»

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

Monitorjev računalniški muzej na gostovanju

Slo-Tech - Muzej starih računalnikov in druge računalniške opreme, ki so jo pri reviji Monitor zbirali dolga leta, prihaja na gostovanje v Kiberpipo. V petek, 24. februarja, ste ob osmih zvečer vabljeni v Kiberpipo, Kersnikova 6, kjer bo razstaviljenih nekaj zanimivih primerkov.

Med drugim si boste lahko ogledali Apple II, eno prvih pravih tipkovnic za Spectrum (Ines), Iskrinega Partnerja, nekaj približkov prenosnih računalnikov (IBM 5100 portable, Olivetti M10), nekaj terminalov (Robotron A5120, Kopa video terminal), enega prvih resnih kalkulatorjev (Hewlett-Packard 85), pa tudi že skoraj zaresnega Macintosha model SE/30.

Na siliki: Kopa

19 komentarjev

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

Namestitevena delavnica Linuxa

Slo-Tech - V Kiberpipi se bo v soboto 29. januarja od 10 ure zjutraj pa do 22 ure zvečer odvijala brezplačna namestitvena delavnica Linuxa.

Udeleženci s seboj prinesejo računalnike in pod vodstvom strokovnjakov se jim nanje pomaga namestiti operacijski sistem Linux - Pingo 3.1, hkrati pa so deležni še nekaj zanimivih in koristnih predavanj iz uporabe Linuxa. Mimogrede, predavateljska zasedba je ena najboljših, ki jih lahko vidite v Sloveniji. Da pa bi bil dan popoln se za sprostitev odigra še nekaj mrežnih prostih iger.

Delavnica poteka v sodelovanju z društvom uporabnikov Linuxa in je seveda brezplačna, vendar se je zaradi omejenega števila udeležencev nanjo potrebno prijaviti na naslovu if11@lugos.si.

Urnik in seznam predavanj ki bodo na na delavnici pa si lahko preberete na tej strani.

7 komentarjev

Predstavitev novega Pinga - 3.1

Slo-Tech - Torej kot verjetno večina ve, je Linux distribucij malo morje, nekatere pa ustvarja celo naše gore listje ... Slo-tech Linux, Slix in seveda Pingo!

Pingo je tisti, ki ste ga morda že srečali na nekaterih računalnikih v slovenskih osnovnih šolah. Pingo je pred kratkim dočakal svoj 3.1 rojstni dan in ob tej priložnosti bo eden od njegovih očetov - Aleš Košir, predstavil kaj se s Pingom dogaja, kje je in kam gre.

To se bo zgodilo v sredo 12. januarja ob 19.00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Preden kdo vpraša, predstavitev je seveda brezplačna, vsak udeleženec pa prejme tudi komplet CDjev ali DVD te distribucije (tudi to brezplačno).

Pingo ima med slovenskimi distribucijami Linuxa najdaljšo tradicijo, a se večkrat letno pomladi z novostmi, ki jih prinasajo nove izvirne različice paketov in posodobljeni stabilni prevodi v slovenščino. Pingo ponuja predvsem celovit sistem za domačo uporabo. Njegovi paketi so medsebojno usklajeni in večinoma poslovenjeni. Združuje tako orodja za...

8 komentarjev

Dva Linuxa na en mah

Kiberpipa - V prihajajočem tednu gostimo v Kiberpipi izida in predstavitvi kar dveh slovenskih distribucij Linuxa, ki sta "živi", saj se zaženeta kar iz pogona CD in namestitev na disk ni potrebna.

Najprej bo na Pipinem Odprtem Terminu v torek 26.10 ob 19.00 predstavljena nova različica Slo-tech Linux 2.1:
Ekipa Slo-Tech Linuxa bo predstavila novo različico te priljubljene slovenske žive distribucije. Tako si bomo ogledali posodobljen uporabniški vmesnik in novo programje. Predstavljena pa bo njegova uporabnost kot orodje za domačega uporabnika. Obiskovalci bodo lahko dobili tudi svojo kopijo zgoščenke.

V sredo ob 19.00 pa bo ekipa Ljudmile predstavila Slix 2.0:
Bistvene novosti nove različice so:
- Shranjevanje namizja na oddaljen računalnik
- Odlična podpora za vektorsko grafiko
- Agregator novic RSS
- PostgreSQL vmesnik za OpenOffice
- Skupinski koledarji v Mozilli
- Internetni radio katalog ShoutCast
Najprej bo potekala predstavitev, potem pa bodo udeleženci imeli priložnost, da...

17 komentarjev

Slix na Sredinem seminarju

Slo-Tech - V sredo, 3. marca, ob 18.15 bo na FMF na Jadranski 21 v Ljubljani (glede lokacije si oglejte tudi povezano novico) v predavalnici M3 v 2. nadstropju Žiga Kranjec predstavil Slix. Za tiste, ki še ne veste, za kaj gre, naj omenim, da je to "živa" distribucija Linuxa, ki ima marsikaj skupnega s trenutno Slo-Techovo, npr. skupne korenine v Knoppixu, izdelali pa so jo v Ljudmili. Vstop je seveda prost. Klik!

Kdo ve, morda pa bi znalo biti poučno za ustvarjalce Slo-Tech GNU/Linuxa ...

5 komentarjev

OfB Open Choice Awards 2003

PC Linux Online - Spletna stran Open for Business je podelila nagrade najboljšim odprtokodnim projektom na različnih področjih. Najvidnejši nagrajenci so:
  • Najboljša distribucija: Mandrake Linux 9.1
  • Najboljše namizno okolje: KDE 3.1
  • Najboljša pisarniška zbirka: OpenOffice.org 1.1 (RC)
  • Najboljši brskalnik: Konqueror 3.1
  • Najboljši poštni odjemalec: Evolution 1.4
  • Najboljše orodje za neposredno sporočanje: Gaim 0.68
Zanimivo je, da so omenjeni nagrajenci vsi poslovenjeni ali v aktivnem postopku slovenjenja.

5 komentarjev

YellowDog Linux 3.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica ene izmed popularnejših distribucij Linuxa za Applove računalnike -- YellowDog Linux 3.0. Vključuje KDE 3.1, GNOME 2.2, namestitveni program Anaconda, ki je v glavnem RedHat-ovo delo. Obljublja nam še enoten občutek in izgled med različnimi okenskimi upravljalniki, kar spet močno spominja na RedHat. ISO-datoteke še niso na voljo, saj je YellowDog znan po tem, da tovrstno obliko distribucije izda nekoliko pozneje, sicer pa YellowDog velja za eno najstabilnejših distribucij sploh. Izvirna novica.

0 komentarjev