»

Google dodal iskanje po bralni ravni zahtevnosti

vir: Google
Google - Google je ta teden v svoj iskalnik vključil novo funkcionalnost pri razvrščanju in prikazu zadetkov. Pri naprednem iskanju je namreč odslej na voljo možnost izbire Bralne ravni (reading level), kjer se lahko uporabnik odloči, da Google bodisi zgolj zadetkom pripiše zahtevnostni nivo bodisi jih že pred prikazom filtrira glede na izbrano zahtevnost.

Strani so glede na vsebino razvrščene v tri kakovostne razrede: osnovni (basic), srednje zahtevni (intermediate) in zahtevni (advanced). Wikipedija, recimo, pade v drugega, revija Nature pa v tretjega. Tako lahko učitelj informatike v srednji šoli dijakom priporoči iskanju po prvih dveh nivojih, medtem ko je za iskanje literature za diplomsko nalogo primeren tretji.

Zanimiva pa je...

10 komentarjev

Google predstavil enkriptirano iskanje

Google - Google je predstavil novo možnost SSL Search, ki omogoča varno enkriptirano iskanje po spletu. Pri običajnem iskanju so podatki, ki se prenašajo med Googlom in uporabniki, vidni vsem vmesnim členom. Z uporabo enkripcije SSL bo Google temu napravil konec, tako da bo sedaj mogoče zahtevke posredovati in zadetke prejeti po šifrirani povezavi.

Že v začetku leta je Google kot privzet način dostopa do elektronskega predala Gmail postavil SSL, sedaj pa je na enak način z naslovom https://www.google.com dosegljiv tudi iskalnik. Varno povezavo prepoznate po ključavnici v statusni vrstici brskalnika in, pri Googlu, tudi po spremenjenem logotipu na naslovni strani.

42 komentarjev

Foresight Linux: Mono podobo na ogled postavi

OSNews - Že spet ena distribucija Linuxa. Zakaj omenjamo Foresight Linux? Njena odlika je, da prikazuje najnovejše in najzmogljivejše tehnologije okolja Gnome, ki utegnejo krojiti prihodnost namizja. Najpomembnejša je infrastruktura Mono (odprta implementacija .NET), na kateri temeljijo mikavna orodja: beagle, f-spot, howl in najnovejši hal. Foresight Linux ima tudi svoj paketni sistem Conary in orodje OverSite za upravljanje sistema preko spleta. Želite Google Desktop Search za Linux?

POPRAVEK: howl in hal seveda ne temeljita na Monu.

21 komentarjev

AFP toži Google zaradi novic!

Google News - Francoska tiskovna agencija AFP je sprožila 17,5 milijonov dolarjev vredno tožbo proti Googlu. Ta na svoji strani Google News prikazuje novice z velikega števila spletnih virov, tudi z AFP, ki ponuja novice le naročnikom. Kljub opozorilom Google ne upošteva njihovih zahtev po prenehanju objave novic, zato so vložili tožbo.

Res pa je, da Google News ne prikazuje cele vsebine, pač pa samo pomanjšane slike, naslove s povezavami do virov in kratko besedilo.

10 komentarjev

Google Desktop Search in PGP

Slo-Tech - Pred kratkim je Google izdal iskalnik za osebne računalnike poimenovan Google Desktop Search. Iskalnik išče datoteke po disku, med elektronsko pošto ter v medpomnilniku (cache). Uporabna zadeva? Vsekakor. A kot kaže tudi nevarna.

Eden izmed uporabnikov poštne liste PGP-USERS namreč poroča o eksperimentu, ki dokazuje, da uporaba programa PGP in Google Desktop Search-a ne gresta skupaj.

GDS namreč indeksira in v svoj pomnilnik doda vse dokumente, ki si jih uporabnik ogleda, tudi tiste, ki so zašifrirani (indeksira jih po tem, ko vnesete geslo), enako stori tudi z vsemi spletnimi stranmi, tudi tistimi, ki so zaščitene z geslom in uporabljajo SSL dostop. Celoten indeks pa GDS shrani na znano, nešifrirano in enostavno dostopno lokacijo na trdem disku, ki je seveda lahko dostopna tudi - hekerjem.

Test je potekal takole:
uporabnik je najprej ustvaril datoteko pptf.txt, jo zašifriral s PGP 8.1 in jo popolnoma izbrisal iz račnalnika (z 32-kratnim prehodom); na disku je ostala samo...

32 komentarjev

Google gor, Google dol

Slashdot -

Z včerajšnjim dnem je Google začel uvajati naslednika funkcije Google Groups, ki bo sprva v beta stadiju, kasneje pa bo v celoti zamenjal trenutno različico. Google Groups je namenjen iskanju, prebiranju in pisanju sporočil v konferenčnem sistemu USENET, ki zaradi spletnih forumov zadnje čase nekoliko izgublja na pomenu in uporabi. Glavne novosti so nova drevesna struktura novičarskih skupin (newsgroups), napredno iskanje, sortiranje zadekov po datumu, maskiranje e-naslova pošiljateljev in nov uporabniški vmesnik.

Takole ob vedno več dobrotah, ki nam jih Google ponuja, se človek vpraša, katera strojna oprema poganja Google. Na avstralskem ZDNet so se vprašali isto in v dolgem članku vsaj osvetlili Googlovo ozadje. Trideset clusterjev, vsak iz več kot 2.000 PC-jev, 104 podprti jeziki, petabajti podatkov, prenosi hitrostnega reda 2 Gbps, dejstvo, da se povprečno vsak dan obesita dva PC-ja in da je sistem delujoč neprekinjeno od februarja 2000, so strašljive številke. Znanje in...

27 komentarjev

Google išče tudi za šolarje

Google -

Google je včeraj, 18. novembra, predstavil preizkusno različico storitve Google Scholar. Storitev je namenjena učencem in išče znanstvena dela različnih akademskih založnikov, profesionalnih združenj, skladišč ponatisov in univerz; pa tudi med različnimi članki, ki so na voljo na spletu. Stvar je videti, kakor ves Google, zelo uporabna.

Razlika med normalnim Googlom in Scholar Googlom se hitro pokaže, če naprimer iščemo termin Slovenia. Googlovi prvi zadetki so slovenia-tourism in The world Factbook, če pa iščemo "slovenia" na šolski različici so pa med prvimi zadetki razne študije in članki.

Na novico nas je opozoril tudi EssEncE.

9 komentarjev