»

Windows 7 je končno prehitel Windows XP

StatCounter - Windows XP je bil dolgo na vrhu lestvice popularnosti operacijskih sistemov. Primat je verjetno prevzel kmalu po svojem izidu, izgubil pa ga je šele zdaj. To, kar ni uspelo Visti, je uspelo Windows 7. Z oktobrom je slednji namreč najpopularnejši operacijski sistem, saj je po podatkih StatCounterja nameščen na 40,46 % računalnikov, medtem ko ta delež za Windows XP znaša le še 38,29 %. Na tretjem mestu je Windows Vista, ki je od septembra nekaj malega celo pridobila, z 11,12 na 11,32 %, na četrtem in petem mestu pa sta Mac OS X s 7,26 % in Linux z 0,8 %. Windows 7 se je na vrh seznama zavihtel šele skorajda dve leti po izidu, ki se je zgodil 22. oktobra 2009.

Oktober je prinesel tudi nekoliko večje spremembe v deležih na področju brskalnikov. Internet...

31 komentarjev

Varnostna luknja v večini brskalnikov

Neowin - Pred nekaj dnevi je skupina Shmoo odkrila varnostno luknjo v večini spletnih brskalnikov, vendar na začudenje javnosti ne v Internet Explorerju. Tako so v nevarnosti vsi uporabniki, ki uporabljajo brskalnike, temelječe na motorju Gecko (Mozilla, Firefox, Camingo), Safari ali Opero. Luknja omogoča napadalcem prikriti katerokoli domeno. Vzrok za luknjo je podpora IDN (IDN med drugim omogoča nelatinske znake v URL-naslovu -- naprimer arabske), katero imajo vsi zgoraj našteti brskalniki, razen Internet Explorerja, za katerega pa obstaja vložek oziroma "plug-in", s katerim postanejo ogroženi tudi njegovi uporabniki.

Dokaz varnostne luknje.

Trenutno ni bilo uradno še nobenega odgovora s strani razvijalcev spletnih brskalnikov, je pa zelo verjetno, da bodo popravki izšli v roku enega tedna.

101 komentar

Ben Goodger odhaja k Googlu

Mozillazine - Vodja razvoja Firefoxa, Ben Goodger, je na svojem spletnem dnevniku oznanil, da ne bo več zaposlen pri Mozilla Foundation, ampak pri Googlu. Predsednica Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ki se bo odslej ukvarjala le s projektom Mozilla, sporoča, da bo Ben kljub temu še vedno vodilni razvijalec priljubljenega brskalnika.

Omenimo še, da je število prenosov Firefoxa 1.0 ravnokar naraslo na 20 milijonov, kar lepo ponazarjata graf1 in graf2. ;)

Torej govorice o Googlovem brskalniku le niso bile iz trte zvite?

25 komentarjev

Kako bi nastavljali Firefox?

Sanacija Firefoxa!

Mozillazine - V pričakovanju marčevske različice 1.1 je Ben Godger, glavni razvijalec ta hip najbolj vročega spletnega brskalnika, predstavil nova nastavitvena okna za prihajajoči Firefox. Največ sprememb zadeva organizacijo okna z nastavitvami, po katerem bomo krmarili z ikonami v zgornji in ne več stranski vrstici.

Prenovljeni sta tudi okni za nastavitve zasebnosti in napredne nastavitve, nova pa je možnost sanacije (sanitize), s katero zbrišemo želene zasebne podatke. V novem Firefoxu bomo lahko iskali tudi po piškotih, ki bodo urejeni po imenu gostitelja, in po upravitelju prenešenih datotekah.

Če imate...

59 komentarjev

Firefoxov delež vztrajno raste

News.com - Raziskave ugotavljajo, da se delež uporabnikov, ki uporabljajo za brskanje po spletu Firefox, vztrajno povečuje. Zadnja tovrstna raziskava, ki jo je opravilo podjetje WebSideStory, kaže, da je v zadnjih dveh mesecih Firefox uporabljalo 4,78 odstotka uporabnikov, kar je za 0,88 odstotne točke več kot prej, Internet Explorer pa 92,7, kar je za 0,7 odstotne točke manj. Od junija lani je IE izgubil štiri odstotne točke.

WebSideStory so opazovali večje spletne strani - kot primer navajajo stran Walta Disneyja, Best Buy, Sony in druge, - a so se omejili le na uporabnike sistema Windows, saj naj bi novejši appli z nameščenim Safarijem "kvarili" rezultate. Verjeti gre, da je delež uporabnikov Firefox na ostalih sistemih in platformah še višji. Več o tem.

44 komentarjev

Microsoft podučuje Firefox o varnosti

Mozillazine - [>:D], [:P] in [:'(] si verjetno že majejo roke in se pripravljajo na novo besedno vojno, a naj vas kar takoj pomirim: Microsoftov predstavnik v tem članku ne naklada, ampak daje nekaj konkretnih primerov, kje ga Firefox "lomi".

Microsoftov uslužbenec Peter Torr je tako na svojem spletnem dnevniku objavil članek o (ne)varnosti Firefoxa. Kritizira predvsem dejstvo, da niti namestitveni program Firefoxa niti razširitve niso digitalno podpisane. Tako lahko namestimo npr. razširitve, ki to v resnici sploh niso, pač pa poškodujejo naš sistem.

Vsekakor bomo z zanimanjem pričakali reakcije razvijalcev.

58 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev

Firefox nad pričakovanji

Neowin - Fundacija Mozilla je oznanila, da je od izdaje končne različice Firefoxa, 9. novembra 2004, zabeležila več kot 10 milijonov prenosov njihovega najnovejšega spletnega brskalnika, kar je trikrat več kot so pričakovali. Prvotna ocena je bila, da bodo številko 10 milijonov presegli šele po 100 dneh objave končne različice.

Verjetno se vas veliko sprašuje, kaj je s Firefoxovim oglasom v ameriškem častniku, New York Times. V intervjuju, objavljenim prejšnji teden, je Mozillin prostovoljec komentiral, da se je celotna oglaševalska kampanja rahlo zavleka. Celostranski oglas naj bi bil tako objavljen nekje med sredino decembra in novim letom. Povedal je tudi, da Mozilla pripravlja novo različico Firefoxa, namenjeno prenosnim napravam, s kodnim imenom "Minimo". Minimo naj bi bil konkurenčen Operi za mobilne naprave. Izdaja končne različice izdelka je predvidena za januar 2005.

57 komentarjev

Internet Explorer 6

Slo-Tech - Novico na je poslal Koci in ker je dobra jo moram objavit:

Raziskava podjetja WebSideStory je pokazala, da je nov Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer 6.0 v samo enem tednu pričelo uporabljati več ljudi kot konkurenčni Netscape 6 v skorajda enem letu. IE 6.0 je že osvojil 2.4 odstotka svetovne surfarske populacije. WebSideStory izvaja raziskave z ugotavljanjem vrste spletnega brskalnika s katerim surfarji dostopajo do njihovih spletnih strani. Trenutno je še vedno najbolj razširjena inačica spletnega brskalnika Internet Explorer 5, ki jo po njihovih ugotovitvah uporablja več kot polovica surfarjev. WebSideStory zbira podatke preko svoje StatMarket spletne strani na kateri se vsakodnevno zbirajo podatki obiskanosti z več kot 150.000 spletnih mest, ki jih dnevno obišče 50 milijonov surfarjev.

0 komentarjev