»

Prvi uporabni optični procesorji?

Lenslet - Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem...

4 komentarji

Asus A7V8X

Hexus - S KT400 se bomo očitno še dolgo srečevali, saj so se tokrat potrudili na Hexus in spisali članek o Asusovi plošči A7V8X, o kateri je bilo napisanega že dosti. Pri KT400 ploščah se specifikacije niso dosti spremenile in zato tudi ta plošča ni izjema. Ima AGP 3.0, SATA in ostale dobrote, ki jih pač mora imeti vsaka spodobna plošča. Omeniti velja le prisotnost Q-Fan kontrola, ki nadzoruje hitrosti vaših ventilatorjev. Če vas zanimajo dodatne informacije o plošči, klik!

0 komentarjev

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

Modifikacija plošče Epox 8KTA3+

Xoverclocker - Kot večina drugih matičnih plošč za AMDjeve procesorje ima tudi Epoxova 8KTA3+ težave z neomogočanjem napetosti višjih od 1.85 volta. To zna biti zelo neprijetno, saj je že tovarniška nastavitev Thunderbirdov 1.75 V. Zaradi tega so se pri Xoverclockerjih malo potrudili in pogledali, kaj je potrebno spremeniti, da dosežemo višje napetosti. Vse, kar je potrebno storiti, je na ploščo prispajakti 2 kiloomski upor in že imamo napetost 2.1 volta. S tem dosežemo, da recimo 1 GHz Thunderbird lepo tiktaka na 1,45 GHz, kar je velika razlika. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Ubitačen dizajn

HardOCP - Pri HardOCPjevcih sem zasledil tole sliko izredno lepega prozornega ohišja z vodnim hlajenjem. V njem se greje brez peltiera vodno hlajen (kakopak) Thunderbird 1.2 GHz navit na 1.44 GHz. Družbo mu delata dva IBMova 75GB! diska, Kenwoodov 72× CD-ROM in GeForce 2 Ultra... Vse, kar mam reči, je SLIN!

8 komentarjev

Primerjava med Thunderbirbom in Pentiumom 4

Akiba - Pri Akibi Hotline so naredili primerjavo med Thunderbirdom 1.2GHz, Thunderbirdom 1.333GHz in Pentiumom 4 1.5 GHz. Vse procesorje so opremili z 256MB pomnilnika; v prvih dveh primerih z DDR pomnilnikom, v tretjem pa z Rambusovim RDRAMom; 30GB IBMovim diskom, Geforcem 2 MX in Windowsi 98 v družbi z DirectX 8a. Pri testiranju s SYSMarkom je bil najhitrejsi TB 1,333GHz, sledil mu je TB 1,2 GHz, zadnji pa je bil večinoma Pentium 4. Za tiste, ki ne veste, SYSMark poganja podobne operacije kot programi Excel, Word, Corel Draw, Netscape in podobni. Pri testiranju s 3D Markom 2000 je v nižjih ločljivostih prednjačil TB 1,333GHz, v višjih ločljivostih pa se je malo bolje obnesel P4. V Quakeu so si rezultati zelo podobni - res ne vem, zakaj niso uporabili kakšne močnejše grafične kartice. Edini test, kjer je Pentium 4 očitno prednjačil, je bil StreamD.

7 komentarjev

Thunderbird 1.2Ghz@1.475Ghz

Tech Extreme - Na Tech Extremu so se spravili navijati 1.2 gigaherčno različico Thunderbirda. Navijali zunanjo frekvenco ter prišli do 123 megahercev, kar prinese hitrost procesorja zglednih 1475 milijonov operacij na sekundo. To jim je uspelo na Asusovi plošči A7V in samo s silver orbom. Za zaključek pa še temperatura: Znosnih 35°C za idlanje ter "skromnih 61°C pod obremenitvijo. Celoten članek si lahko ogledate tukaj

0 komentarjev