»

Ameriški vojaški dokumenti naprodaj za 150 dolarjev

MQ-9 Reaper

vir: Wikipedia
The Register - Strokovnjaki varnostnega podjetja Recorded Future so med prečesavanjem temnega spleta (oz. dark weba) naleteli na prodajalca načrtov za ameriškega brezpilotnika MQ-9 Reaper. Ti so bili na voljo za pičlih 150-200 dolarjev. Raziskovalci so dokumente preverili in stopili v stik s prodajalcem, ki je trdil, da ima povezavo s pomembnim častnikom in da lahko priskrbi še kaj drugega. Nato so se lotili podrobnejšega preiskovanja zadeve, ki so jo pred dnevi popisali na blogu.

Ugotovili so, da je bil dostop do dokumentov precej trivialen. Napadalec je uporabil Shodan, iskalni pogon za IoT naprave, in iskal usmerjevalnike pomembnejših ustanov, ki jim administratorji niso uspeli zamenjati tovarniškega gesla. Gre...

9 komentarjev

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je...

153 komentarjev

Priročnik za preiskavo prizorišča kiberkriminala dostopen na spletu

Schneier.com - Ameriško ministrstvo za pravosodje je na spletu izdalo 74-stransko knjigo oz. priročnik z naslovom Electronic Crime Scene Investigation: A Guide for First Responders, Second Edition.

Kot pove že naslov, gre za priročnik, namenjen preiskovalcem prizorišča kiberkriminala. V priročniku so obravnavane predvsem osnove zavarovanja in zasega dokazov, kljub temu pa predstavlja zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kako potekajo preiskave iz področja kiberkriminala.

5 komentarjev

"Ušel" priročnik iz Guantanamo Baya

Schneier.com - Na spletni strani wikileaks.org se je pojavil 238-stranski priročnik Camp Delta Standard Operating Procedures iz leta 2003.

Gre za priročnik za delo in ravnanje v zaporu Guantanamo Bay. Priročnik vsebuje tudi podrobna varnostna navodila ter navodila za ravnanje z zaporniki.

Navodila med drugim vsebujejo tudi varnostno zelo občutljive podatke, npr. dostopne kode za vrata (na strani 27.3). Priročnik je pred tem s tožbo že skušala pridobiti organizacija ACLU, vendar neuspešno.

9 komentarjev

Knowing Knoppix

Slashdot - Za vse, ki bi se želeli seznaniti s Knoppixom, live CD distribucijo Linuxa, je Phil Jones napisal 134-stranski priročnik o uporabi Knoppixa.

Kot je v odprtokodni skupnosti v navadi, je priročnik izdan pod GNU FDL licenco in je na voljo za brezplačen prenos v PDF pa tudi OpenOffice.org formatu.

Knoppix in priročnik Knowing Knoppix pa nista namenjena samo zagrizenim Linuxašem in tistim, ki bi se radi spoznali z Linuxom, pač pa tudi vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows, ki jih je doletelo sesutje njihovega sistema. V priročniku si boste med drugim lahko prebrali kako s pomočjo Knoppixa "ozdraviti" svoj sesuti mlinček.

15 komentarjev

Obnova Linux sistema s Knoppixem

Slashdot - Okoli Slo-Techa se zbira precej ljudi, ki se radi malo (preveč) igrajo s konfiguracijskimi nastavitvami svojega računalnika. Pri tem pa se lahko kaj hitro zgodi, da se stvar več noče "obudit" k življenju.

V takšnih primerih bo gotovo več kot uporaben članek Carle Shroeder, ki je napisala navodila, kako obnovit svoj sesut Linux sistem s pomočjo LiveCD distribucije Linuxa Knoppix.

V članku je opisan postopek zagona te dristribucije in kako se prijaviti v Linux operacijski sistem na disku, pri čemer ni pomembno katera distribucija Linuxa je to. Celoten postopek je opisan skozi konzolo, nič pa vam ne preprečuje uporabiti Knoppixova grafična orodja.

Seveda lahko Slo-Tech Linux zlahka opravi isto nalogo.

11 komentarjev

Gnoppix 0.8

Namestitev na trdi disk

OSNews - Izšla je nova različica žive distrivucije Linuxa, Gnoppix 0.8. Že po imenu ugotovimo, da gre za sestrski projekt Knoppixa, ki za namizno okolje namesto KDE uporablja Gnome. Gnoppix 0.8 prinaša Gnome 2.6, jedro Linux 2.6.7, gcc 3.4 in prenovljene različice večine ostalega programja za končne uporabnike. Poleg tega so razvijalci priložili tudi Mono in razvojno okolje MonoDevelop. Pomembna novost je tudi grafično orodje za namestitev na trdi disk, ki jo opravimo v samo sedmih klikih. Na novico nas je opozoril CaqKa.

2 komentarja