»

BitTorrent star 10 let

TorrentFreak - Pred 10 leti, 2. julija 2001, je Bram Cohen na Yahoojevi oglasni deski objavil sporočilo, da je izdelal prvo delujočo verzijo nove aplikacije BitTorrent. Prvi odzivi niso bili preveč vzpodbudni, saj nihče ni točno vedel, kaj to je in kaj aplikacija omogoča. Kljub temu je aplikacija v naslednjih mesecih vztrajno pridobivala in zaživela. Prvi, ki so jih vzeli za svojo, so bili v skupnosti Etree, kjer se ukvarjajo z deljenjem glasbenih datotek avtorjev, ki so distribucijo dovolili. Baza uporabnikov je zatem samo še rasla.

Cohen je povedal, da si je BitTorrent zamislil pri iskanju odgovora na vprašanje, kako bi lahko optimiziral in pospešil deljenje datotek, tako da bi izkoristil neuporabljeno pasovno širino. Pri klasičnih centraliziranih...

12 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

eXeem odprl vrata množicam

eXeem - Poročali smo že o prihodu eXeema. Razvijalcem je uspelo zadevo pripeljati do različice 0.20 beta, ki je kot prva na voljo širši javnosti. Ker pa tu ne gre izgubljati besed o karakteristikah novitete, ker je bilo o tem že nemalo napisanega, vas lahko napotim le na uradno stran, kjer si lahko klient tudi prenesete in ga preizkusite. Tudi v Linuxu!

Na novico sta nas opozorila Tr0n in bosstjann.

137 komentarjev

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent

Neowin - Sloncek, administrator strani Suprnova.org, je najavil, da je v fazi testiranja nov P2P (peer to peer) sistem eXeem, ki je podoben trenutno zelo uveljavljenemu BitTorrent-u. Sloncek je novost opisal kot združitev Kazaa-e in BitTorrent-a. Od slednjega se bo razlikoval tudi po tem, da bodo uporabniki lahko komentirali kvaliteto datotek in tako pomagali k temu, da bo v omrežjih čim manj ponaredkov. Sistem sam po sebi bo brezplačen, vendar bo vseboval le nekaj reklamnih oglasov, da se bodo pokrili stroški razvoja sistema. Debata o tem poteka tudi v našem forumu.

Druga zanimivost pa je ta, da se uporabniki spletne strani Loki Torrent poskušajo ubraniti pred napadeiMPAA, ki kronično zapira spletne strani s kakršnimikoli povezavi do nelegalnih datotek. Mesečno kanijo zbrati 30 tisoč ameriških zelencev. Odziv je kot kaže zelo velik, saj so zbrali že več kot 24 tisoč dolarjev. Klik!

50 komentarjev

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev