Firefoxom še varnejši in da bo brskalnik še stabilnejši, hkrati pa so dodali nekaj bombončkov za uporabnike Linuxa. V ta namen je nastala različica, ki se bohoti z oznako 1.0.2. Brskalnik, katerega namestitvena datoteka je velika 4,7 megabajta, si lahko prenesete z Mozilline domače strani.

Pa veselo brskanje! ;)

Na novico nas je prijazno opozoril Racer D.

113 komentarjev

Novice Mozillovih

Mozillazine - Danes se je nabralo kar precej novosti o Mozilli in njenih sorodnikih, ki smo jih zbrali v eni novici. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Izšla je Mozilla 1.7.6, najnovejša različica poslednje Mozilline veje, ki odpravlja napake, ne prinaša pa novih zmogljivosti. Odpravljenih je nekaj varnostnih lukenj, prav tako pa je Mozilla stabilnejša in manj hroščasta kot kadarkoli prej.

Izšel je tudi nov Thunderbird, in sicer različica 1.0.2, saj so 1.0.1 kar izpustili. Tudi ta različica odpravlja varnostne pomanjkljivosti in jo lahko uporabite namesto aspirina ali lekadola, če sta vam slednja lajšala glavobolečine ob sesutjih prejšnje različice (saj ne da bi bila tako pogosta, ampak sliši se dobro).

In še malo o brskalnikih: Firefox je presegel 6 odstotkov "tržnega" deleža, torej je na dobri poti, da do konca leta preseže obljubljenih 10 odstotkov. Uporabniki Mozillinega brskalnika za Mac OS X, Camina, pa so dobili posebno spletno stran, ki služi podpori uporabnikom.

Ali niso nekje nedavno...

15 komentarjev

Varnostna luknja v Firefoxu in ostalih brskalnikih (preko IE)

Slo-Tech - Yeah, uporabljam firefox, sem varen, ni mi potrebno odgovarjati z "NE" na meni neznana vprasanja ponujena na internetu ... Zakaj le, saj je Firefox varen ...

Tako verjetno mislijo (mislite) tisti, ki ste s Firefoxom iskali po straneh, ki ponujajo razna besedila pesmi ipd. ter ste kliknili na "DA" na tem pogovornem oknu: Kaj se zgodi? Vaš dragi IE se preko luknje v JRE v Firefoxu okuži z raznimi spywari in ostalimi nevšečnostmi ... Več preberite tu.

Omeniti velja, da je prizadet le Firefox za Windows ;)

36 komentarjev

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Mozilla in Firefox brez privzete podpore IDN

NetCraft - O možnosti prikrivaja spletnih naslovov in s tem povezani kraji zaupnih podatkov zaradi možnosti IDN, ki v naslovih omogoča praktično katerikoli znak iz nabora Unicode, smo že poročali. Pri projektu Mozilla so se odločili, da bodo zaradi tega v prihodnjih izdajah svojih paradnih konjev (brskalnika Mozilla in Firefox) podporo IDN privzeto izklopili. Uporabnik, ki jo bo želel, pa si jo bo lahko ročno vklopil, pri čemer bo opozorjen, v kakšno tveganje se spušča. Do izida novih različic pa lahko v naslovno polje vpišete "about:config" in "network.enableIDN" nastavite na "false". Razvijalci omenjenih brskalnikov še upajo, da bo ta "rešitev" le začasna in da bodo registratorji domen začeli upoštevati napotke ICANN.

3 komentarji

Varnostna luknja v večini brskalnikov

Neowin - Pred nekaj dnevi je skupina Shmoo odkrila varnostno luknjo v večini spletnih brskalnikov, vendar na začudenje javnosti ne v Internet Explorerju. Tako so v nevarnosti vsi uporabniki, ki uporabljajo brskalnike, temelječe na motorju Gecko (Mozilla, Firefox, Camingo), Safari ali Opero. Luknja omogoča napadalcem prikriti katerokoli domeno. Vzrok za luknjo je podpora IDN (IDN med drugim omogoča nelatinske znake v URL-naslovu -- naprimer arabske), katero imajo vsi zgoraj našteti brskalniki, razen Internet Explorerja, za katerega pa obstaja vložek oziroma "plug-in", s katerim postanejo ogroženi tudi njegovi uporabniki.

Dokaz varnostne luknje.

Trenutno ni bilo uradno še nobenega odgovora s strani razvijalcev spletnih brskalnikov, je pa zelo verjetno, da bodo popravki izšli v roku enega tedna.

101 komentar

Izid Firefoxa 1.1 začasno prestavljen

Beta News - Ben Goodger je v svojem blogu naznanil, da bo izzid Firefoxa 1.1 iz Marca letos prestavljen na kasnejši čas, zaradi veliko popravljenih hroščev in da bo izšla stabilna aplikacija. Nihče ni oznanil točnega datuma za izid različice 1.1. Najprej bo izšla alfa različica, ki ne bo namenjena javnosti, sledila ji bo javna predogled različica, potem nekaj kandidatov za izzid(Release Candidate) nato pa končna različica brskalnika. Med večjimi spremembami in popravki v Firefoxu 1.1 velja izpostaviti popravek za hrošča, ki povzroča, da si brskalnik ne zapomni pozicije na strani med tem, ko se pomikamo naprej in nazaj med spletnimi stranmi. Posodobitev, bo tudi poskrbela za pravilen prikaz nekaterih spletnih strani z na Mozilli temelječimi brskalniki. Firefox 1.1 je prvi korak proti različici 1.5 in kasneje 2, ki jo lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Več

25 komentarjev

Kako bi nastavljali Firefox?

Sanacija Firefoxa!

Mozillazine - V pričakovanju marčevske različice 1.1 je Ben Godger, glavni razvijalec ta hip najbolj vročega spletnega brskalnika, predstavil nova nastavitvena okna za prihajajoči Firefox. Največ sprememb zadeva organizacijo okna z nastavitvami, po katerem bomo krmarili z ikonami v zgornji in ne več stranski vrstici.

Prenovljeni sta tudi okni za nastavitve zasebnosti in napredne nastavitve, nova pa je možnost sanacije (sanitize), s katero zbrišemo želene zasebne podatke. V novem Firefoxu bomo lahko iskali tudi po piškotih, ki bodo urejeni po imenu gostitelja, in po upravitelju prenešenih datotekah.

Če imate...

59 komentarjev