»

Intel ne bo razvijal procesorja za Playstation 4

Sony - Ta teden se je v britanskem spletnem časniku The Inquirer skrivnostno pojavila zgodba, da naj bi bil Intel zelo resni kandidat za razvoj in izdelavo grafičnega procesorja v naslednji verziji Playstationa. Vse skupaj se je sicer zdelo nekoliko neverjetno, a so mediji na spletu zgodbo vseeno pograbili, tako da se je znašla na marsikateri uglednejši strani. Nak, ne bo. Sony je namreč bliskovito in odločno zanikal te trditve. Označili so jih za najboljšo znanstvenofantastično zgodbo po Gospodarju prstanov, tako da kakšnega dvoma ne more biti.

24 komentarjev

Gospodar prstanov

Slashdot - Slashdot je za vse "hardcore geeke" objavil zanimivo novico. Če bo šlo vse po sreči, boste namreč lako svojo zaročenko (ali zaročenca) kmalu razveselili z "brezžičnim prstanom", ki je pravzaprav Wi-Fi detektor v obliki prstana. Ko bo razvoj dokončan, naj bi ta izdelek izgledal nekako takole:

Prstan bo vseboval več barvnih diod, ki bodo ponazarjale prisotnost Wi-Fi-omrežij, ali je omrežje zaprto ter ali uporablja šifriranje. Vsekakor bo na razvoju (predvsem dizajna) potrebno še kar konkretno delati, saj prvi prototip (ki pa deluje!) trenutno izgleda takole:


Draga, bi se poročila z mano? Če boš postavil Wi-Fi samo zame, dragi ...

19 komentarjev

Odkrit nov prstan okrog Saturna

Slashdot - Kot poroča BBC, naj bi znanstveniki s sondo Cassini odkrili nov prstan okrog Saturna in enega ali dva predmeta, ki krožita okrog slednjega. Kaj je neznani predmet, še ni poznano, vendar pa ima, če je luna, premer 4 do 5 km in se nahaja 1000 km od najbolj oddaljenega Saturnovega prstana. Novo odkriti prstan je širok tristo kilometrov in je na notranji strani F-prstana, najbolj oddaljenega Saturnovega prstana.

1 komentar

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Kraljeva vrnitev - fotorealizem

Wired News - Podjetje Weta, ki stoji za grafično podobo filmov Gospodar prstanov, je samo za ta film v svojo skladovnico računalnikov za renderiranje dodala 1000 procesorjev, za katere so potrebovali cela dva tedna, da so jih pripravili na delovanje. Seveda je bila ta dodatna računska moč nadvse potrebna, saj ima Kraljeva vrnitev kar 50% več posebnih efektov kot film Stolpa. Okoli tri ure in pol dolg film je hkrati podatkovno tako zajeten, da je njegova volumetričnost kar seštevek prvega in drugega dela.

Sedaj pa nekaj zelo zanimivih podatkov o Wetini "mašineriji". 3200 proceosrjev, 10 gigabitna mreza, 24 stopinj C v prostorih z računalniki in pol tone klimatskih naprav, da vzdržujejo to temperaturo, 60 terabajtov diskovja in 0,5 petabajtov ali 50.000 DVDjev varnostnih kopij na traku. Vse to so potrebovali, da so zrenderirali 2 uri posnetkov s posebnimi učinki, s tem da se ena slika (da, en "frame") renderira v povprečju 2 uri. Nore številke, kajne? Ožičene novice.

15 komentarjev

Film Lord of the Rings

Geek News - Za vse oboževalce Tolkienovega Gospodarja prstanov: na geeknews sem zasledila eno stran, kjer so objavili nekaj slik iz prihajajočega filma, posnetega po tej knjigi. Tudi sicer je na tej spletni strani precej informacij o filmu Lord of the Rings, priporočen ogled za vsakega pravega oboževalca! Klik!

10 komentarjev

Nagrade razposlane

Jaz - Vse dobitnike nagrad na naši Raztaljotki obveščam, da sem danes končno našel čas in razposlal vaše nagrade. Opravičujem se, da za to ni bilo časa prej, ampak tako ali tako vsi veste, kako nori so bili zadnji tedni na Slo-Techu. Če bo vse po sreči, boste svoje nove pridobitve zagledali jutri v nabiralniku.

0 komentarjev