»

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o...

7 komentarjev

Prototip programa za ponarejanje ameriških volitev

Slashdot - Ameriške volitve so že davno končane, špekulacije okrog njih pa še zdaleč ne. Pojavila se je namreč zaprisežena pisna izjava ( kopija) programerja Clintona Curtisa, ki trdi, da je na zahtevo predstavnika Floridskih oblasti razvil prototip programa za ponarejanje rezultatov volitev.

Programer sicer ne trdi, da je prišlo do zlorab na volitvah v Floridi, na Slashdotu pa se že sprašujejo ali morda ne bi bilo potrebno zahtevati vpogleda v vso izvorno kodo programov za izvedbo volitev.

48 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

Na Florido za 5.340,- sit po osebi

Vnunet - Le kaj si je mislil Nick Dryer, ko je na spletni strani potovalne agencije 'First Choice' zasledil ponudbo, omenjeno v naslovu novice (cena sicer 15 GBP). I, naročil je šest kart, prejel račun za 90 angleških funtov, ga plačal ter užival 3.000 GBP vredne počitnice s svojo šestčlansko družino [>:D]. Diagnoza: uslužbenec agencije je napak vpisal ceno... Kakorkoli, agencija je zadovoljna, da se je družina imela lepo ter ne bodo zahtevali dodatnega plačila. Klik!

6 komentarjev

Zloraba interneta stane

The Register - Internet je sicer izjemen medij in vse pohvale tistim ki so ga izumili. Vendar vsa ta izjemnost kar nekako uplahne, ko vidimo, koliko to omrežje letno požre denarja. Nekaj stroškov povzroči vzdrževanje, nekaj pa zloraba. Po podatkih The Registerja, ZDA zlorabe interneta stanejo 63 000 000 000 $ . Sama številka je sicer ogromna, vendar naj za primerjavo navedem, da je to tako, kot če bi vsako sekundo zapravili 2000 $. Skratka preveč.

1 komentar