»

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Število aktivnih botov

Slashdot - Projekt Honey Pot, ki od leta 2004 zbira informacije o IP-naslovih, uporabljenih za spamanje, je prejšnji teden prestregel milijardto nezaželeno elektronsko sporočilo. Ocenjujejo, da za vsak prejet kos spama, ki konča v Honey Potu, resnični uporabniki prejmejo 125 podobnih poročil. Ob tej prelomnici, ko so nagrmadili že toliko materiala, so pripravili kratek pregled izsledkov.

Največ spama izvira iz Kitajske (11,4 odstotka), ki ji sledijo Brazilija (9,2), ZDA (7,5), Turčija (6,3) in Nemčija (6,0). To seveda ne pove mnogo o njegovi resnični provenienci, saj večino spama razpošljejo boti, zombiji in drugi ugrabljeni računalniki, ko so v drugih državah kot njihovi zli nadzorniki.

Od leta 2004 je letna rast števila botov...

10 komentarjev

Skrivanje za vzdevki bo kmalu nelegalno v Južni Koreji

Slashdot - Pri AsiaMedia poročajo, da se bodo morali uporabniki, ki sodelujejo na večjih portalih v Južni Koreji, predstaviti s svojim pravim imenom. Tako bodo morali vsi portali, ki imajo več kot 100.000 obiskovalcev, spremeniti svoj sistem forumov in komentarjev tako, da bodo odražali uporabnikovo resnično ime. Kot razlog za predlog takega zakona so navedli preprečevanje razžalitev ter posegov v zasebnost. V primeru, da spletna stran ne bo upoštevala zakona, ji bo grozilo do 30 milijonov wonov kazni.

41 komentarjev

Debitel kaznovan zaradi spama

The Register - Dansko sodišče je pred nedavnim ugodilo tožbi uporabnikov in družbo Debitel kaznovalo z 2 milijonoma danskih kron (nekaj manj kot 360.000 zelencev) globe, ker je pošiljala neželena sporočila.

Nemški mobilni operater, ki deluje tudi na našem tržišču, je namreč aprila 2003 naročnikom konkurenčnega operaterja Telmore (medtem ga je prevzel TDC) poslal čez 36.000 elektronskih sporočil in več kot 12.000 neželenih sporočil SMS.

Še kdo meni, da je nekaj gnilega v državi Danski?

15 komentarjev

Aretiran spamer

PC World - 18 letni Anthony Greco iz zvezne države New York je na IM sistemu MySpace.com ustvaril več tisoč uporabniških računov in prek njih različnim uporabnikom poslal več kot milijon in pol neželenih sporočil z oglasi za zavarovanja in pornografijo. Tudi podjetje MySpace.com je izsiljeval z zahtevo po pravici do ekskluzivnega pošiljanja komercialnih sporočil, le-to pa mu ni odgovorilo, temveč je obvestilo pristojne organe, ki so spamerja izsledili in prejšnji teden aretirali na losangeleškem letališču. Proti njemu so vložene tri obtožbe kršenja zveznih zakonov in v najslabšem primeru bo imel kar 18 let časa, da v črtasti opravi razmisli o svojih dejanjih.

To je prvi obtoženec te vrste dejanj s konkretnim imenom in priimkom. AOL je sicer že oktobra vložil obtožbo proti 20 zaenkrat še neidentificiranim podobnim nepridipravom.

Še novica.

Je to znak, da se bo "boj proti terorizmu" razširil še na internetni terorizem?

69 komentarjev

Američani producirajo največ spama

ZDNet - ZDNet povzema rezultate Sophosove študije o izvoru spama v letu 2004. Na prvem mestu seznama so Združene države, od koder prihaja kar 42 odstotkov vse nezaželene pošte. Na drugem mestu je Južna Koreja (13,4 %), na tretjem Kitajska (8,44), sledijo pa jim še Kanada (5,71), Brazilija (3,34), Japonska (2,57) in ostale države. Največji pošiljatelji spama so računalniki s hitrim stalnimi (broadband) povezavami v internet, pri katerih gre največkrat za zombije -- računalnike nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih zaradi nezaščite izkoriščajo spamerji.

6 komentarjev

Lycos v. spammerji - 1:1?

Microsoft software Forum Network - Pred nekaj dnevi je Lycos izdal ohranjevalnik zaslona "Make Love Not Spam" ki pošilja veliko zahtevkov na strežnike ki se oglašujejo v spam sporočilih, oziroma izvaja nekakšen omejen DDoS napad nanje.

"Nekakšen omejen" napad zato, ker naj bi Lycos samo upočasnjeval njihovo delovanje, saj naj bi preverjal da strežnik ni slučajno že klonil pod težo napada, čeprav je BBC News poročal, da sta kljub temu dva strežnika zaradi omenjenega "ohranjevalnika zaslona" že prenehala delovati.

No, ena izmed napadenih spletnih strani ( www.moretgage.info, ki je sicer registrirana na Poljskem) pa je začela vse zahtevke preusmerjati na Lycosovo makelovenotspam.com, ki je zato trenutno v stanju "STAY TUNED".

Se nam obeta nova kibervojna?

Na novico nas je opozoril Delfi.

35 komentarjev

Ohranjevalnik zaslona omogoča upočasnitev spammerskih spletnih strežnikov

The Register - Kot poroča The Register, je Lycos Europe pričel ponujati ohranjevalnik zaslona, ki na spletne strežnike, oglaševane v spam sporočilih, pošilja veliko število zahtevkov in s tem upočasnjuje njihovo delovanje.

Spletne strežnike, ki jih upočasnjujejo, izbirajo iz različnih virov, naprimer iz Spamcop-a. Ohranjevalnik zaslona komunicira s strežnikom Lycos, ki koordinira napad in z različnimi preverjanji poskrbi, da ne pride do preobremenitve napadene strani (DOS napada). Stran je tako še vedno dostopna, vendar so odzivni časi zelo povečani.

Lycos meni, da bodo z veliko količino prometa spammerjem povzročili dodatne stroške in s tem uničili njihovo dejavnost.

68 komentarjev

Spam kot orožje za množično... demoralizacijo

ZDNet - ZDNet je pred kratkim objavil intervju z Richardom Clarkeom, bivšim svetovalcem ameriške vlade za področje boja proti terorizmu. V intervjuju se je Clarke precej razgovoril o problemu varnosti, tudi računalniške varnosti, povedal pa je še zanimivost iz zadnje iraške vojne.

Po njegovih besedah so ZDA tik pred vojno uporabile posebno metodo kibervojskovanja, in sicer - pošiljanje spama. Višjim iraškim vojaškim uradnikom so namreč poslali personalizirana elektronska sporočila v katerih so jih pozvali naj ob začetku vojne odidejo domov in se izognejo spopadu, kar naj bi večina prejemnikov sporočila tudi storila.

Če bi Saddam imel antispam filtre...

25 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev