»

Razbit šifrirni algoritem Kasumi (A5/3)

Slo-Tech - V mobilnih omrežjih tretje generacije (tim. 3G GSM) bosta obstoječa A5/1 in A5/2 algoritma za šifriranje pogovorov med telefonskim aparatom in bazno postajo zamenjana z algoritmom A5/3.

Gre za šifrirni algoritem Kasumi, ki temelji na algoritmu MITSY, razvitem leta 1995.

Kljub temu, da je algoritem šele na začetku uporabe, so ga raziskovalci že uspeli teoretično zlomiti. Orr Dunkelman, Nathan Keller in Adi Shamir so namreč predstavili članek z naslovom A Practical-Time Attack on the A5/3 Cryptosystem Used in Third Generation GSM Telephony, v katerem opisujejo enega izmed možnih napadov na A5/3.

Napad so raziskovalci poimenovali sendvič napad (ang. sandwich attack), gre pa za tim. napad sorodnih ključev (ang. related-key attacks). Ranljiv je sicer Kasumi, ne pa tudi Mitsy, kar pomeni, da so razvijalci pri razvoju Kasumija algoritem oslabili (hoteli so ga namreč narediti hitrejšega in bolj strojno prijaznega).

S pomočjo napada so raziskovalci 128-bitni ključ z uporabo samo 4...

6 komentarjev

nVidia z novo različico platforme Ion

bit-tech.net - Nova različica žal še ne pomeni izid pričakovane posodobitve platforme, Ion II, temveč manj zmogljivo in cenejšo različico. Ion podpira DirectX 10, ki pa v netbookih, ki uporabljajo skoraj izključno Windows XP, nima neke bistvene prednosti. To se bo sicer spremenilo s prihodom Windows 7, ki naj bi jih bilo moč uporabljati tudi na netbookih, a Vista je še vseeno neuporabna. Za netbooke oz. nasploh računalnike, ki uporabljajo Windows XP oz. ne potrebujejo tolikšne grafične moči, so zato izdali Ion LE, ki podpira zgolj DirectX 9.

Zmogljivosti v igrah se kljub pomanjkanju ene izmed ključnih lastnosti verjetno ne bodo kaj prida spremenile, saj je bilo grafično jedro za DirectX 10 način tako ali tako premalo zmogljivo. Zanimivo je, da so enostavno odrezali...

4 komentarji

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

ASUS odgovarja

The inquirer - Po domnevnem problemu s temperaturo, so se poleg špekulantov zganili tudi pri ASUS-u in podali uradno izjavo. Izjavo so podali v petih točkah:
  • Senzor za odčitavanje je ne teh dveh ploščah postavljen na različnih mestih. ASUS navaja, da je senzor na A7A266 plošči bližje procesorju, zato je v resnici poročal bolj realne rezultate, kot senzor pri A7V133
  • Tudi verzija BIOS-a, vpliva na natančnost odčitavanja A7A266. Verzija 1004 naj bi bila najbolj natančna
  • BIOS na A7V133 ni tako optimiziran za procesorje z višjimi frekvencami (1GHz < x GHz), zato naj bi bila tudi odčitana temperatura nižja od realne
  • Athloni zdržijo temperature do 90 stopinj C, preden se avtomatično izklopijo, 56 stopinj C pa je še vedno zadovoljiva temperatura za normalno uporabo računalnika
  • Za bolj natančna poročanja se uporabljajo posebne sonde, ki odčitajo temperaturo (odčitavanje temperature iz BIOS-a zaradi postavitve senzorja včasih ni najbolj točno)
Izgleda, da sem s svojo trditvijo o postavitvi termalnih senzorjev prišel kar precej blizu dejanskemu odgovoru. Drugače pa sem že...

0 komentarjev

Novi BIOSi za KT7 plošče

AthlonMB - Na AthlonMB si lahko downloadate novi BIOS za ABIT KT7 matične plošče. Ime BIOSa je WZ, zaenkrat pa še ni informacij o izboljšavah/problemih, ki se pojavljajo z njegovo uporabo. Samo na lastno odgovornost!
Po drugi strani pa se je pojavilo precej svaril glede uporabe WW BIOSa. Veliko uporabnikov je namreč imelo velike težave z delovanjem matične plošče po uporabi tega BIOSa, tako da se pazite!

4 komentarji

OC bios za MSI K7T Pro2

AthlonMB - Na AthlonMB so objavili povezavo do overclockerskega BIOSa za MSIjevo K7T Pro2 matično ploščo. Sama plošča je povsem solidna (ravno včeraj sem končal s testiranjem...), toda ena izmed pomanjkljivosti je to, da podpira voltaže samo do 1.8V. No, s tem BIOSom je mogoče nastaviti voltažo tudi na 1.85V, kar bo marsikomu še kako pomagalo. Dobite ga tukaj.

0 komentarjev