»

Nov članek: Test mišk

Slo-Tech - Je že res, da jih večinoma ne maramo in da so enim ljubke, drugim se gabijo. Spet tretjim smrdijo, četrti pa pravijo, da imajo prijeten vonj. Gotovo jih ni pametno nenadzorovano puščati v stanovanju, a za računalnik jih vendarle potrebujumo. Vsaj navadni smrtniki. je spisal članek s primerjavo miši, na srečo ne tistih ogabnih in smrdečih, pač pa v-rokah-držečih. Prijetno branje vam želimo!

108 komentarjev

Sun daje v najem računsko moč

OSNews - To, kar sta že zdavnaj spoznala IBM in Apple, poskuša v svojo korist obrniti še Sun. Omenjeni so namreč ugotovili, da so lahko storitve mnogo bolj dobičkonosne kot izdelki, kar dokazuje Sunova odločitev, da v najem ponudi kar računsko moč.

Tako kot vsak mesec plačujemo elektriko, vodo, plin in spletno gostovanje, bomo očitno kaj kmalu plačevali tudi za najem računske oz. računalniške moči. Razlika bo le v tem, da ne bomo plačevali mesečne porabe v kilovatnih urah in litrih, pač pa v procesorskih urah in gigabajtih. Sun je s svojimi strežniškimi gručami že zagotovil strojno osnovo, zdaj čakamo samo še na prve uporabne aplikacije "na zahtevo".

Na novico nas je opozoril hruske.

Prihodnost bo še kako zanimiva.

13 komentarjev

Nov članek: ASCII Videowall

Ozdaje videozida

Slo-Tech - Če ne veste točno za kaj gre, naj vam namignem, da imate v primeru posedovanja (ali dostopa do) več starih zaprašenih "tadebelih" zaslonov izjemno priložnost, da si izdelate pravi pravcati kino z enim samim velikim zaslonom, kot to do najmanjših podrobnosti natančno v našem novem članku predstavljajo Boštjan Špetič, Martin Hribar in Andraž Tori. Nujno in razburljivo branje! MMG, svojevrstno računalniško čudo sliši na ime ASCII-videozid (ali po domače: ASCII Videowall).

55 komentarjev

Nov članek: Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Slo-Tech - Matej Kovačič se je z Gorazdom Božičem, vodjo varnostnega centra SI-CERT na ARNES-u, pogovarjal o računalniški varnosti. Božič je spregovoril o kraji SiOL-ovih gesel, napadih DOS, o njihovih ukrepih, o sodelovanju s policijo, sodišči in Sovo. Zanimiv je tudi sogovornikov pogled na motive, ki vodijo k nespodobnih računalniškim dejanjem, dotaknil pa se je seveda tudi aktualne teme o zlorabi avtorskih pravic s pomočjo morežij P2P. Branje toplo zahtevano!

31 komentarjev

Nov članek -- Pogosto zastavljena vprašanja o računalniških napajalnikih

Slo-Tech - Premnogi se za napajalnik začno zanimati šele, ko jim začne delati preglavice. Ob tem se odpre plaz vprašanj, vsako deležno večih nasprotujočih si odgovorov. Kateri so pravi? Da ne boste po nepotrebnem iskali krivcev za nedelovanje na podlagi vonja po zažganem, vam vse, od delovanja do tega kako zvezati ventilator na 7 V, ponujamo na enem mestu. Veselo branje!

25 komentarjev

Nov članek: Perl RegEx

Slo-Tech - Najbrž je glavnina bralcev že opazila, da se v desnem meniju nahaja nov članek. No, nič ne de, novica je še vedno na mestu [:D]. Andraž Tori, v forumu tudi bolje znan kot minmax, je pod drobnogled vzel regularne izraze, bolje znane kot "regular expression" ali krajše RegEx. Z njimi lahko nad stringi počnemo kratko malo vse, kar se nam zljubi -- jih premetavamo, po njih iščemo, zamenjujemo vrstne rede, in pišemo poezijo. Prvi, ki ugotovi, kaj pomeni RegEx v slikici za desni meni, dobi osebno izrečeno pohvalo uredništva. Veselo branje!

11 komentarjev

Windows Product Activation: Morda pa le...

The Register - Da, stara oglaševalska logika še vedno deluje: spljuvaj samo idejo nekega izdelka, nakar čez čas izdaj 'svojo' različico.

Programerstvo pri Licenturionu je tako izdelalo prav nič izviren izdelek Licenturion Product Activation -- LPA, ki deluje na podobnem principu kot Microsoftova različica (... nečesa, kar so že pred časom spoznali sadjarji pri Applu), le da je njegovo delovanje -- ki temelji na 36-mestni kodi -- bolj 'transparentno' ter prijaznejše do poštenih uporabnikov, ne pa tudi zlih tatov. Klik!

Seveda -- veliko laže je piti mleko lepe nove koze kot pa izločke stare krave molznice.

0 komentarjev

Oklep za Visorje

HardOCP - Že res, da so dlančniki nadvse uporabne pripravice, veda pa se kljub vsej ljubkosti kar prerado zgodi, da vam napravica zleti iz rok in se vam razsuje na trdnih tleh. Za vse tiste, ki se vam to pogosto dogaja (hehe) bo najbolje, če si omislite pravi pravcat oklep za svojega dlančnika. Zaenkrat sem našel le zaščito za Visorje, ki si jo lahko ogledate tukaj, vendar ne dvomim, da podobnih pripomočkov ne izdelujejo tudi za druge dlančnike.

0 komentarjev