»

Posnetki izbruha vulkana iz vesolja

Vulkanski izbruh

vir: Daily Mail
Slashdot - Na Kurilskim otokih, kjer sicer pogosto vre tudi v metaforičnem smislu, saj status najjužnejših otokov v tem arhipelagu kljub ruski jurisdikciji ni povsem definiran - zahtevajo jih tudi Japonci, je 12. junija po 20 letih mirovanja izbruhnil vulkan Saričeva. To samo po sebi ne bi bilo nič presenetljivega, če ne bi tedaj Mednarodna vesoljska postaja ravno preletela območje in snemala. Tako je nastalo nekaj spektakularnih posnetkov vulkanskega izbruha, ki so jih objavili v današnjem Daily Mailu in na Nasinih straneh. Klik!

11 komentarjev

NLB tarča phishing-a

NLB - NLB opozarja svoje komitente, da naj bi bili tarča phishinga.

Lastnosti lažne vstopne strani:
  • V naslovni vrstici je naveden naslov https://klik.nlb.si, naslov SE NE RAZLIKUJE OD PRAVEGA.
  • Na ekranu brskalnika NI simbola zaklenjene ključavnice.
  • Na ekranu brskalnika NISTA zapisana ime in priimek uporabnika.
  • Pojavi se lahko več ekranov, ki omogočajo:
    - brskanje/iskanje kopije shranjene datoteke s kvalificiranim digitalnim potrdilom,
    - povezavo na stran z navodili za izvoz kvalificiranega digitalnega potrdila,
    - vnos gesla za kvalificirano digitalno potrdilo in gesla za vstop v NLB Klik.
Iz zaslonskih posnetkov lažne strani je možno razbrati, da je ranljiv tudi firefox. O tehničnih podrobnostih zaenkrat še molčijo. Je kdo od vas že bil žrtev tega napada, ali pa vsaj videl lažno vstopno stran?

119 komentarjev

Nero za Linux!

OSNews - Nero AG, znan po zelo razširjeni istoimenski aplikaciji za zapisovanje CD-jev in DVD-jev, je sedaj izdal tudi Nero Linux, različico tega programa za Linux. Uporabniški vmesnik je zelo podoben tistemu, ki ga poznamo iz Windows, žal pa uporablja zastarelo grafično knjižnico GTK različice 1.2, ki ne podpira glajenja pisav. Tako je K3b dobil resnega (žal komercialnega) konkurenta na svojem področju, okolje Gnome pa prvi resni izdelek za zapisovanje na optične nosilce, ki uporablja knjižnico GTK.

Na voljo je tudi galerija, kjer si lahko ogledate kako program izgleda. Do programa lahko pridete, če se registrirate in imate vsaj Nero 6 (OEM izdaje žal ne pridejo v poštev), na voljo pa je kot rpm in...

77 komentarjev

Nevarno deskanje z lynxom

Slashdot - Neki Londončan je izkusil, da je dobrota lahko tudi sirota. Ko so ga pretresle novice o nedavnem cunamiju v Indijskem oceanu, se je odločil, da bo tudi sam primaknil nekaj funtov za pomoč žrtvam. Na svojem Solarisu je pognal Lynx in se odpravil do ene izmed strani, kjer zbirajo prispevke. Sistemski upravljalec je ob pregledu dnevniške datoteke opazil nenavaden "podpis" brskalnika in "ugotovil", da gre za poskus vdora. Policija je nemudoma izsledila IP in aretirala "hekerja", ga kasneje proti plačilu varščine izpustila in mu do konca preiskave zasegla računalniško opremo. Še novica na /. in Boing Boing.

30 komentarjev

Satelitski posnetki tsunamija

Slashdot - Na DigitalGlobe so objavili serijo satelitskih slik, ki prikazujejo področja, ki jih je prizadel uničujoč tsunami pred vdorom vode in po njem.

Na Wikipediji pa so pripravili animirano sliko tsunamija, ki prikazuje širjenje morskih valov.

Morda ob številnih novoletnih zapravljanjih ne bi bilo odveč nakazati kakšnega tolarja tudi za žrtve tega dogodka. V Sloveniji pomoč zbirata tako Karitas kot Rdeči križ, tehnično usmerjeno bralstvo Slo-Techa pa se lahko posluži tudi humanitarnega nakazila s pomočjo SMS sporočila. Kako zadevo izvesti verjetno že veste, sicer pa si preberite na Mobitelovi domači strani.

17 komentarjev

Telekomovih podražitev še ne bo

Finance - V zadnjih tednih in mesecih smo tisti, ki opazujemo delo finančnega ministra, opazili napore za dosego dokaj ambiciozne letne stopnje inflacije (stopnja inflacije pomeni, za koliko odstotkov se življenske potrebščine podražijo v določenem obdobju). Očitno med omenjene težnje državnih finančnikov spada tudi brzdanje stroškov za telekomunikacije. Ne vemo sicer, kaj naj si mislimo ob nekaterih državnih izdatkih, o katerih nas obveščajo mediji, npr. gradnja hangarja za tako opevano vladno letalo.

A vendar, Telekom Slovenije, ki je za letošnje poletje napovedal dve vrsti naročniških dostopov in posledično podražitev telefonske naročnine za polni dostop (slednjega bi na začetku imeli vsi analogni naročniki), tega preprosto še ne bo uvajal. Telekomove cene bodo tako ostale nespremenjene, tako notranje, kot tudi tiste v mednarodnem prometu.

3 komentarji