»

Firefox 10 je zunaj

Slashdot - Firefox 10 je zunaj. Kljub lepi in okrogli številki posebnih sprememb ni, slovenske splavitvene zabave tudi ne, Slashdot pa je najavi namenil vsega enovrstičnico, kar je že samo po sebi redko. Kaj je torej novega?

Za začetek so zaprli izjemno število, tj. kar 1403 zahtevkov, v veliki večini manjših hroščev. Za videti bodo podpora za anti-aliasing v standardu WebGL, 3D transformacije po standardu CSS3 (demo), celozaslonske HTML5 aplikacije in skrit gumb za naprej (forward), ki se bo prikazal šele potem, ko bo uporabnik predhodno uporabil gumb za nazaj (back). Drugače je tu avtomatsko posodabljanje različic za obstoječe razširitve (automatic version bumping), kar bo omogočili uporabo...

62 komentarjev

Facebook z novimi nastavitvami zasebnosti

Prenovljena stran z nastavitvami zasebnosti

Guardian - Facebook je v sredo nekoliko prenovil središče za nastavitve zasebnosti, s čimer naj bi uporabnikom olajšal odločanje, kaj želijo deliti s kom. Skrbniki strani pravijo, da so poenostavili nastavitve, saj je sedaj namesto trinajst le osem strani nastavitev. Prav tako za nastavitev vse zasebnosti ni več potrebno odkljukati 50 nastavitev, saj jih zadostuje 15. Na The Guardianu so primerjali stare in nove nastavitve in so z izboljšavami zadovoljni. Dobrodošla novost je tudi pregled in nastavitev informacij, ki jih lahko aplikacija o vas zberejo od vaših prijateljev, četudi sami aplikacije ne uporabljate.

5 komentarjev

Vzemite zasebnost v svoje roke - pripomoček za Facebook

Facebook - Že nekaj časa je na voljo odprtokodno orodje za preverjanje nastavitev zasebnosti na Facebooku. Namestimo ga enostavno tako, da povezavo na domači strani orodja - www.reclaimprivacy.org - shranimo med priljubljene povezave (bookmarks).

Po prijavi v svoj Facebook račun nato enostavno kliknete to priljubljeno povezavo in zažene se pregledovalnik 6-ih kategorij nastavitev zasebnosti. Potem označi stanje nastavitev in opozori na tiste, ki omogočajo zlorabo ali neželeno objavljanje vaših podatkov.

14 komentarjev

Mozilla Firefox 1.0.2 v vsej svoji mogočnosti je tu!

Mozilla.org - Že kar nekaj časa je preteklo od izida prejšnje različice enega najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov ta trenutek -- Mozilla Firefoxa, zato so se vrli programerji odločili, da nam ponudijo nekaj novejšega, boljšega. Tako so poskrbeli, da bomo lahko s Firefoxom še varnejši in da bo brskalnik še stabilnejši, hkrati pa so dodali nekaj bombončkov za uporabnike Linuxa. V ta namen je nastala različica, ki se bohoti z oznako 1.0.2. Brskalnik, katerega namestitvena datoteka je velika 4,7 megabajta, si lahko prenesete z Mozilline domače strani.

Pa veselo brskanje! ;)

Na novico nas je prijazno opozoril Racer D.

113 komentarjev

Mozilla in Firefox brez privzete podpore IDN

NetCraft - O možnosti prikrivaja spletnih naslovov in s tem povezani kraji zaupnih podatkov zaradi možnosti IDN, ki v naslovih omogoča praktično katerikoli znak iz nabora Unicode, smo že poročali. Pri projektu Mozilla so se odločili, da bodo zaradi tega v prihodnjih izdajah svojih paradnih konjev (brskalnika Mozilla in Firefox) podporo IDN privzeto izklopili. Uporabnik, ki jo bo želel, pa si jo bo lahko ročno vklopil, pri čemer bo opozorjen, v kakšno tveganje se spušča. Do izida novih različic pa lahko v naslovno polje vpišete "about:config" in "network.enableIDN" nastavite na "false". Razvijalci omenjenih brskalnikov še upajo, da bo ta "rešitev" le začasna in da bodo registratorji domen začeli upoštevati napotke ICANN.

