»

500 GB na ploščkih v velikosti DVDja

Ars Technica - Skupina znanstvenikov na Inštitutu za optiko in optične tehnologije, ki spada pod okrilje Tehnične univerze v Berlinu, trdi, da so odkrili način, kako na plošček v velikosti DVDja skraniti 500 GB podatkov.
Skrivnost leži v uporabi mikroholografije, ki omogoča, da se podatki shranjujejo v treh dimenzijah. Z drugimi besedami: namesto da bi se posnele vdolbine, kot pri trenutnih CDjih in DVDjih, ta tehnologija s pomočjo dveh laserjev vriše v medij tridimenzionalne mreže. Prav tako se fokus laserjev lahko spreminja, kar dovoljuje zapisovanje na različnih višinah.
Znanstveniki predvidevajo, da bo izdelava medijev poceni, zaenkrat pa se še niti približno ne ve, koliko bodo stali...

53 komentarjev

Posnemite CDje na obeh straneh

Slashdot - Gotovo ste se že spraševali, kako bi čim lepše označili vsebino na CDju ali DVDju. Sicer so za to obstajale posebne nalepke, toda vseeno je bila stvar precej nepraktična.

V odgovor temu so fantje pri Hewlett-Packardu pogruntali način, kako "natisniti" zgornji del CDja ali DVDja kar s pomočjo istega laserja v CD/DVD snemalniku v kombinaciji s posebnimi mediji, ki imajo na zgornjem delu prevleko, ki spremeni barvo v stiku z laserjem. Postopek je zelo preprost, saj se CD/DVD snemalnik predstavi računalniku kot katerikoli drugi tiskalnik, kar pomeni da kar odprete programsko opremo za ta namen in kliknete "Natisni".
Ima pa t.i. "LightScribe" tehnologija zaenkrat še nekaj težavic. Že prva, ki se posveti je ta, da rabite snemalnik, ki podpira to tehnologijo, in s posebno prevleko prevlečene...

15 komentarjev

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija...

9 komentarjev

Gigabajt na gigabajt

EETimes - Danes, ko ima praktično vsak resnejši uporabnik računalnika v svojem računalniki CD snemalnik, zanesnjaki kupujemo single-layer DVD snemalnike s kapaciteto 4,7 GB. O prihajajočih dual-layer DVD snemalnikih s kapaciteto "norih" 8.5 GB, smo že poročali.
Že danes lahko, če seveda dobimo ustrezen medij, pečemo DVDje na dve strani (4.7x2=9.4GB), če bodo na voljo tudi dual-layer dual-side DVD mediji, bomo pa dosegali celih 17GB na plošček.

A CD in DVD nista edini tehnologiji za optično hranjenje podatkov. Že pred skoraj desetletjem se je poročalo o novih prihajajočih medijih, ki naj bi temeljili na modrem (in ne rdečem) laserju. T.i. Blue-ray s kapaciteto 27GB je razvit že dolgo časa, na Japonskem so na voljo tudi snemalniki.
Ker pa se DVD počasi približuje tej številki (17GB za dvoslojni dvostranski plošček), je Matsushita izdelala prototip dvoslojnega blue-ray snemalnika, ki bo na Japonskem na voljo že letos. Dosegel bo celih 50 GB kapacitete. Klik!

7 komentarjev

RIAA ter IFPI sta udarila na CDCovers.cc

CD Covers - Vzemimo hipotetično situacijo: recimo, da bi danes hoteli s priljubljene strani z naslovnicami oziroma ovitki raznih CDjev in DVDjev www.cdcovers.cc potegniti naslovnico novega albuma Pearl Jamov Riot Act, bi presenečeni ugotovili, da se je Audio sekcija naslovnic dobesedno ugreznila v zemljo. Hudiča, pomislite, ali se meni blede ali pa je nekdo zbrisal ovitke glasbenih CDjev. Ker do tega seveda nikoli ne bi prišlo iz ljubega miru, bi takoj pomislil na vpletenost RIE in se odpravili na naslovno stran cdcovers.cc, kjer bi lahko z solzami v očeh ugotovili, da ste imeli prav. RIAA je namreč po svoji že dobro uveljavljeni taktiki groženj dosegla, da so bili prisiljeni odstraniti vse glasbene ovitke, sicer, no, saj razumete.

V kolikor se želite prepričati na lastne oči pojdite sem.

10 komentarjev

Nov DVD snemalnik

CDR-Info - Pri Vivastar-ju so izdali DVD snemalnik RS-111, ki se ponaša z 1x in 2x hitrostjo snemanja na DVD-R in DVD-RAM ter 4x hitrostjo branja DVD-R ploščkov. Ob nakupu omenjenega snemalnika dobimo še Vivastarjev program za snemanje DVD-jev ter program Power Director 2.0, s katerim se lahko poigramo z videom. Na vse skupaj nam dajo 2 letno garancijo (razen če niste iz Evrope, v takem primeru, se boste morali zadovoljiti z 12 mesečno garancijo), cena snemalnika pa naj bi bila 599 evrov. Za več informacij si poglej tole stran.

0 komentarjev

Štirje proizvajalci najavili podporo WMA

Slashdot - Microsoft si že dalj časa trudi, da bi uveljavil svoj standard Windows Media Audi, ki je mišljen kot konkurenca trenutnemu "de facto" standardu MP3. Zaenkrat ni bil pretirano uspešen, vendar pa se to v prihodnosti lahko spremeni, saj je navdušil štiri proizvajalce (Toshiba, Panasonic, Apex Digital, Shinco), ki bodo v svoje DVD komponente vgradili podporo temu standardu. Standard WMA omogoča, da lahko na navaden CD stlačimo do 23 ur glasbe. Čeprav se bodo gotovo spet oglasili anti-Microsoftovci in bodo izjavljali, da Microsoft spet asimilira trg, lahko rečem, da podpora večim tehnologijam zaenkrat še ni škodovala. Navsezadnje bodo kupci končno imeli na razpolago malce več izbire.

3 komentarji

2GB na enem CD-ju

Tom's Hardware - Z uporabo izboljšane tehnike pri peki cdjev, je TDKju uspelo, da je na navaden CD-R posnel 2GB podatkov. Vendar pa to še ni vse. Tudi hitrost zapisovanja se je potrojila. Z uporabo posebnega LSI čipa v CD-R/RW enotah bo stvar postala realnost. Z snemalnikom pa bomo lahko posneli tudi cd dolžine samo 74/80 minut (pač kompatibilnost). Vsekakor komaj čakam na te snemalnike.

2 komentarja