»

Finjan toži McAfee, Symantec in druge proizvajalce protivirusnih programov

ComputerWorld - Razmeroma neznano podjetje Finjan, ki je bilo do lanskega novembra razvijalec programov za računalniško varnost, kasneje pa so odprodali praktično vse razen patentov (že slutite, kam pes taco moli?), je vložilo tožbo zoper pet velikih proizvajalcev protivirusnih programov, med njimi Symantec in McAfee. V njej jim očitajo kršitve dveh patentov (št. 6.092.194 za "sistem in metodo zaščite računalnika in omrežja pred sovražnimi prenosi s spleta" in št. 6.480.962 za "sistem in metodo zaščite odjemalcev med tekom pred sovražnimi prenosi s spleta"), ki sta bila odobrena leta 2000 in 2002.

Microsoft je svoje programe licenciral s Finjanom že leta 2005, tako da ni presenetljivo, da podjetje patente skuša unovčiti tudi drugod. Predlani je Finjan dobil tožbo pred poroto proti Secure Computingu (kasneje ga je kupil McAfee), zaradi česar so mu morali plačati 13,8 milijona dolarjev odškodnine. V najnovejši tožbi podjetje išče odškodnino in odredbo sodišča, ki bi prepovedala prodajo McAfeejevih...

2 komentarja

Nintendo patentira prisebnost

Slo-Tech - Še ena izmed zanimivih patentnih cvetk. Namreč uspelo jim je patentirati norost oz. stopnjo prisebnosti.

Svoj patent primerjajo z drugimi statistikami ki se pojavljajo v igrah zvristi označene kot RPG (Role-playing Game). Namreč v takih igrah se za posamezen lik meri več statistik (npr. zdravje, inteligenca, mana, moč...). Kot eno izmed takih statistik je Nintendo tudi patentiral stopnjo norosti.

STR 12, DEX 18, WIS 12, INS 8.... You're not insane enough to enter this door.

19 komentarjev

Patent tedna: vdorobran

Beta News - Ali po domače "fajrvol". Avtorstvo tega strašno inovativnega izuma, ki beleži "sledenje omrežnih dogodkov" (po domače: zapisovanje časa in IP naslova oddaljenega računalnika v dnevniško datoteko) si je pripisal McAfee. Mimogrede, isto podjetje je pred 4 leti "izumilo" tudi avtomatske posodobitve svojega programa. Še izvirna novica in povezava na patentno vlogo.

Ste se že zahvalili Włodzimierzu Marcinskemu?

63 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Patent tedna: Seznam opravil

Slashdot - Zaradi novega mogočnega trenda v razvoju računalniške industrije smo se odločili, da uvedemo novo rubriko novic, ki je pravzaprav edina rubrika, ki na Slo-Techu sploh obstaja. Naše budno oko bo noč in dan spremljalo sprejemanje programskih patentov in vsak teden enemu izmed njih podelilo laskavi naslov: "Patent tedna".

Tokrat nismo imeli težkega dela, saj je nov Microsoftov izum, ki ga je prvi opazil sam predsednik žirije, Gandalfar, zares vreden tega imena in je pustil konkurenco daleč za sabo. Ameriški patentni urad mu je namreč pod zaporedno številko 6,748,582 podelil patent za uporabo seznama opravil pri razvoju programske opreme, ki se samodejno generira iz komentarjev v programski kodi. Po domače povedano, Microsoft si je izboril pravico, da lahko edino on uporablja t.i. sezname "TODO". Redmondskemu vrhu za dosežek čestitamo in mu pošiljamo šopek cvetja s pripisom: "Gaudeamus igitur, iuvenes dum summus!". Naš izbor so potrdili tudi na ostalih mednarodno uveljavljenih...

74 komentarjev

Boj z mlini na veter ali kako preprečiti snemanje filmov

več strani - Verjetno mi ni potrebno razlagati, kaj so t.i. "cami", ki se hitro po izidu filma v ZDA znajdejo na različnih spletnih straneh, kakor po drugi strani ne začudenja, kdo jih zaradi njihove nizke kvalitete sploh gleda. Ampak, včasih je ekskluziva pomembnejša, in če lahko tako na nepošten način še kdo zasluži, za ljudi potem res ni ovir.

Tako je razmišljala tudi trojica gledalcev filma The Day After Tommorow, ki je film na treh različnih koncih v Los Angelesu in Kanadi snemala s kamkorderji. Zaradi zakonodaje, ki v omenjenih državah to prepoveduje, so posredovali uslužbenci, in posameznike pridržali. Sledilo je seveda moralno poročila MPAA, kako je omenjeno počenje kaznivo.

Slashdot pa tudi poroča, da je Sony razvil način, kako omenjeno početje onemogočiti in ga tudi patentiral. Podobno razmišljajo tudi pri Cinei, kjer so razvili sistem, ki z modulacijo slike film na kameri naredi neuporaben.

Sicer vse lepo in prav, samo poraja se mi vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi filmi...

18 komentarjev