3 komentarji

Ben Goodger odhaja k Googlu

Mozillazine - Vodja razvoja Firefoxa, Ben Goodger, je na svojem spletnem dnevniku oznanil, da ne bo več zaposlen pri Mozilla Foundation, ampak pri Googlu. Predsednica Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ki se bo odslej ukvarjala le s projektom Mozilla, sporoča, da bo Ben kljub temu še vedno vodilni razvijalec priljubljenega brskalnika.

Omenimo še, da je število prenosov Firefoxa 1.0 ravnokar naraslo na 20 milijonov, kar lepo ponazarjata graf1 in graf2. ;)

Torej govorice o Googlovem brskalniku le niso bile iz trte zvite?

25 komentarjev

Thunderbird ne bo dovolil infokraje

Mozillazine - Mozilla Foundation ne pripravlja novosti samo v svojem brskalniku, pač pa tudi v njegovem bratu - poštnem odjemalcu Thunderbirdu.

Že pred dnevi je Scott MacGregor predstavil sprotno črkovanje v različici za Windows. Med vnašanjem besedila se besede, ki niso v izbranem slovarju, obarvajo z rdečo vijugasto črto, podobno kot v urejevalniku besedil in tudi nekaterih poštnih odjemalcih. Poskusite lahko razvojno različico z vgrajeno noviteto, vendar pred tem preberite opozorila in opombe v forumu. Najnovejša pridobitev Thunderbirda pa je zaščita pred...

11 komentarjev

Kako bi nastavljali Firefox?

Sanacija Firefoxa!

Mozillazine - V pričakovanju marčevske različice 1.1 je Ben Godger, glavni razvijalec ta hip najbolj vročega spletnega brskalnika, predstavil nova nastavitvena okna za prihajajoči Firefox. Največ sprememb zadeva organizacijo okna z nastavitvami, po katerem bomo krmarili z ikonami v zgornji in ne več stranski vrstici.

Prenovljeni sta tudi okni za nastavitve zasebnosti in napredne nastavitve, nova pa je možnost sanacije (sanitize), s katero zbrišemo želene zasebne podatke. V novem Firefoxu bomo lahko iskali tudi po piškotih, ki bodo urejeni po imenu gostitelja, in po upravitelju prenešenih datotekah.

Če imate...

59 komentarjev

Firefoxov delež vztrajno raste

News.com - Raziskave ugotavljajo, da se delež uporabnikov, ki uporabljajo za brskanje po spletu Firefox, vztrajno povečuje. Zadnja tovrstna raziskava, ki jo je opravilo podjetje WebSideStory, kaže, da je v zadnjih dveh mesecih Firefox uporabljalo 4,78 odstotka uporabnikov, kar je za 0,88 odstotne točke več kot prej, Internet Explorer pa 92,7, kar je za 0,7 odstotne točke manj. Od junija lani je IE izgubil štiri odstotne točke.

WebSideStory so opazovali večje spletne strani - kot primer navajajo stran Walta Disneyja, Best Buy, Sony in druge, - a so se omejili le na uporabnike sistema Windows, saj naj bi novejši appli z nameščenim Safarijem "kvarili" rezultate. Verjeti gre, da je delež uporabnikov Firefox na ostalih sistemih in platformah še višji. Več o tem.

44 komentarjev

Microsoft podučuje Firefox o varnosti

Mozillazine - [>:D], [:P] in [:'(] si verjetno že majejo roke in se pripravljajo na novo besedno vojno, a naj vas kar takoj pomirim: Microsoftov predstavnik v tem članku ne naklada, ampak daje nekaj konkretnih primerov, kje ga Firefox "lomi".

Microsoftov uslužbenec Peter Torr je tako na svojem spletnem dnevniku objavil članek o (ne)varnosti Firefoxa. Kritizira predvsem dejstvo, da niti namestitveni program Firefoxa niti razširitve niso digitalno podpisane. Tako lahko namestimo npr. razširitve, ki to v resnici sploh niso, pač pa poškodujejo naš sistem.

Vsekakor bomo z zanimanjem pričakali reakcije razvijalcev.

58 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev