»

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev

Evropska direktiva o softverskih patentih propadla

Groklaw - Na Groklawu poročajo, da je JURI (Commission des affaires juridiques - Komisija za pravne zadeve) izglasoval predlog uveljavitve 55.člena Poslovnika Evropskega parlamenta za spremembo vsebine direktive o "računalniško-izvedenih izumih". Direktivo je zdaj potrebno napisati povsem na novo.

Stališče JURI o direktivi je znano sicer že več kot leto in pol(!), saj so 17.junija 2003 soglasno (dva vzdržana) potrdili poročilo o direktivi COM(2002) 92, kjer so jasno opisani problemi, ki bi jih taka direktiva povzročila.

Direktiva s tem sicer še ne bo izginila, vendar bo pri pisanju novega besedila verjetno precej bolj upoštevano tudi stališče razvijalcev odprtokodnega programja, izobraževalnih ustanov in majhnih softverskih podjetij. Ker se je sedaj direktivo postavilo povsem na začetek, lahko mirno pričakujemo, da softverskih patentov v Evropi vsaj še kako leto ali dve ne bo.

Vsi podpisniki pisma Thank-Poland lahko sedaj odpremo penino.[;)]

22 komentarjev

Predstavitev in razprava o programskih patentih

Slo-Tech - Zaradi vse glasnejših pozivov nekaterih podjetij iz slovenskega IT (predvsem razvijalcev programske opreme) se je decembra Urad za intelektualno lastnino vendarle zganil in obljubil organizirati posvet o programskih patentih, predlogu nove direktive in slovenskem stališču do nje.

No, očitno smo se nadejali malce preveč, saj smo kljub obljubam o posvetu, na koncu dobili le enosmerno predstavitev, ki pa jo bo nadgradila razprava. Vse skupaj se bo zgodilo to sredo, 19. januarja ob 13:00 v dvorani B v stavbi Gospodarske zbornice Slovenije. Predstavitev je odprta za javnost in tako dostopna vsem, dobro pa je, da se najavite na tem naslovu.

Mimogrede, zaenkrat so med govorci našteti izključno zagovorniki trenutne oblike evropske direktive (ki programskim patentom odpira prosto pot naprej). Je pa zato pričakovati toliko bolj žolčno razpravo.

Še posebno je zanimivo, da se zadnje dni o direktivi in pomanjkanju razmisleka o njej piše tudi v drugih medijih - na primer v Delu in Financah....

39 komentarjev

Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Slo-Tech - Včeraj je Poljska rešila dan - malim evropskim programerskim hišam, posameznikom in prostim programerjem je do nadaljnega omogočila preživetje.

Na zasedanje kmetijskih ministrov je prišel podsekretar poljskega ministrstva za znanost in informacijsko družbo, ter zahteval umik glasovanja o direktivi z dnevnega reda. Tega naj ne bi storili poljski diplomati v Bruslju, saj so bili pritiski lobijev nanje premočni.

Tako se je vsaj začasno pridobilo več časa, da se začnejo vpletene strani razumno pogovarjati o problemu in ga poskušajo rešit. Vedeti pa je treba, da se je zaenkrat le preložilo glasovanje in nič drugega. Če se nihče ne bo upal oporekati in bodo multinacionalke s taktiko grobe sile zadevo gnale naprej, bo direktiva potrjena v začetku 2005.

Zdaj ima ministrstvo za gospodarstvo nekaj časa, da pripravi novo slovensko stališče, ki bo dostojno zastopalo interese tistih, ki se jih direktiva najbolj dotika - tako v gospodarstvu kot v neprofitnem sektorju. Upati je, da bo nova...

49 komentarjev

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Slo-Tech - Predlog evropske direktive o patentiranju programsko izvedenih izumov dviguje vse več prahu, ne le v tujini temveč tudi doma.

Slovenija lahko kot članica EU namreč delno vpliva na direktivo, ki zna precej zasukati razmere na trgu softwara, tudi slovenskem.

Urad za intelektualno lastnino na izvorni predlog direktive ni imel pripomb, so se pa v začetku leta zganili društvo uporabnikov Linuxa, mediji in ministrstvo za informacijsko družbo, ki je uradno slovensko stališče do predloga spremenilo v smeri omejitev za patentiranje programja. A maja je bila direktiva po nenadni popolni spremembi nemškega amandmaja (ki ga je podprla tudi Slovenija v upanju, da bi prinesel resnično omejeno patentiranje) potrjena v najbolj radikalni možni izvedbi. Ker pa je bilo to le nekakšno predglasovanje so spremembe še možne.

Očitno so se zdaj problema začela zavedati tudi softwarska podjetja. Tako se je danes Sekcija slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI (znotraj Gospodarske zbornice Slovenije)

48 komentarjev

Patenti še posebej ogrožajo nadaljni razvoj računalniške industrije v EU

Slashdot - Kot navaja poročilo PriceWaterhouseCoopers [PDF; 1.8 MB], naj bi računalniški patenti bili posebna grožnja Evropski računalniški industriji. Tako naj bi relativno mil patentni režim v preteklosti privedel do vrste inovativnih, konkurenčnih in kvalitetnih izdelkov, prav patentni zakon, v trenutni obliki, pa bi uničil nadaljni takšen trend. In ker se je Slovenija s svojim vstopom v EU odločila spoštovati iste zakone, bi bil verjetno pravi čas, da zastavimo politikom kakšno vprašanje na to temo, saj bo v končni fazi prizadeta tudi slovenska IT industrija.

2 komentarja