»

Deset aktualnih prelomnih tehnologij po izbiri Billa Gatesa

Technology Review - MITjeva revija Technology Review je kot vsako leto tradicionalno oznanila deseterico tehnologij, ki naj bi v bližnji prihodnosti pomembno krojile svet. Toda tokrat so za izbiro prvič uporabili zunanjega strokovnjaka - Billa Gatesa.

Technology Review, publikacija v lasti univerze MIT, od leta 2001 sleherno dvanajstmesečje (z izjemo 2002) opozori na deset področij raziskovanja, ki obetajo, da bodo razmeroma kmalu pomembno vplivala na naše življenje. Letos je postavke izjemoma izbiral Bill Gates - ki je pri tem zavrgel večino siceršnjih predlogov uredništva. Njegova soudeležba ni zgolj marketinški prijem, kajti nekdanji prvi mož Microsofta je preko svoje fundacije tesno vpet v dogajanje na samem čelu napredka in ima dober uvid v obetajoče tehnologije. Zato kaže...

11 komentarjev

Gates zdrsnil na 2. mesto

Slashdot - Po neuradnih navedbah je Microsoftov soustanovitelj Bill Gates po 13 letih zdrsnil s prvega mesta na seznamu najbogatejših ljudi na svetu. Nasledil ga je mehiški tajkun Carlos Slim, čigar premoženje po neuradnih ocena znaša 67,8 milijarde dolarjev. Za uspešen preboj je zaslužna 27-odstotna rast cene delnic America Movila, ki je v Slimovi lasti. Bill Gates je s premoženjem 59,2 milijarde dolarjev izgubil prestol tudi zavoljo dobrodelne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation, v katero je do danes primaknil že 30 milijard dolarjev. Kakorkoli že, Bill Gates je že pred časom dejal, da mu je popolnoma vseeno, katero mesto na lestvici premožnih zaseda. Na uradne rezultate pa bomo morali počakati do prihodnje pomladi, ko bo Forbes izdal novo lestvico.

36 komentarjev

Bill Gates bo končno diplomiral

Daily Tech - Eno od bolj zanimivih dejstev, po katerem je znan Bill Gates (in še kopica drugih najbogatejših ameriških poslovnežev), je to, da ni nikoli zaključil študija. Z rosnimi dvajsetimi leti je namreč pustil Harvard in posvetil svoje življenje Microsoftu, kar se mu je vsekakor obrestovalo, vseeno pa je bil manko diplome do sedaj gotovo ena od bolj priljubljenih tem za zbadanje softverskega mogotca. Kakorkoli že, na Harvardu so prišli do zaključka, da si Gates za vse svoje dosežke v informacijski tehnologiji zasluži častno diplomo. Prejel jo bo sedmega junija, ko bo izvedel tudi otvoritveni govor na uradni podelitvi diplom, poroča Daily Tech.

27 komentarjev

Patenti, tokrat malo drugače

Ars Technica - Kako drugače? Podjetje Eolas je dobilo tožbo proti Microsoftu in dobilo pravice do svojega patenta '906.

Kaj je sploh vsebina tega patenta? Dejansko patent opisuje kako spletni brskalniki (npr. Internet Explorer) uporabljajo zunanje aplikacije. V primeru IE-ja in drugih brskalnikov so to tako imenovani vstavki, ali plug-ini (flash, shockwave, java...). Patent je v bistvu precej nejasno zastavljen in lahko v bistvu zajema katerokoli aplikacijo znotraj brskalnika ki se lahko v obeh smereh pogovarja s strežnikom.

Microsoft je že oznanil, da bodo preoblikovali svoj brskalnik, tako da ne bo več kršil tega patenta, kljub temu, da se zavedajo, da s tem dosti strani ne bo več prikazanih pravilno.

11 komentarjev

Bill Gates o patentih

Slashdot - "If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today. ... The solution is patenting as much as we can. A future startup with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose. That price might be high. Established companies have an interest in excluding future competitors."

"Če bi ljudje vedeli kako dobiti patente, ko se je pojavila večina idej, in bi te ideje patentirali, bi bila industrija danes na popolni mrtvi točki. ... Rešitev je patentirati čim več. Bodoči začetniki brez lastnih patentov bodo prisiljeni plačati katerokoli ceno, ki jim jo bodo velika podjetja vsilila. Cena bo lahko visoka. Uveljavljena podjetja imajo interes za izključitev prihodnjih tekmecev."

Izjava Billa Gatesa leta 1991.

O Gatesovih idejah, zakaj predstavljajo odprti internetni protokoli komunizem in zakaj je bil tudi Billl Gates včasih...

50 komentarjev

Billyjeve zvezde: Železje bo brezplačno, ne pa programje!

Slashdot - Bill Gates je na Gartner Symposium ITxpo podal nekaj zanimivih napovedi o tehnološkem napredku v naslednjih letih. Po njegovih besedah bo po obdobju naslednjih desetih let strojna oprema postala skoraj popolnoma brezplačna. Skopušni argument Gatesa pravi, da bo to posledica zmogljivosti strežnikov, zato delovanje omrežij in hitrost interneta ne bosta omejevala uporabnikov.

Poleg tega Gates napoveduje tudi večjo razširjenost (prenosnih) naprav, ki bodo zmožne prepoznavati pisavo in govor, revolucijo pa naj bi doživel tudi razvoj programja, ki ne bo "napisano", ampak "narisano". Zanimivo, seveda pa Gates ni pozabil omeniti glavne usmeritve svojega podjetja, ki je, jasno, še vedno varnost. Klik!

Nadvse logično ...

23 komentarjev

Softverski patenti?

Slo-Tech - V sredo, 27. avgusta, bo pred stavbo evropskega parlamenta v Bruslju demonstracija proti predlagani direktivi o softverskih patentih, ki priznava status patenta tudi največjim neumnostim. Pozivajo tudi na nalinijsko demostracijo v obliki zamenjave osnovne strani vseh sodelujočih spletnih strani, s stranjo z razlago nevarnosti neomejenih patentnih možnosti.

Saj vem, da še nismo v EU, vendar nas bo ta zakon krepko prizadel. Ob toliko majhnih podjetjih v Sloveniji bo s patetnimi tožbami odstreljen in pohopsan vsakdo, ki bo ustvaril kaj vrednega ... Ob tem bi bilo zanimivo slišati tudi stališče našega ministrstva za informacijsko družbo, če tam sploh kdo spremlja to problematiko.

22 komentarjev