»

Ugodno prodam malo rabljeno volilno pravico

Slo-Tech - V nedavno izvedeni anketi na ameriški univerzi NYU so študentje preračunljivo povedali, da bi svoj glas na naslednjih predsedniških volitvah raje zamenjali za kaj s tržno vrednostjo. Dve tretjini bi recimo svojo državljansko dolžnost prodali za letno šolnino (brez znanja človek dandanes težko kaj doseže), polovica bi se brez težav kar za vedno poslovila od volilne pravice v zameno za dolarski milijon.

Žal pa oboji kljub odlični prodajni miselnosti najbrž ne bi tako hitro zaslužili, saj je premočna konkurenca petine, ki za svoje glasove zahteva bistveno manjši znesek. Zamenjali bi jih namreč kar za hiperpopularni iPod touch.

Če damo cene na stran, je vsekakor vzpodbudno dejstvo, da se mladi družboslovci začenjajo zavedati, da lahko svoje glasove bogato vnovčijo. Spregledali so zastareli in utopični sistem t.i. demokracije, zato jih raje dajo nekomu, ki je zanje pripravljen odšteti mastne denarce, kot pa politikom, od katerih pošten državljan nikoli še beliča ni dobil.

Izvorna...

52 komentarjev

FreeBSD 5.4

OSNews - Približno pol leta je naokoli in čas je bil že za novo izdajo legendarnega FreeBSD, ki je tako ravno na dan zmage prilezel že do različice 5.4. Če vas daje firbec, ali je kot skala trden operacijski sistem mogoče narediti še bolj stabilnega, si preberite, kaj je novega v izdaji za vašo najljubšo platformo, nato pa pojdite na stran za dolpoteg (po zaslugi Medineta se najde tudi zrcalo na sončni strani Alp).

Če se vam ob misli na "prijazno" namestitev Unixu podobnih operacijskih sistemov že ježijo lasje, lahko še malo počakate, da bo novotarija vključena v PC-BSD, ki prinaša grafično namestitev FreeBSD skupaj s KDE-jem in ostalim, kar potrebujete na namizju.

Nadebudne oblikovalce še enkrat spomnimo, da imajo le še do konca velikega travna čas, da predlagajo nov logotip FreeBSD, ki bo delal družbo popularnemu hudičku Beastiju. Do sedaj je prispelo 176 predlogov, zmagovalec pa bo bogatejši za 500 podobic Georga Washingtona.

23 komentarjev

Zrcalce zrcalce na steni ...

Leseno zrcalo

AnandTech - Anandtech poroča o "zrcalu", kot ga najbrž še niste videli. Sestavlja ga nekaj več kot osemsto lesenih ploščic. Ja, prav ste prebrali, zrcalo iz lesa. Seveda to ne bi bilo možno brez računalniške tehnologije.

Sliko, ki jo zrcalo prikazuje, posname kamera. S pomočjo račualnika jo pretvorijo v primerno velikost in obliko ter ustrezno naravnajo posamezne lesene ploščice s servo...

40 komentarjev

Zamenjava za Hubbla v izdelavi

The Register - V Alabami so se začela dela na novem vesoljskem teleskopu, tokrat poimenovanem po Jamesu Webbu. Projekt sploh ne bo poceni, saj je samo hala, v kateri bodo sestavili zrcalo, stala 1,2 milijona ameriških dolarjev.

Glavno zrcalo bo imelo 6,5 m v premeru in bo sestavljeno iz osemnajstih 1,2 m velikih šestkotnih kosov. Zanimivo je, da bo imelo celotno zrcalo precej manjšo maso od Hubblovega, čeprav slednje meri v premeru samo 2,4 m. Skrivnost je v posebnem načinu obdelave berilija med izdelavo kosov, ki zmanjša maso posameznega kosa kar za 92 %.

Na žalost s podatki o ostalih specifikacijah teleskopa precej skoparijo, znano je le, da bi ga naj izstrelili nekje v letu 2011.

Izvorna novica.

24 komentarjev

SuSE Linux 9.1

OSNews - V Nemčiji, Avstriji in Švici je že na voljo novi SuSE Linux 9.1, za ostali svet pa so Nemci pripravili živo distribucijo, SuSE LiveCD, prej znano kot Live-Eval ( zrcala). V nekaj dneh lahko pričakujemo novo različico najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi tudi na FTP-strežnikih, "škatle" pa bodo priromale v Slovenijo nekoliko pozneje. Podrobna predstavitev SuSE Linuxa 9.1 je zaenkrat na voljo samo v nemščini.

22 komentarjev

Hubble nadgrajen

MSNBC - Najbrž vsi poznate vesoljski teleskop, ki sliši na ime Hubble. Na začetku so z njim sicer imeli probleme - zrcalo ni bilo pravilno pobrušeno, zato so mu morali namestiti 'očala', da so dobili ostre slike našega vesolja.
Sedaj, po več kot 12 letih v vesolju, je bil deležen nove posodobitve - nanj so inštalirali novo kamero, s katero so astronomi dobili še ostrejše, še lepše slike. Ogledate si jih lahko tukaj, celotno zgodbo o nadgradnji Hubbla pa si lahko preberete tukaj.

4 komentarji